Gastrita: Simptome, cauze, tratament
1. Ce este gastrita?
Gastrita este un termen utilizat pentru a descrie o serie de afecțiuni care au o caracteristică comună: inflamația mucoasei stomacale. Această inflamație este cauzată, de obicei, de infecția cu aceeași bacterie responsabilă pentru majoritatea ulcerelor gastrice, precum și de utilizarea regulată a anumitor medicamente pentru durere. Consumul unor cantități excesive de alcool poate contribui, de asemenea, la apariția gastritei.
Alte cauze potențiale includ vărsăturile cronice, stresul și utilizarea de medicamente precum aspirina sau alte medicamente antiinflamatoare. De asemenea, gastrita poate fi rezultatul unei infecții cu bacterii sau viruși, sau al refluxului biliar – o afecțiune în care bila se întoarce în stomac din tractul biliar care face legătura între ficat și vezica biliară. Dacă nu este tratată, gastrita poate duce la o pierdere semnificativă de sânge și poate crește riscul de cancer de stomac.
2. Care sunt simptomele gastritei?
Simptomele gastritei pot include o durere persistentă de arsură sau o durere în partea superioară a abdomenului, adesea însoțită de indigestie. Această durere se poate intensifica sau dispărea odată cu consumul de alimente.
Alte simptome pot include:
- greață,
- vărsături,
- senzație de plenitudine în partea superioară a abdomenului după mese.
Cu toate acestea, este important de reținut că nu toți cei care suferă de gastrită prezintă simptome.
La Noblesse Medical vă oferim un diagnostic precis și un tratament complet prin consultații de specialitate, proceduri profesionale și echipamente medicale de ultimă generație.
3. Cum se diagnostichează gastrita?
Pentru a diagnostica gastrita, medicul dumneavoastră va analiza istoricul medical personal și familial, va efectua un examen fizic amănunțit și poate sugera mai multe teste. Un astfel de test este endoscopia superioară, în care un tub subțire care conține o cameră mică este introdus prin gură și în stomac pentru a examina mucoasa stomacului în vederea depistării inflamației.
Medicul dumneavoastră poate efectua, de asemenea, o biopsie în timpul acestei proceduri, colectând o mică mostră de țesut pentru analize de laborator. Pot fi comandate analize de sânge suplimentare, cum ar fi o verificare a numărului de globule roșii pentru a evalua dacă aveți anemie și pentru a depista infecția cu H. pylori și anemia pernicioasă. Un test de detecție a hemoragiilor oculte în materiile fecale, poate fi, de asemenea, efectuat ca un indicator al gastritei.
4. Care sunt factorii de risc ai gastritei?
Diferiți factori pot crește probabilitatea de a dezvolta gastrită.
Printre aceștia se numără:
- infecția bacteriană,
- utilizarea regulată a analgezicelor,
- vârsta înaintată,
- consumul excesiv de alcool,
- stresul,
- tratamentul cancerului,
- tulburările autoimmune,
- alte boli și afecțiuni.
Infecția cu Helicobacter pylori este larg răspândită, dar numai o mică parte dintre persoanele infectate dezvoltă gastrită sau probleme gastrointestinale superioare. Susceptibilitatea la această bacterie poate fi moștenită sau influențată de factori legați de stilul de viață, cum ar fi fumatul și dieta.
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot provoca atât gastrită acută, cât și cronică. Căptușeala stomacului devine mai subțire odată cu vârsta, ceea ce îi face pe adulții în vârstă mai susceptibili la gastrită.
Consumul excesiv de alcool, stresul sever, tratamentul cancerului și tulburările autoimune pot crește riscul de a dezvolta gastrită.
În cele din urmă, gastrita poate fi legată de alte afecțiuni medicale, cum ar fi HIV/SIDA, boala Crohn, boala celiacă, sarcoidoza și infecțiile parazitare.
5. Cum se tratează gastrita?
Pentru a trata gastrita, o abordare tipică include:
- Administrarea de medicamente precum antiacidele, blocantele H-2 sau inhibitorii pompei de protoni pentru a reduce nivelul de acid gastric,
- Evitarea alimentelor picante sau fierbinți,
- În cazul unei infecții cu H. pylori, se va prescrie o combinație de antibiotice și medicamente care blochează aciditatea,
- Se vor administra injecții cu vitamina B12 pentru gastrita cauzată de anemia pernicioasă,
- Eliminarea din alimentație a alimentelor care pot provoca iritații, cum ar fi lactoza din lactate sau glutenul din grâu.
Gastrita se rezolvă adesea de la sine odată ce cauza care stă la baza ei a fost tratată.
6. Ce complicatii sunt asociate cu aceasta afectiune?
Gastrita, dacă nu este tratată, poate duce la ulcer gastric și hemoragii. În cazuri rare, anumite tipuri de gastrită cronică pot crește riscul de cancer de stomac, în special dacă există o subțiere semnificativă a mucoasei stomacale și modificări ale celulelor mucoasei.
Dacă vă confruntați în continuare cu simptome în ciuda tratamentului pentru gastrită, este esențial să vă informați medicul.
Dr. Dobre Mihaela
Medic specialist medicina interna