Fibroscopia – Ce este, recomandări, beneficii
Fibroscopia este un tip de examinare endoscopică care este utilizată în mod obișnuit în otorinolaringologie, dar este extrem de utilă și în examinarea stomacului, a colonului, căilor biliare, a intestinului subțire, a vezicii, etc.
Această examinare este utilizată pentru a observa direct tractul respirator superior, inclusiv cavitatea nazală, nazofaringele (porțiunea superioară a faringelui) cu deschiderile faringiene ale tuburilor auditive, orofaringele, laringele și amigdalele.
Un fibroscop este un endoscop flexibil cu o cameră la capăt, care este utilizat în timpul examinării.
Noblesse este o clinică medicală profesionistă al cărei scop este de a combina expertiza medicală cu o abordare individuală pentru fiecare pacient.
1. Ce presupune o fibroscopie?
Fibroscopia, care este deosebit de utilă în cazul tractului respirator, presupune introducerea unei camere cu o sursă de lumină în cavitățile care urmează să fie examinate (nas și mucoase, și gât). Specialistul Noblesse va putea să lumineze, să examineze și să vadă interiorul nasului, faringelui și laringelui cu ajutorul fibroscopului conectat la o cameră, pentru a pune un diagnostic mai precis.
2. Care sunt recomandările pentru fibroscopie?
Fibroscopia este prescrisă în mod special pentru persoanele care au probleme cu gâtul, nasul sau urechile. Sinuzita, nasul înfundat, apneea în somn, tumorile, polipii nazali, septul nazal deviat, disfonia, nodulii, polipii, chisturile sau tumorile corzilor vocale și refluxul gastroesofagian sunt toate motive comune pentru fibroscopie.
Printre aplicațiile mai puțin frecvente se numără examinarea glotei, a traheei și a bronhiilor principale la persoanele cu o canulă de traheostomie.
Alte situații includ:
- dificultăți de respirație
- probleme de auz
- cancer nazofaringian – simptomele care ar trebui să alerteze pacientul sunt o umflătură la nivelul gâtului, probleme de auz unilateral, obstrucție nazală sau sângerare, dureri de ureche și vedere dublă; dacă fibroscopia relevă anomalii, se pot lua probe de țesut pentru o examinare histopatologică
- examen de control după tratamentul cancerului tractului respirator superior
- evaluarea eficacității și a posibilelor efecte secundare ale utilizării medicamentelor nazale
- probleme de vorbire și de înghițire
- suspiciune de corp străin în esofag sau afecțiuni cronice ale gâtului
- fibroscopia poate fi utilizată la pacienții care, din diverse motive, nu pot fi examinați cu ajutorul unei oglinzi laringiene clasice sau al unui endoscop rigid (reflexul faringian sever)
3. Cum se face pregătirea pentru fibroscopie?
În general, nu este necesară nicio pregătire specială. Se recomandă ca examinarea să fie efectuată la trei ore după o perioadă de post.
4. Cum arată examinarea?
Fibroscopia durează aproximativ zece minute.
Aceasta se efectuează în poziție așezată, cu capul sprijinit de tetieră. Deoarece este de obicei nedureroasă, nu este nevoie de anestezie locală. În cazul copiilor sau al pacienților deosebit de sensibili, medicii noștri vor desensibiliza local mucoasa nazală și faringiană cu un spray pe bază de lidocaină.
Fibroscopul este apoi introdus în nas, nazofaringe sau în alte părți ale tractului respirator superior care urmează să fie examinate. Fibroscopul se adaptează excelent la curburile naturale ale tractului respirator, permițându-i să ajungă chiar și în cele mai greu accesibile zone.
Zona examinată poate fi observată pe ecran în timpul procedurii.
În cazul examinărilor de natură gastro-intestinală, această procedură se realizează sub anestezie locală și, în anumite cazuri, generală, situație în care este necesară o perioadă de 24 de ore de monitorizare după examen.
Prin consultații de specialitate, proceduri profesionale, echipamente medicale de ultimă generație, suntem în măsură să vă oferim un tratament complet.
5. Ce riscuri implică această procedură?
Riscurile acestei proceduri sunt extrem de mici. Doar în cazuri excepționale pot surveni perforații și hemoragii.
6. Care sunt beneficiile fibroscopiei?
- Este posibil să se efectueze o examinare precisă chiar și în zonele cele mai inaccesibile, permițând identificarea mai devreme și mai rapidă a oricăror potențiale leziuni.
- Chiar și în cazul prezenței unor modificări anatomice ale cavității nazale, a umflăturilor și a hipertrofiei mucoasei nazale, fibroscopia poate fi efectuată.
- Examinarea este nedureroasă și rapidă.
- Deoarece fibroscopia este mai precisă decât radiologia, nu numai că obținem rezultate mai bune, dar evităm și expunerea pacienților la radiații inutile, ceea ce este deosebit de important în cazul copiilor și al femeilor însărcinate.
7. Ce se întâmplă în cazul unor rezultate anormale?
Fibroscopia poate fi utilizată pentru a diagnostica patologiile sau disfuncțiile tractului respirator. Deoarece această examinare este atât de precisă, medicii noștri pot identifica clar orice problemă la nivelul gâtului, nasului, laringelui sau faringelui. Astfel, vor lua în considerare cel mai bun tratament în funcție de rezultate.

Dr. Patricia Delia Farcasanu
Medic Primar Otorinolaringologie (O.R.L.), Doctor in Stiinte Medicale, Sef de lucrari catedra O.R.L., Director Medical al Clinicii Noblesse Medical Clinique.