Pneumologie | Noblesse Medical Clinique
Title Image

Pneumologie

Pneumologia – Evaluari complete si asistenta personalizata

1. Ce este pneumologia?

Pneumologia este ramura medicinei care se ocupa cu studiul, diagnosticarea si tratamentul afectiunilor respiratorii. Pneumologii sunt medici specializati in problemele pulmonare, cum ar fi astmul, bronșita cronică, boala pulmonară cronică obstructivă (BPOC), fibroza pulmonară și cancerul pulmonar. Ei sunt, de asemenea, experti in problemele legate de oxigenare, cum ar fi insuficienta respiratorie si insuficienta cardiaca.

Din cauza cresterii numarului de fumatori si a poluarii crescute, incidența bolilor respiratorii este in crestere. Astfel, pneumologii au un rol important in identificarea si tratarea acestor boli precum si in prevenirea aparitiei lor prin sfaturi si programe de prevenție specific, contribuind astfel la o mai buna calitate a vietii pacientilor.

pneumonia

2. Care sunt procedurile și intervențiile utilizate de medicii pneumologi?

Pneumologii utilizează și interpretează diverse teste și examene pentru a ajuta la stabilirea unui diagnostic legat de problemele pulmonare. Acestea pot include:

 1. Spirometria: o metoda neinvaziva care permite medicului sa masoare cantitatea de aer pe care o poate expira pacientul și poate ajuta la determinarea unui diagnostic legat de probleme cu plamani
 2. Radiografia toracica: un test imagistic care poate furniza informatii despre starea plamanilor si a cailor respiratorii și poate ajuta la identificarea anomaliilor
 3. Tomografia computerizata (CT): un test imagistic care poate furniza imagini detaliate ale plamanilor si poate ajuta la identificarea anomaliilor sau tumori.
 4. Bronhoscopia: o procedura care implica introducerea unui instrument numit bronhoscop pentru a permite medicului sa examineze cailor respiratorii si poate ajuta la determinarea unui diagnostic legat de probleme cu plamani
 5. Biopsia pulmonara: procedura prin care medicul ia o mostra din tesutul pulmonar și poate ajuta la determinarea unui diagnostic precis
 6. Examenul sangvin si analizele de sange: pot ajuta la identificarea anomaliilor sau a inflamatiei, precum si pentru diagnosticarea unor boli.
 7. Test de pulsoximetrie – Aceasta procedura se utilizează pentru a măsura nivelul de oxigen din sângele pacientului și poate indica dacă pacientul suferă de o insuficiență respiratorie sau altă problemă de oxigenare.
 8. Toracocenteza – Aceasta procedura implică extragerea lichidului din cavitatea pleurala (spatiul dintre plaman si peretele toracic) prin intermediul unei seringi sau a unei canule speciale. Acest test poate fi utilizat pentru a diagnostica sau trata diverse conditii cum ar fi pleurezie, hidrotorax sau cancer pulmonar cu metastaze pleurale.

3. Subspecialitatile pneumologiei

Pneumologia are mai multe subspecialitati care se concentreaza pe anumite aspecte sau probleme ale plamanilor. Unele dintre acestea sunt:

 • Pneumologia pediatrica, care se ocupa cu problemele respiratorii la copii
 • Pneumologia interventionala, care se concentreaza pe utilizarea procedurilor invazive, cum ar fi toracoscopia și bronhoscopia pentru a diagnostica si trata problemele pulmonare
 • Pneumologia oncologica, care se concentreaza pe diagnosticarea si tratamentul cancerului pulmonar
 • Pneumologia cu probleme pulmonare critice, se concentreaza pe managementul pacienților cu probleme respiratorii severe cum ar fi insuficienta respiratorie acuta
 • Pneumologia cu probleme respiratorii in somn, se concentreaza pe diagnosticarea si tratamentul apneei in somn si alte tulburari respiratorii in somn
 • Pneumologia interstitiala, se concentreaza pe diagnosticarea și tratamentul bolilor pulmonare interstitiale, cum ar fi fibroza pulmonara
 • Pneumologia de transplant, se concentreaza pe diagnosticarea și tratamentul pacienților cu probleme respiratorii severe care necesită transplant pulmonar.
pneumonie

4. Cand este indicat sa consultati un pneumolog?

Este indicat sa consultați un medic pneumolog dacă prezentați simptome sau semne de afecțiuni pulmonare, cum ar fi:

 • Tuse persistenta, care poate fi uscata sau productiva (cu expectoratie)
 • Dispnee (dificultate in respiratie), in special in timpul efortului sau al unei activitati fizice
 • Senzatie de oboseala si slabiciune
 • Wheezing (suierat in timpul respirației)
 • Durere sau disconfort toracic
 • Scaderea sau pierderea apetitului
 • Pierderea in greutate nejustificata
 • Inflamatii la nivelul gatului sau pieptului
 • Aparitia unei infectii respiratorii repetate

De asemenea, este indicat sa consultati un medic pneumolog daca aveti cazuri in familie de boli pulmonare, sau aveti o istorie de expunere la factorii de risc pentru boli pulmonare. Acest lucru va poate ajuta sa identificati problema in stadiu incipient si sa va ofere tratament adecvat, prevenind astfel agravarea bolii.

In cazul in care aveti deja o boala pulmonara diagnosticata, este recomandat sa consultati un medic pneumolog pentru a va asigura ca tratamentul este adecvat si pentru a monitoriza evolutia bolii.

In general, este important sa consultati un medic pneumolog daca prezentati orice simptom sau semn de afecțiune pulmonara sau aveti o istorie de expunere la factorii de risc pentru boli pulmonare. Acest lucru va poate ajuta sa identificati problema in stadiu incipient si sa va ofere tratament adecvat, prevenind astfel agravarea bolii.

Dr. Boiculese Doina

Medic primar pneumolog