Steatoza hepatică – Definitie, tipuri, diagnostic
1. Ce este steatoza hepatică?
Steatoza hepatica, cunoscută și sub numele de boala ficatului gras, este o afecțiune caracterizată prin acumularea de grăsime în exces în celulele hepatice. În timp ce consumul mare de alcool poate crește probabilitatea de a dezvolta această afecțiune, este de asemenea posibil să o dobândești fără a consuma cantități excesive de alcool.
Boala hepatică grasă non-alcoolică este termenul folosit pentru boala ficatului gras care apare fără consum mare de alcool.
Există două tipuri de boala hepatica grasa non alcoolica:
- ficatul gras simplu,
- steatohepatita non-alcoolică.
Ficatul gras simplu este atunci când grăsimea se acumulează în ficat fără inflamație sau deteriorare a celulelor hepatice și, de obicei, nu cauzează probleme majore.
Cu toate acestea, steatohepatita non alcoolica este mult mai severă și poate duce la complicații grave, cum ar fi cicatrizarea ficatului, cancerul hepatic și fibroza.
2. Ce este steatoza hepatica asociata cu consumul de alcool?
Boala ficatului gras de origine alcoolică este o afecțiune care poate fi prevenită și care se poate ameliora atunci când se întrerupe consumul de alcool. Cu toate acestea, dacă consumul de alcool continuă, poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi:
- un ficat mărit, care poate provoca disconfort sau durere în partea superioară dreaptă a abdomenului;
- hepatita alcoolică, care poate provoca febră, greață, vărsături, îngălbenirea pielii și a ochilor și dureri abdominale;
- ciroza alcoolică, care presupune acumularea de țesut cicatricial în ficat și poate provoca simptome precum ascita (acumularea de lichid în abdomen), tensiune arterială ridicată în ficat, sângerări, confuzie, modificări de comportament, splina mărită și chiar insuficiență hepatică fatală.
Boala ficatului gras legată de alcool este, de obicei, prima etapă și poate progresa spre hepatita alcoolică și, în cele din urmă, spre ciroza alcoolică dacă nu este tratată.
Dacă aveți antecedente de consum mare de alcool, este important să discutați cu medicul dumneavoastră într-un cadru confidențial. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să vă țineți sub control consumul de alcool și să preveniți alte leziuni ale ficatului.
La Noblesse Medical oferim îngrijire de cea mai înaltă calitate, plină de compasiune și centrată pe pacient.
3. Care sunt simptomele steatozei hepatice?
Boala ficatului gras, fie că este vorba de steatoza hepatica asociata consumului de alcool sau de steatoza hepatica non alcoolica, de obicei nu provoacă simptome vizibile.
Unele persoane pot prezenta oboseală sau dureri în zona superioară dreaptă a abdomenului, unde se află ficatul.
Cu toate acestea, în cazul în care se dezvoltă steatohepatita non alcoolica sau apare ciroza, se pot manifesta anumite simptome:
- burta umflată,
- vase de sânge mărite vizibile sub piele,
- sâni mai mari decât în mod normal la bărbați,
- palme roșii,
- îngălbenirea pielii și a ochilor din cauza icterului.
4. Care sunt cauzele și factorii de risc pentru boala ficatului gras?
Boala ficatului gras de origine alcoolică este cauzată de consumul excesiv de alcool. Riscul de a dezvolta aceasta afecțiune creste in cazul in care consumul de alcool este asociat cu alți factori de risc precum obezitatea, malnutriția, hepatita virală cronică (în special hepatita C), predispoziția genetică, și vârsta înaintată.
Cauza care stă la baza motivului pentru care unele persoane cu steatoza hepatica non alcoolica dezvoltă un ficat gras simplu, în timp ce altele dezvoltă steatohepatita non alcoolica, nu este încă bine înțeleasă. Cu toate acestea, mai mulți factori de risc cresc probabilitatea de a dezvolta oricare dintre aceste tipuri de steatoza hepatica:
- obezitatea sau supraponderabilitatea,
- rezistența la insulină sau diabetul de tip 2,
- niveluri ridicate de trigliceride sau de colesterol cu lipoproteine cu densitate scăzută (LDL),
- niveluri scăzute de colesterol al lipoproteinelor cu densitate mare (HDL),
- vârsta înaintată,
- sindromul ovarelor polichistice,
- apneea de somn,
- hipotiroidismul,
- hipopituitarismul,
- malnutriția,
- pierderea rapidă în greutate,
- expunerea la toxine sau substanțe chimice,
- sindromul metabolic.
