O perspectivă ORL asupra pandemiei COVID-19
O perspectivă ORL asupra pandemiei COVID-19
De la primul caz documentat de pneumonie de origine necunoscută în decembrie 2019 în Wuhan, provincia Hubei, China, noul SARS-CoV-2 care duce la COVID-19 a cuprins întreaga lume, afectând oameni de pretutindeni.
Cu un total de peste 600.000.000 de cazuri și peste o 6.471.847 de decese la nivel global, pandemia COVID-19 a schimbat vieți în întreaga lume. Descopera care a fost impactul si o perspectiva ORL asupra pandemiei de Covid 19, in noul articol.
COVID-19 se manifestă în principal prin simptome legate de tractul respirator inferior, cum ar fi febră, tuse, dispnee și presiune toracică, care ar putea evolua rapid către sindromul de detresă respiratorie acută (SARS). Cu toate acestea, COVID-19 provoacă, de asemenea, diferite simptome legate de tractul respirator superior, inclusiv congestie nazală, dureri de gât și disfuncție olfactivă.
1. Ce este functia olfactiva?
Funcția olfactivă este o componentă a sistemului chimiosenzorial și este importantă pentru comportamentul digestiv, deoarece ajută la detectarea și savurarea alimentelor.
Simțurile noastre ne influențează capacitatea de a aprecia plăcerile vieții. De asemenea, ele au un impact asupra siguranței noastre, în cazul în care nu suntem capabili să detectăm fumul sau gazul, sau dacă nu putem identifica alimentele stricate. Nu este surprinzător faptul că cercetările au confirmat că pacienții cu COVID care și-au pierdut simțul gustului și al mirosului au suferit o pierdere a calității vieții și a siguranței ca urmare a acestui fapt.
Ca urmare a pandemiei COVID-19, există o mai mare conștientizare a hiposmiei și anosmiei, deoarece rapoartele din epicentre arată că tulburările de miros și gust pot fi primele semne ale acestei infecții. Anosmia și disgeuzia sunt acum recunoscute ca fiind două dintre simptomele inițiale ale COVID-19.
Disgeuzia poate fi cauzată de o percepție alterată a gustului ca urmare a pierderii simțului olfactiv și poate indica, de fapt, o confuzie între gust și funcția olfactivă retronazală, adică aroma.
La pacienții cu forme foarte ușoare de boală, disfuncția olfactivă a fost raportată ca fiind singurul simptom.
2. Cei care au suferit de pierderea gustului sau a mirosului in urma Covid 19, în cât timp și-au revenit complet?
Pierderea simțului olfactiv și gustativ este unul dintre simptomele acute ale COVID-19. Uneori a survenit înaintea altor simptome, iar alteori a apărut după. Marea majoritate a acestor pacienți și-au pierdut simțul mirosului și al gustului, dar și-au revenit în termen de șase săptămâni. 5% dintre ei au avut o perioadă de recuperare întârziată, variind între șase săptămâni și șase luni. Ceilalți au dezvoltat ceea ce este cunoscut sub numele de COVID de lungă durată, în care unii pacienți continuă să resimtă efectele debilitante ale COVID la șase luni după ce au fost diagnosticați.
De exemplu, dacă sunteți un vegetarian care nu consumă pește, iar totul miroase a pește, acest lucru poate avea un impact negativ asupra calității vieții dumneavoastră. Unii pacienți resimt o senzație de arsură chiar și atunci când nu este prezent fumul. Astfel de cazuri erau foarte rare în trecut. COVID-19, pe de altă parte, a schimbat modul în care acționează funcțiile nervilor de la nivelul nasului și transmiterea impulsurilor nervoase către creier. Această schimbare poate dura mult mai mult de șase luni. Acest lucru, desigur, are un impact asupra sănătății mintale, iar pacienții au avut, conform rapoartelor, coșmaruri ca urmare.
3. Ce este COVID de lungă durată?
Este un complex de simptome distincte care durează de la câteva săptămâni până la câteva luni după infecția cu SARS-Cov-2 (virusul COVID-19) și care nu au legătură cu nicio altă boală.
