Markeri tumorali | Noblesse Medical Clinique
Title Image

Markeri tumorali

Testele pentru markeri tumorali – Ce sunt, beneficii și limitări

Cancerul de sân este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer care afectează femeile din întreaga lume.

Testele pentru markeri tumorali ai cancerului de sân, biomarkeri care se găsesc în sânge, sunt unele dintre metodele de detectare a cancerului, de determinare a eficienței tratamentelor împotriva cancerului și de identificare a riscului de reapariție a cancerului. De asemenea, aceștia pot fi capabili să prezică cine va suferi o recidivă tardivă (o recidivă la cinci sau mai mulți ani după diagnostic).

markeri tumorali cancer de san

1. Ce sunt testele pentru markeri tumorali?

Testele pentru markerii tumorali sunt teste de sânge care detectează markerii specifici ai cancerului care pot ajuta la diagnosticarea cancerului de sân. Rezultatele testelor îi spun, de asemenea, oncologului dumneavoastră dacă boala este sub control cu tratamentele actuale sau dacă este posibil să se răspândească sau să recidiveze.

2. Ce sunt markerii tumorali?

Un marker tumoral este orice se găsește in sau este produs de celulele canceroase sau de alte celule din organism ca răspuns la cancer. Acesta oferă informații despre cancer, cum ar fi cât de agresiv este, la ce tip de tratament poate răspunde sau dacă răspunde la tratament.

În mod tradițional, markerii tumorali au fost proteine sau alte substanțe produse în cantități mai mari de celulele canceroase decât de celulele normale. Sângele, urina, scaunul, tumorile sau alte țesuturi sau fluide corporale ale unor pacienți cu cancer conțin acestea. Cu toate acestea, se folosesc din ce în ce mai mult markerii genomici găsiți în tumori și fragmente tumorale eliberate în fluidele corporale.

3. Cum sunt utilizați markerii tumorali în tratamentul cancerului?

Deși testele pentru markerii tumorali pot ajuta la diagnosticare, la planificarea tratamentului și la monitorizare, acestea nu sunt utilizate ca instrument de screening general pentru populație. Acest lucru se explică prin faptul că unii markeri tumorali pot fi găsiți în afecțiuni necanceroase.

Unele dintre cele mai frecvente aplicații ale testelor pentru markerii tumorali sunt:

  • Stabilirea diagnosticului de cancer: Testarea biomarkerilor este uneori utilizată ca primă etapă în diagnosticarea cancerului. Rareori este folosită de una singură pentru a diagnostica cancerul, dar poate fi unul dintre mai multe instrumente folosite atunci când un medic suspectează cancerul.
  • Luarea deciziilor privind tratamentul: Testarea biomarkerilor poate ajuta medicii să determine ce tip de tratament poate fi cel mai eficient pentru tipul dumneavoastră de cancer. De asemenea, acestea sunt utile pentru a determina probabilitatea de recuperare.
  • Testarea periodică a markerilor tumorali în timpul tratamentului în curs de desfășurare a cancerului poate ajuta medicii să determine modul în care cancerul răspunde la tratament.
  • Găsirea cancerului recurent: Cancerul recurent este cancerul care revine după tratament. După finalizarea tratamentului împotriva cancerului, doctoral dvs. poate solicita testarea regulată a markerilor tumorali pentru a se asigura că nu a revenit cancerul.

La Noblesse Medical, echipa noastră de medici va fi alături de dvs. la fiecare pas, oferindu-vă o îngrijire personalizata și asigurându-vă liniștea sufletească ce vine din faptul că știți că sanatatea dvs. se afla în cele mai bune mâini.

4. Care sunt limitarile testelor pentru marker tumorali?

Este important de reținut că un marker tumoral nu diagnostichează cancerul, ci indică faptul că sunt necesare teste suplimentare.

Unele dintre limitările markerilor tumorali sunt următoarele:

  • Nu există un test pentru markerii tumorali pentru fiecare tip de cancer.
  • Pacienții care nu au cancer pot avea niveluri crescute ale markerilor tumorali. Nivelurile ridicate pot fi cauzate și de unele afecțiuni necanceroase.
  • Markerii biologici ai cancerului se pot schimba în timp, astfel încât este posibil ca testarea repetată să nu dea rezultate consistente.
  • La unii pacienți, nivelurile markerilor tumorali nu cresc până când cancerul nu a progresat, ceea ce face dificilă diagnosticarea cancerului sau a cancerului recurent în stadii incipiente.

5. Ce marker tumorali sunt testate in cazul cancerului mamar?

Markerii tumorali ai cancerului mamar includ:

  • CA 15-3 și CA 27.29: CA 15-3 și CA 27.29 sunt doi markeri strâns legați între ei, produși în cantități mai mari de celulele canceroase mamare. Prin urmare, prezența lor în sânge poate indica prezența cancerului mamar.
  • Antigenul carcinoembrionar (CEA): CEA este un marker al cancerului colorectal care este utilizat frecvent. Cu toate acestea, el poate fi aplicat și la alte tipuri de cancer, inclusiv la cancerul de sân.
  • CA 125 este un marker care este cel mai frecvent asociat cu cancerul ovarian, dar poate fi, de asemenea, un semn al cancerului de sân.

6. Cum se desfasoara testarea?

Nu este necesară o pregătire specială pentru acest tip de testare.

Testele pentru markerii tumorali se efectuează cu ajutorul unei simple recoltări de sânge, deși pentru cei care au făcut chimioterapie nu este întotdeauna cazul. Dacă aveți unul, proba poate fi colectată printr-un port (un cateter introdus în piept sau în partea superioară a brațului) sau printr-o linie PICC (cateter central cu inserție periferică, un tub lung introdus printr-o venă din braț).

Testele pentru markerii tumorali variază în ceea ce privește timpul necesar pentru a primi rezultatele.