Polipii endometriali: Simptome, cauze si tratament
Polipii endometriali se referă la creșterile care apar în endometrul (mucoasa interioară) uterului. Aceste excrescențe pot fi atașate de endometru printr-o tulpină subțire sau printr-o bază lată și se extind în uter. Deși, de obicei, nu sunt canceroase, dacă nu sunt tratate, pot duce la probleme menstruale și de fertilitate.

1. Ce sunt polipii endometriali?
Polipii uterini, cunoscuți și sub numele de polipi endometriali, sunt excrescențe moi care se formează în interiorul uterului unei femei. Aceștia apar din endometru, țesutul care căptușește uterul. Acești polipi variază în mărime, de la o sămânță de susan și până la mărimea unei mingi de golf, iar o femeie poate avea unul sau mai mulți polipi în același timp. Deși majoritatea polipilor uterini nu sunt canceroși, unele femei pot să nu prezinte niciun simptom, în timp ce altele pot necesita tratament. Cu toate acestea, există mai multe modalități prin care medicii pot detecta și elimina aceste excrescențe.
2. Cine este predispus la polipi uterini?
Polipii uterini afecteaza persoanele de 40 și 50 de ani, în special în timpul perimenopauzei, care este perioada care precede menopauza. Femeile aflate la postmenopauză pot dezvolta, de asemenea, polipi uterini, deși aceștia sunt mai puțin frecvenți la persoanele cu vârsta sub 20 de ani.
Alți factori care cresc riscul de a dezvolta polipi uterini includ:
- supraponderabilitatea sau obezitatea,
- hipertensiunea arterială,
- administrarea de tamoxifen,
- terapia de substituție hormonală cu doze mari de estrogen,
- sindromul Lynch sau Cowden.
Cu toate acestea, din cauza naturii asimptomatice a polipilor uterini, prevalența acestora rămâne incertă, deși se crede că sunt mai frecvenți la cele care au trecut deja prin menopauză.
3. Ce simptome pot cauza polipii endometriali?
Cel mai frecvent semn al polipilor uterini este sângerarea neobișnuită, care poate include sângerări vaginale după menopauză și perioade menstruale neregulate.
Ciclurile menstruale neregulate, fluxul anormal de abundent în timpul menstruației, sângerări sau pete între menstruații, infertilitate și sângerări vaginale sau pete după menopauză sunt toate simptome. Durerea nu este un simptom frecvent al polipilor uterini, deși polipii mari pot provoca o durere surdă în abdomen sau în partea inferioară a spatelui, asemănătoare cu crampele menstruale.
În plus, polipii asimptomatici pot fi descoperiți de medicul ginecolog în timpul unei proceduri de diagnosticare, iar polipii pot prolapsa ocazional prin colul uterin, făcându-i vizibili în timpul unei examinări fizice.
La Noblesse Medical, ginecologi cu experiență oferă cele mai recente metode de diagnostic și tratament pentru femeile cu afecțiuni reproductive, cum ar fi polipii uterini, care pot afecta fertilitatea. Medicii nostri lucrează împreună pentru a oferi o îngrijire eficientă și plină de compasiune.
4. Ce cauzează polipii endometriali?
Medicii specialiști sunt nesiguri în privința cauzelor exacte ale polipilor uterini la femei. Cu toate acestea, ei suspectează că aceste excrescențe pot fi legate de fluctuațiile nivelului de hormoni. În mod obișnuit, nivelul de estrogen crește și scade în fiecare lună, ceea ce duce la îngroșarea mucoasei uterine și la eliminarea ulterioară a acesteia în timpul menstruației. În cazul în care acest strat de mucoasă crește în exces, poate duce la formarea polipilor.
5. Cum se stabilește diagnosticul?
Pentru a diagnostica polipii uterini, medicul dumneavoastră va colecta mai întâi informații despre istoricul medical și simptomele dumneavoastră. Acesta vă va întreba despre orice sângerare sau pete anormale, precum și despre specificul ciclului dumneavoastră menstrual, în cazul în care încă mai aveți menstruație. De asemenea, se va interesa despre orice medicamente pe care le luați și despre orice antecedente de infertilitate.
După colectarea acestor informații, va efectua un examen ginecologic, inclusiv un examen pelvian și un test Papanicolau. În funcție de rezultatele acestor teste inițiale și de istoricul dumneavoastră medical, acesta poate solicita teste sau proceduri suplimentare pentru a confirma prezența polipilor:
- ecografia transvaginală, care utilizează un dispozitiv portabil numit transductor de ultrasunete pentru a emite unde sonore care creează o imagine a interiorului uterului dumneavoastră. Acest test poate identifica orice nereguli în uter, inclusiv polipi;
- Acest test presupune injectarea unui lichid steril în uterul dumneavoastră printr-un cateter subțire, după ecografia transvaginală inițială. Lichidul ajută la extinderea uterului, permițând o imagine mai clară a oricăror excrescențe, inclusiv a polipilor;
- În timpul acestei proceduri, medicul dvs. introduce un tub lung și subțire cu un telescop luminat numit histeroscop prin vagin și col uterin și în uterul dvs. Acest lucru îi permite să examineze mai îndeaproape interiorul uterului dumneavoastră. Histeroscopia poate fi, de asemenea, utilizată împreună cu o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta polipii;
- biopsie endometrială sau un chiuretaj. În timpul unei biopsii endometriale, medicul va folosi un instrument din plastic moale pentru a colecta țesut din pereții interiori ai uterului dumneavoastră, care va fi analizat într-un laborator pentru a detecta orice celule anormale. Un chiuretaj presupune utilizarea unui instrument metalic lung pentru a colecta țesut din pereții interiori ai uterului dumneavoastră. Țesutul sau polipii care sunt îndepărtați pot fi trimiși la laborator pentru a fi analizați pentru a determina dacă sunt prezente celule canceroase.
6. Cum se tratează polipii endometriali?
Tratamentul pentru polipii uterini variază în funcție de simptomele și de factorii de risc pentru cancerul uterin. În cazul în care polipul nu provoacă simptome și va aflati în perioada de reproducere, medicul curant poate alege să îl monitorizeze în loc să îl trateze. Cu toate acestea, dacă va aflati în postmenopauză sau aveti simptome, tratamentul poate fi necesar.
Tratamentele posibile includ medicamente care echilibrează hormonii, cum ar fi progestativele sau agoniștii hormonului de eliberare a gonadotropinei, care pot atenua simptomele, dar este posibil să nu ofere o soluție permanentă.
O altă opțiune de tratament este o procedură numită polipectomie uterină, care presupune îndepărtarea polipului în timpul unei histeroscopii cu ajutorul unor instrumente precise.
În cazul în care se constată că polipul conține celule canceroase, poate fi necesară o intervenție chirurgicală suplimentară, cum ar fi o histerectomie.
7. Pot fi preveniti polipii uterini?
Deși nu este posibil să evitați complet polipii uterini, puteți lua măsuri pentru a-i detecta într-un stadiu incipient și pentru a preveni complicațiile sau disconfortul. Efectuarea unor examinări ginecologice de rutină poate ajuta medicul dumneavoastră să identifice orice polipi în stadiile lor inițiale.

Dr. Oltean Alexandra
Medic Specialist