Psoriazis | Noblesse Medical Clinique
Title Image

Psoriazis

Psoriazis: Cauze, simptome, tratamente și prevenire

Psoriazis este numele dat unei afecțiuni a pielii care determină apariția unor zone mari, roșii, cu scuame argintii. Se poate dezvolta oriunde pe corp, deși coatele, genunchii și scalpul sunt cele mai frecvent afectate. Deși nu există un tratament cunoscut pentru psoriazis, sunt disponibile terapii care ajută la reducerea simptomelor acestuia.

  

psoriazis

 

1. Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o boală autoimună, cronică (pe termen lung), în care sistemul imunitar devine hiperactiv, determinând celulele pielii să crească într-un ritm anormal de rapid. Pacienții cu această afecțiune dezvoltă noi celule cutanate într-un ritm de aproximativ zece ori mai mare decât de obicei. Din cauza pierderii celulelor vechi ale pielii și a sintezei celor noi, apar pete de piele groasă, roșie, cu scuame argintii.

 

2. Care sunt cauzele psoriazisului?

Psoriazisul este o boală mediată imunitar, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar reacționează exagerat și provoacă probleme. Atunci când aveți psoriazis, celulele dvs. imune se activează și creează molecule care stimulează dezvoltarea rapidă a celulelor pielii. Acesta este motivul pentru care persoanele cu această afecțiune au pielea iritată și solzoasă. Oamenii de știință nu sunt siguri ce cauzează activarea incorectă a celulelor imunitare, dar știu că este un amestec de genetică și factori de mediu. Multe persoane care suferă de această boală au un istoric familial al afecțiunii, iar oamenii de știință au identificat unele dintre genele care pot juca un rol în evoluția acesteia. Aproape toate acestea sunt implicate în activitatea sistemului imunitar.

Unii factori externi care pot crește șansele de a dezvolta psoriazis includ:

  • Infecții, în special infecții streptococice și HIV.
  • Anumite medicamente, cum ar fi medicamentele pentru tratarea bolilor de inimă, a malariei sau a problemelor de sănătate mintală.
  • Fumatul
  • Obezitatea

 

Psoriazisul afectează 125 de milioane de oameni la nivel mondial, iar în România, estimarea prevalenței psoriazisului și psoriazisului artropatic în rândul adulților de peste 18 ani este 4,9%, peste media europeană (3%).

 

3. Cine poate suferi de psoriazis?

Psoriazisul afectează 2-4% dintre bărbați și femei. Poate debuta la orice vârstă, inclusiv în tinerețe, cu maxime de debut în jurul vârstei de 15-25 și 50-60 de ani. De obicei, durează toată viața și variază în intensitate și extindere. O treime dintre persoanele care suferă de această afecțiune au un membru al familiei care are această boală.

 

4. Care sunt simptomele psoriazisului?

Simptomele psoriazisului diferă de la persoană la persoană. Unii oameni pot avea doar câteva porțiuni de piele afectate, în timp ce alții pot avea un psoriazis extins, care acoperă o suprafață mare a corpului lor. Următoarele sunt cele mai frecvente simptome ale psoriazisului:

  • Zone de piele care sunt roșii și solzoase
  • Pot exista mâncărimi sau senzații de arsură în regiunile afectate.
  • Plăci de piele roșie și groasă, frecvent acoperite cu scuame argintii
  • Piele uscată și crăpată care poate sângera

Unele persoane dezvoltă artrită psoriazică, care se caracterizează prin articulații rigide, umflate și dureroase. Dacă prezentați simptome de artrită psoriazică, trebuie să consultați imediat un medic, deoarece acesta este unul dintre cele mai dăunătoare tipuri de artrită.

Simptomele psoriazisului tind să apară și să dispară. Pot exista perioade în care simptomele dvs. se agravează, cunoscute sub numele de puseuri, urmate de perioade în care vă simțiți mai bine.

 

 

psoriazis scalp

 

5. Ce tipuri de psoriazis există?

Psoriazisul este clasificat în mai multe categorii, printre care:

  • Psoriazisul în plăci. Acesta este cel mai comun tip și se manifestă sub forma unor zone de piele în relief, de culoare roșie, acoperite de solzi alb-argintii. Petele se formează adesea pe scalp, trunchi și membre, în special pe coate și genunchi, într-un model simetric.
  • Psoriazisul gutat. Această formă afectează în principal copiii sau adulții tineri și se manifestă sub forma unor mici pete roșii pe piept sau pe membre. O boală a tractului respirator superior, cum ar fi angina streptococică, este frecvent sursa unui focar.
  • Psoriazis cu pustule. În această formă apar pustulele, care sunt umflături pline de puroi înconjurate de piele roșie. Afectează adesea mâinile și picioarele, deși există o varietate care afectează întregul corp. Medicamentele, bolile, stresul și anumite substanțe pot provoca simptome.
  • Psoriazisul inversat. Această varietate se manifestă sub forma unor pete netede, roșii, în pliurile pielii, cum ar fi sub sâni, la nivelul picioarelor sau la axile. Frecarea și transpirația ar putea agrava situația.
  • Psoriazis eritrodermic. Acesta este un tip de psoriazis mai puțin frecvent, dar sever, care se distinge prin piele roșie, solzoasă, care acoperă majoritatea corpului. O arsură solară puternică sau utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi corticosteroizii, ar putea să îl declanșeze. Psoriazisul eritrodermic apare frecvent la persoanele care au o formă necontrolată de psoriazis și poate fi grav.

