Rinomanometrie | Noblesse Medical Clinique
Title Image

Rinomanometrie

Rinomanometria și utilizarea acesteia în tulburările rinologice comune

De mai bine de două decenii, rinomanometria a fost recunoscută și utilizată în general ca o modalitate obiectivă de evaluare a permeabilității nazale. Utilizarea sa în patologia nazală a produs o multitudine de informații.

Datorită progreselor tehnologice și a utilizării microcalculatoarelor conectate la instrumentele de măsurare, utilizarea acestei abordări a crescut. Rinomanometria poate fi utilizată într-o varietate de scopuri, inclusiv evaluarea clinică a simptomelor de obstrucție nazală, cercetarea fiziologiei nazale, testarea provocărilor alergice, evaluările pre- și post-tratament ale tratamentelor chirurgicale sau medicamentoase și evaluarea pacienților cu apnee în somn.

 

Clinica Noblesse oferă o evaluare și un management complet al tulburărilor respiratorii și de somn. Oferim îngrijire personalizată și ne străduim să vă rezolvăm problemele de somn și sforăit.

 

1. Ce este rinomanometria?

Rinomanometria este o tehnică de măsurare a presiunii nazale și a fluxului de aer prin nări în timpul respirației. Este recunoscută ca o tehnică standard pentru evaluarea rezistenței căilor respiratorii nazale în vederea detectării unor probabile blocaje ale acestora.

Pentru a efectua acest test se folosește un rinomanometru, un tip de manometru care monitorizează fluxul de aer și rezistența acestuia. Acesta este conectat la un computer pentru a înregistra rezultatele, iar întreg procedeul durează doar câteva minute.

 

2. De ce se efectuează rinomanometria?

Cu ajutorul acestui test, putem detecta dacă există inflamații în cavitatea nazală, polipi nazali, hipertrofie la nivelul cornetelor, deviație de sept etc. Rezultatele acestui test ne ajută să formulăm cel mai bun curs de acțiune pentru remedierea acestora. 

 

3. Câte tipuri de rinomanometrie există?

Rinomanometria activă este clasificată în trei tipuri: rinomanometrie anterioară, postnazală și posterioară. 

În cazul rinomanometriei anterioare fluxul de aer se măsoară unilateral. Ambele pasaje nazale pot fi măsurate separat.

Rinomanometria posterioară utilizează un senzor de presiune în gură. În cadrul acestei metode, fluxul total din ambele pasaje nazale poate fi măsurat împreună sau fiecare pasaj nazal poate fi măsurat separat.

Rinomanometria postnasală utilizează un senzor de presiune plasat de-a lungul podelei nasului în nazofaringe. Un transductor de presiune separat este amplasat la intrarea în cavitatea nazală. În acest fel, se măsoară apoi diferențele de presiune transnasală.

 

4. Cum mă pregătesc pentru testul de rinomanometrie?

Nu există proceduri sau recomandări speciale de urmat pentru a vă pregăti pentru o rinomanometrie. Pentru a efectua testul în mod corespunzător, trebuie doar să ajungeți la programare cu un nas curat. De asemenea, se sugerează să nu fumați timp de cel puțin 48 de ore înainte de test.

 

5. Ce se întâmplă în timpul testului?

În timpul testului, veți introduce câte un con în fiecare nară, unul dintre ele fiind conul de testare și celălalt conul blocat. Apoi vă vom instrui să vă sigilați buzele și să inspirați și să expirați pe nas timp de aproximativ 6 respirații. Conurile sunt apoi schimbate astfel încât conul de testare să verifice cealaltă nară.

Măsurarea acustică a spațiului nazal anatomic este cea de-a doua fază a acestei examinări. Pentru a face această măsurare se folosesc unde sonore. Un tub de plastic atașat la tubul acustic este plasat împotriva nărilor care sunt examinate. Dacă aveți întrebări în timpul testului, vă rugăm să nu ezitați să ni le adresați.

 

6. Ce simt în timpul rinomanometriei?

Nu ar trebui să simțiți nimic neobișnuit pe durata testului, deoarece acesta este non-invaziv și nedureros. De asemenea, trebuie subliniat faptul că testul nu pune în niciun moment în pericol sănătatea dumneavoastră.

Echipa noastră va fi alături de dumneavoastră la fiecare pas, ajutându-vă să vă rezolvați problemele de somn sau respiratorii și să vă recâștigați calitatea vieții.

 

7. Care sunt riscurile?

Rinomanometria este un examen simplu și fără riscuri. În cazul în care căile respiratorii nazale sunt complet înfundate, este posibil să vă simțiți oarecum amețit atunci când inspirați și expirați pe nas cu gura închisă. Ca urmare, testul se administrează în poziție așezată, iar orice amețeală este de așteptat să se atenueze imediat ce se reia respirația regulată.

Singurele excepții de la acest test sunt cei care sunt susceptibili de a fi în imposibilitatea fizică de a-l face din cauza slăbiciunii, durerii, lipsei de coordonare sau psihozei. Vă rugăm să ne anunțați dacă vreunul dintre acestea se aplică în cazul dumneavoastră. Ne străduim să vă facem experiența cât mai plăcută posibil.

 

8. Ce se întâmplă în continuare?

Rinomanometria va identifica orice probleme, deformări sau blocaje la nivelul nasului, precum și orice inflamație a membranei mucoase.

Rezultatele testelor vor fi formulate și analizate de specialiștii Noblesse pentru a determina cel mai bun curs de acțiune. Planul de tratament va fi adaptat la nevoile dumneavoastră individuale. De asemenea, ne străduim să vă oferim informațiile și sprijinul de care aveți nevoie pe tot parcursul planului dumneavoastră de tratament. Astfel ne asigurăm că nu sunteți copleșit, și ca veți obține o mai bună conformitate și rezultate!

 

Dr. Patricia Delia Farcasanu

Medic Primar Otorinolaringologie (O.R.L.), Doctor in Stiinte Medicale, Sef de lucrari catedra O.R.L., Director Medical al Clinicii Noblesse Medical Clinique.