Otita la adulți și copii: tipuri, simptome și tratament
1. Ce este otita?
Otita reprezintă afecțiunea inflamatorie care implică pavilionul urechii, tegumentul canalului auditiv și mucoasa urechii medii.
2. Câte tipuri de otită există?
- Acută – Începe brusc și durează doar o perioadă scurtă de timp. Este frecvent dureroasă
- Cronică – Apare atunci când o otită nu se vindecă sau revine. Poate provoca leziuni ale urechii pe termen lung.
Otita este o boală care apare cel mai adesea la nivelul urechii medii (care este situată chiar în spatele timpanului), de unde și denumirea de Otită medie. De asemenea, se poate dezvolta în urechea externă și canalul auditiv (Otita externă), dar și în interiorul urechii (Otita internă).
Inflamația creează roșeață sau umflătură în zona afectată a urechii, ceea ce poate duce la dureri de ureche și febră.
Infecțiile urechii sunt foarte frecvente, în special la copii.
3. Ce cauzează otita?
Bacteriile și virușii provoacă infecții ale urechii. O infecție a urechii este frecvent rezultatul unei răceli, al unei alte infecții respiratorii sau al unei reacții alergice.
Bacteria sau virusul intră în urechea medie prin trompa lui Eustachio (una în fiecare ureche). Urechea medie este conectată la partea din spate a gâtului prin intermediul acestei trompe. Bacteriile sau virușii pot, de asemenea, să determine umflarea trompei lui Eustachio. Această inflamare poate duce la blocarea trompei, ceea ce face ca lichidele generate în mod regulat să se acumuleze în urechea medie în loc să se dreneze.
În plus, trompele lui Eustachio ale copiilor sunt mai scurte și au o pantă mai mică decât cele ale adulților. Din cauza acestei diferențe fizice, aceste trompe sunt mai susceptibile de a se bloca și mai dificil de eliberat. Un virus sau o bacterie poate infecta lichidul reținut, producând disconfort.
Aproximativ 75% dintre copii vor avea cel puțin o infecție a urechii înainte de a împlini vârsta de 3 ani. Infecțiile urechii sunt cel mai frecvent motiv pentru care copiii merg la medic.
4. Care sunt simptomele otitei?
- Disconfortul la nivelul urechii este o problemă frecventă la copiii mai mari și la adulți. Căutați indicatorii de durere la bebelușii care sunt prea mici pentru a comunica, cum ar fi scărpinatul sau tragerea de urechi, plâns mai mult decât de obicei, dificultăți în a dormi și faptul că par agitați/iritabili.
- Pierderea poftei de mâncare: Acest lucru este mai vizibil la copiii mici, în special în timpul hrănirii cu biberonul. Pe măsură ce copilul înghite, presiunea din urechea medie se schimbă, producând o durere crescută și o scădere a dorinței de a mânca.
- Iritabilitatea poate fi cauzată de orice tip de disconfort continuu.
- Somn deficitar: Durerea poate fi mai puternică în timp ce copilul doarme culcat din cauza presiunii crescute din ureche.
- Infecțiile urechii pot induce febră cuprinsă între 38° C și 40° C. În cazul unei infecții a urechii, 50% dintre copii vor face febră.
- Scurgeri: Urechea poate avea scurgeri de lichid galben, maro sau alb, care nu este cerumen. Acest lucru ar putea indica faptul că timpanul s-a spart.
- Pierderea auzului: Oasele urechii medii sunt conectate la nervii care transmit impulsuri electrice (sub formă de sunet) către creier. Lichidul din spatele timpanului inhibă transmiterea semnalelor electrice prin oasele urechii interne.
5. Cum își pot da seama medicii că am o infecție a urechii?
Depistarea infecției urechii presupune o tehnică relativ simplă, iar diagnosticul poate fi stabilit cu ușurință doar pe baza simptomelor.
Pentru a examina dacă există lichid în spatele timpanului, specialiștii noștri vor folosi, de obicei, un otoscop, care este un instrument cu lumină atașată.
Un otoscop pneumatic poate fi de asemenea folosit pentru a depista infecția. Prin eliberarea unei suflu de aer în ureche, acest instrument verifică dacă există lichid reținut. Orice lichid în spatele timpanului îl face să se miște mai puțin decât de obicei.
Timpanometria este un alt test care utilizează presiunea aerului pentru a examina dacă există lichid în urechea medie. Acest examen nu evaluează auzul. Dacă dvs. sau copilul dvs. ați avut infecții ale urechii pe termen lung sau recurente sau lichid în urechea mijlocie care nu se drenează, vom aranja un test auditiv efectuat de un audiolog pentru a detecta o probabilă pierdere a auzului.
De asemenea, vă vom verifica gâtul și pasajele nazale pentru simptome de infecții ale căilor respiratorii superioare și vă vom asculta respirația cu ajutorul unui stetoscop.
Faceți o programare și veniți să ne vizitați la Clinica Noblesse, unde profesioniștii noștri în domeniul auditiv sunt gata să răspundă la toate întrebările dumneavoastră despre lumea auzului.
6. La ce complicații poate duce otita netratată?
Cele mai multe infecții ale urechii nu au consecințe pe termen lung, însă infecțiile recurente pot duce la complicații majore cum ar fi:
- Tulburări ale auzului – O ușoară pierdere a auzului care apare odată cu o infecție a urechii este destul de normală, dar de obicei se ameliorează pe măsură ce infecția dispare. Infecțiile recurente ale urechii, precum și lichidul din urechea mijlocie, pot provoca o pierdere substanțială a auzului. Pierderea ireversibilă a auzului se poate dezvolta dacă timpanul sau alte structuri ale urechii medii suferă leziuni permanente.
