Sinuzita: cum se manifestă, tratament, prevenție
Ați avut vreodată o răceală care pur și simplu nu voia să treacă? Dacă simptomele de secreție nazală și obstrucție au persistat mai mult de 10 zile sau s-au agravat după ce au început să se amelioreze, este posibil să fi avut sinuzită – o infecție sau o inflamație a sinusurilor.
1. Ce sunt sinusurile?
Sinusurile sunt cavități goale situate în interiorul pomeților, în jurul ochilor și în spatele nasului. Acestea produc mucus, care ajută la încălzirea, umezirea și filtrarea aerului pe care îl respirați. O infecție poate apărea atunci când ceva împiedică mucusul să se dreneze în mod corespunzător.
La nivel global, sinuzitele afectează anual aproximativ 31 de milioane de adulți.
2. Câte tipuri de sinuzită sunt?
Sinuzita este de mai multe tipuri și poate dura mai mult sau mai puțin timp.
Sinuzita acută este o afecțiune tranzitorie care poate apărea ca urmare a unei răceli sau a unei alergii de sezon. Simptomele dispar în mod normal în 7-10 zile, deși pot persista până la 4 săptămâni.
Sinuzita cronică apare atunci când simptomele durează mai mult de 12 săptămâni sau reapar de trei ori într-un an. Sinuzita cronică afectează mai mult de jumătate dintre persoanele cu astm moderat spre sever.
Tipul de sinuzită determină durata de recuperare și terapia.
3. Care sunt simptomele sinuzitei?
Simptomele sinuzitei, acute sau cronice, sunt des întâlnite după o răceală sau în timpul perioadelor de rinită alergică severă sau continuă. O presiune severă în obraji și la nivelul frunții este cel mai evident semn al sinuzitei.
Alte simptome pot fi:
- Scurgerile nazale groase de culoare galben-verzuie.
- Scurgere postnazală, frecvent cu un gust urât.
- Tuse
- Congestie
- Dureri de dinți
- Pierderea mirosului
În situațiile de sinuzită acută poate apărea febră.
4. Care sunt cauzele sinuzitei?
Sinuzita este cauzată de un virus, o ciupercă sau o bacterie care provoacă umflarea și blocarea sinusurilor. Printre cauzele particulare se numără:
- Răceala tipică.
- Alergiile la mucegai, precum și alergiile nazale și sezoniere.
- Polipi (excrescențe).
- Deviație a septului. Septul este linia cartilaginoasă care vă separă nasul. Un sept deviat este unul care nu este drept, ceea ce îl determină să fie mai aproape de canalul nazal de o parte a nasului, ceea ce duce la o obstrucție.
- Un sistem imunitar slăbit ca urmare a unei boli sau a medicamentelor.
- Timpul petrecut la grădiniță, folosirea suzetelor sau a biberoanelor în timp ce stau culcați pot crește riscul de sinuzită la nou-născuți și la copiii mici.
- Adulții care fumează sunt mai predispuși la infecții ale sinusurilor. Dacă fumați, ar trebui să renunțați la fumat.
5. Ce se întâmplă dacă sinuzita nu este tratată?
Veți avea dureri și disconfort până când va trece. În situații rare, sinuzita netratată poate evolua spre meningită, un abces cerebral sau o infecție osoasă.
La Noblesse Medical vei avea parte de îngrijiri de ultimă generație pentru afecțiuni ale urechii, nasului și gâtului.
6. Ce se întâmplă în timpul unui consult pentru sinuzită?
Înainte de a pune un diagnostic, experții noștri vă vor întreba despre simptomele dumneavoastră și vor face o evaluare fizică. Este posibil ca aceștia să vă apese cu un deget pe cap și pe obraji pentru a verifica dacă există presiune și durere. De asemenea, ei pot căuta simptome de inflamație în interiorul nasului dumneavoastră.
În cele mai multe circumstanțe, sinuzita poate fi diagnosticată pe baza simptomelor dumneavoastră și a rezultatelor examenului fizic.
