Fibrom uterin – simptome, cauze, tratament
Un fibrom uterin este o tumoare uterina necanceroasa care apare de obicei în timpul perioadei de reproducere si nu are un risc crescut de a se transforma in cancer uterin.
Fibroamele variază ca mărime, de la tumori nedetectabile la mase voluminoase care pot distorsiona și mări uterul. Puteți avea un singur fibrom sau mai mulți. Fibroamele multiple pot face ca uterul să se extindă atât de mult încât să ajungă la cutia toracică și să adauge greutate în cazurile severe.
1. Ce simptome sunt asociate fibromului uterin?
Multe femei cu fibroame nu prezintă niciun simptom. Simptomele pot fi influențate de locul, mărimea și numărul de fibroame în cazul celor care le au.
Următoarele sunt cele mai frecvente semne și simptome ale fibromului uterin la femeile care prezintă simptome:
- Flux menstrual abundent
- Cicluri menstruale cu o durata mai mare de o săptămână
- Dureri sau presiune pelvină
- Urinare frecventa
- Probleme la golirea vezicii urinare
- Constipație
- Dureri de spate sau dureri de picioare
- Un fibrom poate provoca ocazional dureri acute atunci când își depășește aportul de sânge și începe să moară.
2. Exista mai multe tipuri de fibroame uterine?
Fibroamele se pot dezvolta oriunde în uter și pot avea dimensiuni foarte diferite. Unele sunt la fel de mici ca un bob de mazăre, în timp ce altele pot ajunge la fel de mari ca un pepene galben.
Iată care sunt cele mai frecvente tipuri de fibroame:
- Fibroamele intramurale se dezvoltă în peretele muscular al uterului, si sunt cel mai frecvent tip de fibrom.
- Fibroamele subseroidale sunt fibroame care se dezvoltă în afara peretelui uterin, în pelvis și pot ajunge să fie destul de mari.
- Fibroamele submucoase sunt fibroame care se formează în stratul muscular de sub mucoasa interioară a uterului și se dezvoltă în cavitate.
- Fibroamele subserosale sau submucoase sunt uneori atașate de uter printr-o tulpină îngustă de țesut. Acestea sunt denumite fibroame pedunculate.
La Noblesse Medical dispuneti de cele mai noi dispozitive. tratamente și de tot ceea ce aveți nevoie pentru a vă recăpăta sănătatea.
3. Ce cauzeaza un fibrom uterin?
Deși medicii nu știu care sunt cauzele fibromului uterin, cercetările și experiența clinică indică următorii factori:
- Modificări genetice. Multe fibroame prezintă modificări genetice care diferă de cele întâlnite în celulele musculare uterine normale.
- Estrogenul și progesteronul, hormonii responsabili de dezvoltarea mucoasei uterine pentru o posibila sarcină în timpul fiecărui ciclu menstrual, par să favorizeze creșterea fibroamelor.
- Fibroamele au mai mulți receptori de estrogen și progesteron decât celulele musculare uterine în general. Din cauza scăderii producției de hormoni, fibroamele au tendința de a se micșora după menopauză.
- Alți factori care influențează creșterea. Factorul de creștere asemănător insulinei și alte substanțe care ajută la menținerea țesuturilor pot influența creșterea fibromului.
4. Cine are un risc crescut de a dezvolta fibrom uterin?
Fibroamele sunt frecvente, aproximativ una din trei femei dezvoltând cel puțin un fibrom la un moment dat în viața lor. Sunt cel mai des întâlnite la femeile cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani.
De asemenea, se crede că sunt mai frecvente la femeile supraponderale sau obeze, deoarece excesul de greutate crește nivelul de estrogen din organism.
Femeile care au avut copii sunt mai puțin predispuse să dezvolte fibroame.
5. Cum se diagnosticheaza aceasta afectiune?
Fibroamele uterine sunt frecvent descoperite întâmplător în timpul unui examen pelvin de rutină. Medicul dumneavoastră poate observa neregularități în forma uterului, ceea ce ar putea indica prezența fibromilor.
Dacă aveți simptome de fibrom uterin, medicul dumneavoastră poate solicita următoarele teste:
- Dacă este necesară o confirmare suplimentară, poate fi nevoie de o ecografie. Aceasta face o fotografie a uterului dumneavoastră folosind unde sonore pentru a confirma diagnosticul și pentru a cartografia și măsura fibroamele.
Pentru a obține imagini ale uterului dumneavoastră, un medic sau un tehnician deplasează dispozitivul cu ultrasunete (transductor) peste abdomenul dumneavoastră (transabdominal) sau în interiorul vaginului (transvaginal).
- Teste de laborator. Dacă aveți sângerări menstruale neobișnuite, medicul dumneavoastră poate solicita teste suplimentare pentru a exclude posibilele cauze. Poate fi inclusă o hemogramă completă pentru a vedea dacă aveți anemie din cauza pierderilor cronice de sânge, precum și alte teste de sânge pentru a exclude tulburările de sângerare sau problemele tiroidiene.
6. Cum se trateaza fibromul uterin?
Nu există o abordare unică și optimă pentru tratamentul fibromului uterin; există numeroase opțiuni. Dacă vă confruntați cu simptome, consultați medicul dumneavoastră cu privire la opțiunile de ameliorare a simptomelor.
Multe femei cu fibrom uterin nu au simptome sau au doar simptome ușor deranjante cu care pot trăi. Dacă acesta este cazul, așteptarea cu vigilență poate fi cea mai bună opțiune.
Fibroamele nu provoacă cancer. Rareori cauzează probleme în timpul sarcinii. De obicei, cresc încet, sau deloc, și se micșorează după menopauză, când nivelul hormonilor de reproducere scade.
Medicamentele pentru fibromul uterin vizează hormonii care reglează ciclul menstrual, ameliorând simptome precum sângerările menstruale abundente și presiunea pelviană. Acestea nu elimină fibroamele, dar le pot micșora.
Proceduri minim invazive:
- Embolizarea arterelor uterine. Particule mici (agenți embolici) sunt injectate în arterele uterine, tăind fluxul de sânge către fibroame și determinându-le să se micșoreze și să moară.
- Ablația prin radiofrecvență. Energia de radiofrecvență este utilizată în această procedură pentru a distruge fibroamele uterine și pentru a micșora vasele de sânge care le alimentează.
- Miomectomia laparoscopică sau robotică. Chirurgul dumneavoastră va îndepărta fibroamele, lăsând uterul la locul lui în timpul unei miomectomii.
- Miomectomia histeroscopică. Dacă fibroamele sunt conținute în interiorul uterului, această procedură poate fi o opțiune.
- Ablația endometrială. Acest tratament, care se face cu un instrument specializat introdus în uter, utilizează căldură, energie cu microunde, apă fierbinte sau curent electric pentru a distruge mucoasa uterului, punând capăt sau reducând menstruația.
Dr. Oltean Alexandra
Medic Specialist