- Întârzieri în vorbire sau dezvoltare – Sugarii și copiii mici pot avea deficiențe în ceea ce privește abilitățile lingvistice, sociale și de dezvoltare dacă auzul lor este afectat momentan sau permanent.
- Răspândirea infecției – Infecțiile netratate sau care nu răspund bine la terapie s-ar putea răspândi la țesuturile din jur. Mastoidita este o infecție a mastoidului, o protuberanță osoasă din spatele urechii. Această infecție poate provoca deteriorarea osului și producerea de chisturi pline de puroi. În cazuri rare, infecțiile severe ale urechii medii se extind la alte țesuturi din craniu, cum ar fi creierul sau membranele care înconjoară creierul (meningită).
- Timpanul este sfâșiat – Majoritatea rupturilor timpanului se vindecă în 72 de ore. În anumite circumstanțe este necesară o reparație chirurgicală.
7. Cum se tratează otita?
Tratamentul infecțiilor urechii este determinat de vârsta pacientului, de gravitatea bolii, de forma infecției (este o prima infecție, o infecție persistentă sau o infecție recurentă) și dacă lichidul se menține în urechea medie pentru o perioadă lungă de timp.
Vă vom prescrie medicamente pentru a atenua disconfortul și febra dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră. Dacă infecția urechii este moderată, este posibil să alegem să așteptăm câteva zile pentru a vedea dacă infecția se rezolvă de la sine înainte de a administra un antibiotic.
O gaură sau o ruptură a timpanului cauzată de o infecție severă sau continuă (otită medie cronică supurativă) este tratată cu picături cu antibiotice și, în cazuri rare, prin utilizarea unui echipament de aspirare pentru a evacua fluidele.
Simptomele otitei tind să se diminueze după câteva zile și ar trebui să dispară relativ repede. Dacă afecțiunea nu a trecut după câteva zile, este important să solicitați sfatul medicului.
8. Există factori de risc care pot influența apariția acestei afecțiuni?
- Vârsta este un factor de risc pentru infecțiile urechii. Copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 2 ani sunt mai vulnerabili la infecții ale urechii din cauza dimensiunii și structurii trompelor lui Eustachio, precum și a faptului că sistemul lor imunitar este încă imatur.
- Creșterea copilului în colectiv. Copiii care sunt crescuți în grup sunt mai predispuși la răceli și infecții ale urechii decât copiii care sunt îngrijiți acasă.
- Hrănirea unui copil. Nou-născuții care beau din biberon, mai ales când stau culcați, suferă mai multe infecții ale urechii decât bebelușii hrăniți la sân.
- Influențe sezoniere. Toamna și iarna, infecțiile urechii sunt mai frecvente. Atunci când nivelurile de polen sunt ridicate, cei cu alergii sezoniere pot fi mai predispuși la infecții ale urechii.
- Calitatea slabă a aerului. Infecțiile urechii pot fi exacerbate de consumul de țigări sau de nivelurile ridicate de poluare ale aerului.
- Buză și palat despicat. Diferențele de structură osoasă și musculară la copiii cu palate despicate pot face ca drenarea trompei lui Eustachio să fie mai dificilă.
La Clinica Noblesse, profesioniștii noștri de sănătate examinează și tratează copii și adulți. Misiunea noastră este de a oferi un tratament cuprinzător și de înaltă calitate pacienților de toate vârstele și din toate mediile.
9. Ce pot face pentru a preveni infecțiile urechii la mine și la copilul meu?
Nu există o metodă sigură de a evita infecția, însă există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă reduce șansele:
- Copiii care au fost vaccinați sunt mai puțin predispuși la infecții ale urechii. Consultați-vă cu medicul dumneavoastră în legătură cu vaccinurile împotriva meningitei, pneumococului și gripei.
- Spălați-vă frecvent pe mâini și pe cele ale copiilor dumneavoastră. Acest lucru ajută la împiedicarea răspândirii bacteriilor și îi poate ajuta să se ferească de răceală și gripă.
- Nu expuneți un copil mic la fumatul pasiv. Sugarii care petrec timp cu fumători sunt mai predispuși la infecții ale urechii.
- Ori de câte ori este posibil, alăptați nou-născuții. Acest lucru ajută la creșterea imunității lor.
- Hrănirea unui nou-născut în poziție de șezut reduce pericolul ca laptele să ajungă în urechea medie. Nu permiteți unui bebeluș să sugă din biberon în poziție culcată.
- Evitați să lăsați copilul să interacționeze cu alți copii bolnavi.
- Antibioticele ar trebui folosite doar atunci când este absolut necesar. Infecțiile urechii sunt mai frecvente în rândul copiilor care au avut o infecție a urechii în ultimele trei luni, mai ales dacă au fost folosite antibiotice.
- Nu vă introduceți niciodată bețișoare de vată sau degetele în urechi.
- Folosiți dopuri pentru urechi sau o cască în timpul înotului și încercați să evitați să vă băgați apă sau șampon în urechi atunci când faceți duș sau baie.
- Tratați afecțiunile care au impact asupra urechilor, cum ar fi eczema sau o alergie la aparate auditive.
Dr. Patricia Delia Farcasanu
Medic Primar Otorinolaringologie (O.R.L.), Doctor in Stiinte Medicale, Sef de lucrari catedra O.R.L., Director Medical al Clinicii Noblesse Medical Clinique.