Medicii Noblesse pot recomanda scanări imagistice pentru a vă inspecta sinusurile și pasajele nazale dacă aveți sinuzită cronică. Aceste teste pot detecta obstrucțiile de mucus, precum și formațiunile anormale, cum ar fi polipii.
- Radiografia oferă o vedere de bază a sinusurilor.
- Scanarea CT produce o imagine 3D a sinusurilor dumneavoastră.
- Un RMN creează imagini ale structurilor interioare prin utilizarea unor magneți puternici.
- Endoscopie nazală. Medicul poate folosi, de asemenea, un fibroscop, care este un tub luminat pe care îl introduce în nas, pentru a vedea direct interiorul căilor respiratorii nazale și al sinusurilor. În timpul acestui proces, medicul poate prelua o probă pentru testarea culturii. Testele de cultură pot identifica prezența virușilor, a bacteriilor sau a ciupercilor.
- Testarea alergiilor. Un test de alergie dezvăluie variabilele de mediu care pot induce un răspuns alergic.
- Teste de sânge. Un test de sânge poate detecta bolile care afectează sistemul imunitar, cum ar fi HIV.
7. Care sunt opțiunile de tratament?
În funcție de cauză, sinuzita este tratată diferit. Majoritatea cazurilor de sinuzită acută, aproximativ 98%, sunt cauzate de un virus și nu de bacterii și nu trebuie tratate cu antibiotice. Sinuzita acută virală poate fi tratată cu analgezice, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, spray-uri nazale cu steroizi sau irigare nazală cu apă sărată. Aceste tratamente sunt, de asemenea, eficiente în tratarea sinuzitei bacteriene acute.
Majoritatea persoanelor se recuperează în mod natural de sinuzita bacteriană acută, situație care este cunoscută sub numele de “așteptare vigilentă”, însă unii pacienți cu acest tip de sinuzită se pot recupera mai repede dacă iau un antibiotic.
Sinuzita cronică este tratată diferit față de sinuzita acută. Deoarece sinuzita cronică este cauzată mai mult de inflamație decât de infecție, terapiile pentru sinuzita cronică se concentrează pe reducerea inflamației. Principalele terapii pentru acest tip de sinuzită sunt irigarea nazală cu apă sărată și/sau spray-urile nazale cu steroizi. Antibioticele pot fi benefice uneori, dar nu întotdeauna.
Alte cauze, cum ar fi alergiile, polipii nazali, astmul și dificultățile legate de capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor, pot coexista cu sinuzita și o pot agrava dacă nu sunt adresate.
De asemenea, în cazuri severe, se poate apela la intervenție chirurgicală.
La clinica Noblesse am format o echipă formată din cei mai buni medici specialiști pentru a obține diagnostice rapide, pentru a scurta parcursul pacienților și pentru a ajuta la determinarea instantanee a motivului care stă la baza problemelor dumneavoastră.
8. Pot să previn sinuzita?
Deoarece sinuzita poate apărea ca urmare a unei răceli, a gripei sau a unei reacții alergice, menținerea unui stil de viață sănătos și limitarea expunerii la germeni și alergeni pot ajuta la evitarea acestei inflamații.
Puteți să vă reduceți riscul făcând următoarele:
- În fiecare an, faceți un vaccin antigripal.
- Consumați alimente nutritive, cum sunt fructele și legumele.
- Spălați-vă în mod regulat pe mâini.
- Evitați fumatul, substanțele chimice, polenul și alți alergeni sau iritanți.
- Folosiți medicamente antihistaminice pentru a trata alergiile și răcelile.
- Evitați contactul cu persoane care au boli respiratorii active, cum ar fi răceala comună sau gripa.
9. Este sinuzita contagioasă?
Sinuzita bacteriană nu poate fi transmisă, însă virușii care provoacă sinuzita pot fi transmisibili. Nu uitați să vă spălați frecvent pe mâini, să evitați contactul cu alte persoane dacă sunteți bolnav și să strănutați sau să tușiți în cot dacă este necesar.
Dr. Patricia Delia Farcasanu
Medic Primar Otorinolaringologie (O.R.L.), Doctor in Stiinte Medicale, Sef de lucrari catedra O.R.L., Director Medical al Clinicii Noblesse Medical Clinique.