Sindromul metabolic se referă la un grup de afecțiuni care cresc riscul de diabet de tip 2 și de boli de inimă, inclusiv o talie mare, un nivel ridicat de trigliceride sau de colesterol LDL, niveluri scăzute de colesterol HDL, tensiune arterială ridicată și un nivel ridicat de zahăr din sânge.
Printre motivele mai puțin frecvente pentru dezvoltarea steatozei hepatice non alcoolice sau a steatohepatita non alcoolica se numără afecțiunile medicale care afectează modul în care organismul stochează sau utilizează grăsimile, hepatita C sau alte infecții, pierderea rapidă în greutate, administrarea anumitor medicamente, cum ar fi glucocorticoizii, metotrexatul, estrogenul sintetic, tamoxifenul și îndepărtarea vezicii biliare.
5. Cum se diagnostichează steatoza hepatică?
Boala ficatului gras este dificil de diagnosticat, deoarece, de obicei, nu are simptome vizibile.
Medicul dumneavoastră poate folosi diverse metode pentru a diagnostica afecțiunea. Acesta vă poate întreba despre istoricul dumneavoastră de sănătate, inclusiv despre consumul de alcool și despre orice medicamente pe care le luați.
De asemenea, vor efectua un examen fizic, inclusiv verificarea semnelor de probleme hepatice, cum ar fi ficatul mărit sau icterul.
Analizele de sânge pot arăta dacă aveți niveluri ridicate de enzime hepatice, indicând o problemă cu ficatul dumneavoastră.
Testele imagistice, cum ar fi ultrasunetele, tomografia computerizată sau RMN-ul, pot ajuta în identificarea prezenței grăsimii în ficatul dumneavoastră. Cu toate acestea, ele nu pot face diferența între ficatul gras simplu și steatohepatita non alcoolica.
Biopsia hepatică este recomandată de medici doar pentru persoanele cu risc de steatohepatita non alcoolica sau pentru cele care prezintă complicații, cum ar fi ciroza. Se prelevează o mică mostră de țesut din ficatul dumneavoastră și se trimite la un laborator pentru a testa dacă există inflamație sau leziuni hepatice. Veți primi medicamente pentru a vă ajuta să vă relaxați sau să gestionați durerea înainte de biopsie, iar un ac este folosit pentru a extrage o mică bucată de țesut din ficat. Biopsia hepatică este singura metodă fiabilă de diagnosticare a steatohepatitei non alcoolice.
6. Ce pot face dacă am fost diagnosticat cu steatoză hepatică?
Schimbarea stilului de viață poate fi benefică în gestionarea bolii ficatului gras. Aceste schimbări pot include:
Creșterea activității fizice. Încercați să vă implicați într-o activitate fizică timp de cel puțin 30 de minute pe zi, în majoritatea zilelor săptămânii. Dacă pierderea în greutate este un obiectiv, creșterea activității fizice poate ajuta la atingerea acestui obiectiv, dar este esențial să consultați un medic înainte de a începe o rutină de exerciții fizice.
Protejați-vă ficatul. Evitați activitățile care vă pot face ficatul să lucreze mai mult, cum ar fi consumul de alcool. Luați medicamente și medicamente eliberate fără prescripție medicală numai conform indicațiilor medicului dumneavoastră. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice remediu pe bază de plante, deoarece natural nu înseamnă întotdeauna sigur.
Reducerea nivelului de colesterol. Urmați o dietă sănătoasă, bazată pe plante, faceți exerciții fizice și luați orice medicament prescris pentru a gestiona nivelul colesterolului și al trigliceridelor.
Gestionarea diabetului. Verificați în mod regulat nivelul de zahăr din sânge și luați medicamente conform indicațiilor medicului dumneavoastră pentru a gestiona diabetul.
Dr. Dobre Mihaela
Medic specialist medicina interna