4. Care sunt manifestațiile COVID-ului de lungă durată?
Virusul care provoacă COVID-19 poate provoca simptome persistente, cum ar fi pierderea gustului și a mirosului, dificultăți de respirație, dureri de cap, oboseală, încețoșare mentală, tuse, dureri toracice, dureri articulare și alte simptome.
Aceste simptome pot dura luni de zile, ceea ce face ca specialiștii în otorinolaringologie să fie calificați în mod unic pentru a ajuta pacienții care se recuperează după SARS-CoV-2.
Între 20 și 85% dintre persoanele cu infecții COVID și-au pierdut simțul mirosului și al gustului. Pe de altă parte, modificările gustului și mirosului au fost mai puțin frecvente în cazul variantelor mai noi.
Aproximativ 10% dintre pacienții cu COVID-19 au avut simptome persistente de miros și gust la mai mult de o lună după infectare. Deși majoritatea pacienților se recuperează pe cont propriu, fără a fi nevoie de intervenție medicală, un număr semnificativ de pacienți prezintă simptome care persistă, iar despre prognosticul și tratamentul acestor simptome se știu puține lucruri.
În calitate de specialiști, medicii ORL de la Noblesse se află într-o poziție unică pentru a ajuta pacienții cu multe simptome de lungă durată.
Există 56 de studii care au găsit o legătură între COVID-19 și problemele auditive și vestibulare, cum ar fi vertijul, iar pe baza acestora, cercetătorii au compilat date pentru a estima prevalența pierderii auzului, a tinitusului și a vertijului la 7,6%, 14,8% și, respectiv, 7,2%.
Afectarea urechii interne cauzează pierderea auzului neurosenzorial. Potrivit experților, COVID-19 poate provoca leziuni ca urmare a unei infecții virale în urechea internă, a unui răspuns autoimun care atacă accidental urechea internă sau a unor cheaguri care blochează alimentarea cu sânge a cohleei sau a canalelor urechii semicirculare.
Un număr mare dintre toți adulții cu COVID-19 au raportat o schimbare a stării de auz, la 8 săptămâni după diagnosticare sau spitalizare. Chiar și pacienții care erau complet asimptomatici au suferit pierderi de auz măsurate obiectiv. În mod surprinzător, pacienții cu infecții COVID-19 asimptomatice au avut un risc mai mare de a dezvolta o pierdere măsurabilă a auzului după infecția inițială.
Un alt simptopn al COVID-ului pe termen lung este tinitusul, care poate fi un sunet intermitent sau continuu la una sau la ambele urechi. Tonalitatea acestuia poate varia de la un sunet slab până la un țiuit sau un vâjâit ascuțit, sau poate avea mai multe sunete.
5. Care a fost impactul COVID-19 asupra furnizării de servicii ORL?
Am parcurs un drum lung în cei doi ani de când a fost descoperit COVID-19. Medicii ORL au fost în prima linie la începutul acestei perioade, îndurând cea mai mare parte a expunerii la virus. Au fost elaborate ghiduri care ne-au permis să efectuăm intervenții chirurgicale în siguranță și să testăm pacienții înainte de operații. Acum am revenit la ceea ce am putea numi un serviciu aproape obișnuit, cu unele schimbări spre bine. Nivelul de inovare în furnizarea de servicii a fost uimitor. Încorporăm mai multe tehnologii digitale, cum ar fi telemedicina, în loc să le înlocuim. Cu toate acestea, relația medic-pacient trebuie menținută și trebuie să examinăm interiorul nasului, al gâtului sau al urechii. Prin urmare, unele părți au revenit la interacțiunea standard cu pacientul.
Dacă ați observat schimbări în sănătatea urechii, a nasului sau a gâtului, indiferent dacă ați avut sau nu COVID-19, medicii ORL de la clinica Noblesse pot lucra cu dumneavoastră pentru a vă diagnostica și a vă trata afecțiunea.
Dr. Patricia Delia Farcasanu
Medic Primar Otorinolaringologie (O.R.L.), Doctor in Stiinte Medicale, Sef de lucrari catedra O.R.L., Director Medical al Clinicii Noblesse Medical Clinique.
Dr. Sonia Tabirca
Medic Specialist ORL