Epilepsia | Noblesse Medical Clinique
Title Image

Epilepsia

Epilepsie – Cauze, simptome, diagnostic și tratament

 

Epilepsie este numele purtat de o afecțiune cerebrală des întâlnită, în care o persoană suferă de convulsii recurente și neprovocate. Descoperiti cauzele, simptomele, diagnosticul si metode de tratament, un articolul de mai jos.

Prin intermediul celulelor nervoase (neuroni) care transportă mesaje între creier și corp, creierul controlează gândurile, acțiunile, senzațiile și emoțiile corpului. Aceste mesaje sunt trimise prin intermediul unor impulsuri electrice regulate. Atunci când modelul normal al acestor impulsuri este perturbat de explozii bruște de activitate electrică în creier, are loc o criză convulsivă.

Tipul de criză și modul în care aceasta afectează organismul sunt legate de partea din creier în care are loc activitatea electrică anormală. Convulsiile pot provoca pierderea cunoștinței, mișcări neobișnuite, sentimente și senzații ciudate sau comportament alterat.

Mulți oameni au convulsii fără a fi diagnosticați cu epilepsie. Aceste crize au frecvent o cauză sau o sursă de provocare cunoscută și nu se vor repeta decât dacă situația provocatoare este repetată. Sugarii cu convulsii febrile sunt un exemplu în acest sens.

 

epilepsie

 

Probabilitatea de a fi diagnosticat cu epilepsie la un moment dat în viață este de aproximativ 3%.

 

1. Care sunt principalele tipuri de crize epileptice?

Poate fi dificil să vă dați seama când cineva are o criză de epilepsie. O persoană care are o criză poate părea confuză sau poate părea că se uită fix la ceva care nu este acolo. Alte crize pot face ca o persoană să cadă, să tremure și să își piardă percepția asupra împrejurimilor.

Convulsiile sunt împărțite în două tipuri.

 • În cazul în care ambele părți ale creierului sunt afectate – convulsii generalizate (absente, convulsii tonice, convulsii atropice, crize convulsive, crize mioclonice, crize tonico-clonice)
 • Dacă doar o singură zonă a creierului este afectată – crize epileptice focale (crize focale fără pierderea cunoștinței, crize focale cu tulburare de conștientizare). Aceste crize sunt, de asemenea, denumite crize parțiale.
 • Absente

O persoană care suferă de această afecțiune poate experimenta mai multe tipuri de crize.

 

2. Ce simptome caracterizează epilepsia?

Crizele pot afecta orice proces pe care creierul dumneavoastră îl coordonează, deoarece epilepsia este cauzată de o activitate anormală a creierului. Simptomele și semnele convulsiilor pot include:

 • Confuzie temporară
 • O perioadă de privit în gol
 • Spasme musculare
 • Mișcări spasmodice ale brațelor și picioarelor care sunt incontrolabile
 • Pierderea conștiinței
 • Frica, anxietatea sau senzația de déjà vu sunt exemple de simptome psihologice.

Simptomele variază în funcție de tipul de criză. O persoană cu epilepsie va avea de obicei același tip de criză de fiecare dată, astfel încât simptomele vor fi similare de la un episod la altul.

 

3. Care sunt cauzele acestei afecțiuni?

Cauza epilepsiei diferă în funcție de vârstă și nu este întotdeauna cunoscută. De fapt, până la jumătate dintre persoanele cu această boală nu au nicio idee despre cauza afecțiunii lor.

Cu toate acestea, există unele cauze cunoscute, cum ar fi 

 • leziunile cerebrale
 • accidentul vascular cerebral
 • infecție a creierului
 • anomalii structurale ale creierului
 • factori genetici

Crizele pot părea a fi cauzate de factori precum lipsa somnului sau o cantitate semnificativă de stres. Cu toate acestea, acești factori declanșatori sunt pur și simplu situații care pot provoca crize și nu explică de ce o persoană dezvoltă epilepsie. Sunt necesare teste pentru a ajuta la determinarea cauzei care stă la baza bolii.

Anumite persoane par a fi predispuse la crize mai mult decât altele. Acest lucru este cunoscut sub numele de “prag scăzut pentru convulsii” și se poate datora geneticii. În ciuda investigațiilor, cauza convulsiilor nu poate fi determinată în multe cazuri. 

 

4. Care sunt potențialele consecințe ale acestei afecțiuni?

Crizele epileptice pot provoca vătămări fizice grave. Status epilepticus și moartea subită și inexplicabilă sunt, de asemenea, afecțiuni asociate epilepsiei care pun viața în pericol.

 

epilepsie

 

Conform OMS, în România sunt aproximativ 200.000 de persoane care suferă de epilepsie.

 

5. Cum se diagnostichează epilepsia?

Consultați un medic de îndată ce suspectați că ați avut o convulsie. O criză poate fi un semn al unei probleme medicale mai grave.

Anamneza și simptomele dumneavoastră îi vor ajuta pe medicii noștri să stabilească ce teste vor fi benefice. Aceștia vă vor efectua un examen neurologic pentru a vă evalua abilitățile motorii și funcția mentală.

Alte afecțiuni care cauzează convulsii trebuie să fie excluse înainte de a diagnostica epilepsia. O hemogramă completă și o analiză chimică a sângelui vor fi cel mai probabil efectuate de către specialiștii Noblesse.

Cel mai frecvent test pentru această boală este electroencefalograma (EEG). Acesta este un test neinvaziv și nedureros care presupune plasarea de electrozi pe scalp pentru a căuta modele anormale în activitatea electrică a creierului. În timpul testului, este posibil să vi se ceară să îndepliniți o sarcină specifică. În unele cazuri, testul este efectuat în timp ce dormiți.

Tumorile și alte anomalii care pot provoca convulsii pot fi depistate prin teste imagistice. Aceste teste pot include următoarele:

 • scanare CT
 • RMN
 • tomografie cu emisie de pozitroni (PET)
 • tomografie computerizată bazată pe emisie monofotonică
 

Misiunea Clinicii Noblesse este de a de a conecta oamenii cu tratamente, sprijin și resurse pentru a depăși provocările traiului cu epilepsie.

 

tratament epilepsie

 

6. La ce mă pot aștepta după diagnosticare? Cum se trateaza aceasta afectiune?

Epilepsia este o afecțiune cronică care poate avea un impact extins asupra vieții dumneavoastră.

Multe activități zilnice, cum ar fi traversarea unei străzi aglomerate, pot deveni periculoase, deoarece nu știți niciodată când va avea loc o criză. Aceste probleme pot duce la o pierdere a independenței.

Pe lângă vizitele regulate la medic și respectarea planului de tratament, iată câteva strategii pentru a face față situației:

 • Țineți un jurnal al crizelor pentru a vă ajuta să identificați potențialii factori declanșatori și să îi evitați.
 • Purtați o brățară de alertă medicală pentru a-i anunța pe ceilalți că suferiți de această afecțiune, astfel încât să puteți primi atenția medicală adecvată dacă aveți o criză și nu puteți vorbi.
 • Învățați-i pe cei dragi despre epilepsie și ce trebuie să facă în caz de urgență.
 • Cereți ajutor profesional dacă aveți – sau credeți că aveți – simptome de depresie sau anxietate.
 • Luați parte la un grup de sprijin pentru cei care suferă de tulburări convulsive.
 • Implicați-vă în activități de promovare a sănătății, cum ar fi consumul unei diete echilibrate și bogate în nutrienți și practicarea regulată a exercițiilor fizice.

Dr. Zarnescu Silviu

Medic Primar Neurolog