 

piele afectata de psoriazis

 

La Noblesse am creat un spațiu relaxant în care beneficiați de îngrijire de cea mai înaltă calitate oferită de echipa noastră de experți de renume în domeniul dermatologiei.

 

6. Cum se diagnostichează psoriazisul?

Medicii noștri vă vor evalua de obicei pielea, scalpul și unghiile pentru a vedea dacă există semne de psoriazis. De asemenea, ei pot întreba despre starea dumneavoastră de sănătate și despre istoricul dumneavoastră, cum ar fi dacă:

  • Suferiți de mâncărime sau aveți senzații de arsură ale pielii.
  • Ați avut o boală recentă sau ați fost supus unui stres extrem.
  • Luați anumite medicamente.
  • Aveți rude care suferă de această afecțiune.
  • Aveți sensibilitate la nivelul articulațiilor.

Aceste informații îi vor ajuta pe specialiștii Noblesse să stabilească dacă aveți această afecțiune și, în caz afirmativ, tipul.

De asemenea, aceștia pot lua o mică mostră de piele pentru a o examina la microscop pentru a exclude alte afecțiuni ale pielii care seamănă cu psoriazisul.

 

7. Este psoriazisul asociat cu alte probleme de sănătate?

Da. Psoriazisul este legat de o varietate de probleme de sănătate, inclusiv hipertensiune arterială, colesterol ridicat, diabet și depresie.

 

8. Toate persoanele cu psoriazis suferă și de artrită psoriazică?

Nu. Se estimează că până la 30% dintre pacienții cu această boală vor dezvolta artrită psoriazică. La 85% dintre persoanele cu artrită psoriazică, psoriazisul apare înainte de disfuncția articulară.

 

Suntem dedicați să oferim o îngrijire excepțională pacienților noștri, punând la dispoziție medici extraordinari care se specializează în diverse ramuri ale dermatologiei.

 

9. Care este tratamentul pentru această afecțiune?

Deși în prezent nu există un leac pentru psoriazis, există terapii care vă pot ajuta să vă continuați activitățile zilnice și să dormiți mai bine. Există mai multe metode de terapie, iar medicii noștri vor colabora cu dumneavoastră pentru a alege cea mai bună variantă, ținând cont de tipul de psoriazis pe care îl aveți, de gradul de severitate, de locul unde se află pe corp și de potențialele efecte secundare ale medicamentelor. Următoarele pot face parte din terapia dumneavoastră:

  • Tratamente topice

Cremele, unguentele, loțiunile, spumele sau soluțiile, în special cele care conțin corticosteroizi, sunt utilizate frecvent pentru a trata boli ușoare până la moderate. Alte tratamente topice includ medicamente pe bază de vitamina D, retinoizi (compuși legați de vitamina A), gudron și antralină (un alt produs din gudron).

  • Tratamente orale sau injectabile

Metotrexat. Acest medicament aparține clasei antimetabolitelor și poate fi utilizat pe cale orală sau intravenoasă. Acesta scade sistemul imunitar și reduce diviziunea și proliferarea celulară.

Retinoizi. Acești compuși derivați din vitamina A pot fi de folos la unii pacienți cu variante moderate până la severe. Ei pot fi utilizați împreună cu fototerapia.

Modificatori ai răspunsului biologic. Aceste medicamente sunt injectate și servesc la reducerea sau stoparea inflamației prin blocarea anumitor molecule ale sistemului imunitar.

Imunosupresoare. Aceste medicamente sunt adesea folosite pentru cazurile severe și acționează prin suprimarea sistemului imunitar.

Inhibitori ai fosfodiesterazei 4 (PDE4). Aceștia inhibă reînnoirea rapidă a celulelor pielii și inflamația prin vizarea enzimelor din cadrul celulelor sistemului imunitar.

Fototerapia este o altă opțiune. În cadrul acestei proceduri, medicul va aplica o lumină ultravioletă pe pielea dumneavoastră în cadrul cabinetului său. Un dispozitiv de lumină UV la domiciliu poate fi, de asemenea, prescris. Atunci când afecțiunea afectează porțiuni vaste ale pielii, fototerapia este frecvent utilizată.

 

10. Ce poate declanșa o exacerbare a psoriazisului?

Stresul, vremea rece, pielea uscată, infecțiile căilor respiratorii superioare și fumatul pot provoca crize de psoriazis. Anumite alimente și alcoolul trebuie evitate dacă aveți psoriazis.

 

aplicare crema pe pe piele cu psoriazis

 

11. Cum pot preveni apariția psoriazisului?

Nu există nicio modalitate de a preveni psoriazisul, dar există lucruri pe care le puteți face pentru a vă îmbunătăți simptomele și pentru a reduce numărul de puseuri pe care le aveți. Iată câteva modalități de a vă reduce șansele de a avea o acutizare a psoriazisului:

  • Faceți baie zilnic. Faceți baie în apă călduță și folosiți un săpun blând care are uleiuri adăugate.
  • Păstrați-vă pielea hidratată. Aplicați loțiuni hidratante intense cât timp pielea este încă umedă.
  • Dacă este posibil, evitați factorii declanșatori (stres, vreme rece, leziuni ale pielii, anumite medicamente, etc.)
  • Expuneți-vă la o cantitate mică de lumină solară în fiecare zi.
  • Mențineți o greutate sănătoasă. Obezitatea agravează simptomele psoriazisului.