Infectia cu HPV | Noblesse Medical Clinique
Title Image

Infectia cu HPV

Infecția cu HPV: Simptome, cauze, tratament și cum se poate evita

Infecția cu HPV este cauzată de una dintre cele peste 30 de variații ale virusului papiloma uman (HPV) care pot afecta organele genitale, inclusiv unele care provoacă veruci genitale, care nu sunt de obicei periculoase. Cu toate acestea, anumite tipuri de HPV sunt considerate “cu risc ridicat”, deoarece pot duce la apariția cancerului de col uterin. Măsurile preventive, cum ar fi administrarea vaccinului împotriva HPV și efectuarea periodică a testelor Papanicolau, pot ajuta la evitarea cancerului de col uterin.

infectia HPV

1. Ce este infecția cu HPV?

Infecția cu HPV este o infecție virală care duce în mod obișnuit la apariția negilor pe piele sau pe mucoase. Există peste 100 de tipuri diferite de papilomavirus uman, unele tipuri cauzând negi, iar altele fiind legate de diferite forme de cancer.

În timp ce majoritatea infecțiilor cu HPV nu duc la cancer, anumite tipuri de HPV genital pot duce la cancer de col uterin, care afectează partea inferioară a uterului care se conectează la vagin. Alte tipuri de cancer, inclusiv cancere ale anusului, penisului, vaginului, vulvei și gâtului, au fost, de asemenea, asociate cu infecția cu HPV.

Transmiterea acestor infecții are loc, de obicei, prin contact sexual sau alte forme de contact piele-pe-piele. Vaccinurile pot ajuta la prevenirea tulpinilor de HPV care au cea mai mare probabilitate de a duce la apariția negilor genitali sau a cancerului de col uterin.

2. Ce simptome poate cauza infecția cu HPV?

Simptomele virusului papiloma uman (HPV) se pot manifesta sub diferite forme, în funcție de tipul de HPV implicat. Negii comuni, verucile plantare, verucile plate, verucile genitale sunt câteva dintre tipurile comune. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, sistemul imunitar este capabil să elimine infecțiile cu HPV înainte de apariția negilor.

Negii genitali pot lua forma unor mici umflături, leziuni plate sau proeminențe asemănătoare unor tulpini și apar în jurul organelor genitale, anusului, colului uterin sau vaginului la femei și pe penis, scrot sau anus la bărbați. Acestea pot provoca mâncărimi sau pot fi sensibile, dar sunt în general nedureroase.

Negii comuni sunt umflături ridicate care apar de obicei pe mâini și degete, în timp ce verucile plantare sunt excrescențe dure pe picioare care pot fi incomode.

Verucile plate sunt leziuni ușor ridicate, cu vârful plat, care pot apărea oriunde, copiii făcându-le adesea pe față, femeile pe picioare, iar bărbații în zona bărbii.

Deși verucile comune sunt de cele mai multe ori doar inestetice, ele pot fi, de asemenea, dureroase sau predispuse la leziuni sau sângerări.

3. Care este legătura dintre infecția cu HPV și cancerul de col uterin?

HPV, în special tipurile 16 și 18, pot produce modificări ale celulelor cervicale, o afecțiune cunoscută sub numele de displazie cervicală. Displazia cervicală poate evolua spre cancer de col uterin dacă nu este tratată.

Deși cele mai multe infecții cu HPV dispar de la sine la persoanele sub 30 de ani, testul Papanicolau este utilizat pentru depistarea cancerului de col uterin prin detectarea HPV la femeile cu vârsta de 30 de ani și peste.

În cazul în care se descoperă HPV, frecvența testelor poate fi crescută pentru a monitoriza riscul de apariție a cancerului de col uterin.

Screeningurile regulate pentru depistarea cancerului de col uterin sunt importante, dar faptul de a avea HPV sau displazie cervicală nu înseamnă neapărat că se va dezvolta cancer.

La clinica noastră, punem sănătatea dvs. pe primul loc. Echipa noastră de medici și personal medical vă oferă o îngrijire personalizată și vă ajută să vă mențineți sănătatea și bunăstarea. Aveți încredere că sunteți în cele mai bune mâini la noi.

4. Ce teste se realizează pentru a dignostica infecția cu HPV?

Negii genitali pot fi adesea diagnosticați prin examinarea vizuală de către un cadru medical.

În cazul tulpinilor de HPV cu risc ridicat care nu provoacă simptome, pentru a detecta infecția se utilizează de obicei testul Papanicolau de rutină sau testele HPV.

Testul Papanicolau este un test de depistare a cancerului de col uterin și a celulelor precanceroase, care sunt de obicei cauzate de tulpini HPV cu risc ridicat.

Testele HPV sunt concepute pentru a identifica tulpinile HPV cu risc ridicat care pot duce la cancer de col uterin dacă nu sunt tratate.

Deși nu există teste pentru detectarea HPV pe alte părți ale corpului, cum ar fi vulva, vaginul, penisul, scrotul, rectul sau anusul, celulele anormale rezultate în urma infecției cu HPV pot fi detectate prin alte proceduri, cum ar fi colposcopia și inspecția vizuală cu acid acetic (VIA).

Colposcopia presupune mărirea colului uterin cu ajutorul unui colposcop pentru a identifica celulele anormale, care pot fi supuse unei biopsii pentru testare, în timp ce VIA utilizează o soluție pe bază de oțet pentru a face vizibile celulele anormale în vederea identificării.

5. Ce tratamente sunt recomandate în cazul infecției cu HPV?

Deși virusul nu poate fi complet eradicat, verucile genitale vizibile și celulele anormale de la nivelul colului uterin pot fi eliminate prin tratament. Sunt disponibile mai multe metode de tratament, cum ar fi criochirurgia, procedura de excizie electrochirurgicală cu buclă (LEEP), electrocauterizarea, terapia cu laser, biopsia conică cu cuțit rece, crema prescrisă și acidul tricloroacetic (TCA). Cu toate acestea, merită menționat faptul că doar un număr mic de persoane cu HPV cu risc ridicat vor avea nevoie de tratament pentru celulele cervicale anormale.

6. Cum se poate preveni această infecție?

În timp ce abstinența sexuală este singura modalitate sigură, există și alte modalități de a reduce riscul de a contracta HPV și de a preveni cancerul de col uterin, având în același timp o viață sexuală sănătoasă.

Printre acestea se numără vaccinarea care protejează împotriva tulpinilor de HPV care provoacă cancerul de col uterin și verucile genitale.

De asemenea, screening-ul și testarea regulată pot depista din timp HPV și celulele anormale, prevenind astfel cancerul de col uterin.

Practicile sexuale sigure, cum ar fi utilizarea prezervativelor sau a digurilor dentare, pot contribui la reducerea riscului de transmitere a HPV.

Dacă aveți HPV, este important să vă anunțați partenerul/partenerii pentru ca aceștia să se testeze și să ia măsurile de precauție necesare. Medicul dumneavoastră vă poate oferi mai multe informații despre cum să gestionați o infecție cu HPV.

Dr. Oltean Alexandra

Medic Specialist