Endodontie | Noblesse Medical Clinique
Title Image

Endodontie

Rosetti 63 Dental and more – Endodontie

Ce este endodontia?
Termenul “endodontie” provine din limba greaca, si este format prin alaturarea a doua cuvinte “endo” (inauntru) si “dontia”(dinte), asadar endodontia se ocupa cu tratamentul afectiunilor din interiorul dintelui, mai exact cu afectiunile pulpei. Endodontia este specialitatea medicinii dentare care se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea si tratamentul patologiei pulpare.

Ce este pulpa dentara?
Pulpa dentara (cunoscuta in limbajul laic drept “nervul dintelui”) este un tesut situat in interiorul dintelui si este compusa din nervi, vase de sange si alte tesuturi. Pulpa este divizata in doua parti, pulpa coronara care este continuta intr-un spatiu denumit camera pulpara si pulpa radiculara situata la nivelul canalelor radiculare. Acest tesut prezinta un triplu rol: formativ, nutritiv si senzorial (asigurand sensibilitatea dintelui). Pulpa este protejata de factorii nocivi de catre cele trei straturi ce o inconjoara, smaltul, dentina si cementul. In cazul in care unul dintre aceste straturi protectoare este perforat de catre o leziunea carioasa sau in urma unui traumatism dentar microbii din saliva vor infecta pulpa, intai pe cea coronara si ulterior pe cea radiculara. Acest proces patologic creeaza dureri deosebit de importante ca urmare a inflamatiei pulpare si iritarii tesuturilor vii din jurul radacinii.

Cate radacini si cate canale are un dinte?
Fiecare dinte are o morfologie proprie care poate suferi sau nu anumite variatii. Dinti pot prezenta una sau 5 radacini si unul sau chiar 6 canale. La nivelul unei radacini puteam descoperi unul sau mai multe canale. De asemenea la nivelul radacinilor mai pot exista si numeroase canale laterale sau accesorii.

Care sunt urmarile netratarii unei afectiuni endodontice?
Nerealizarea tratamentului va determina in timp o agravare a patologie, distructia tesuturilor dure si a tesuturilor de sustinere va continua avand drept rezultat pierderea dintelui. Pe parcursul avansarii leziunii durerea se va putea intensifica sau nu; insa probabil cel mai important dezavantaj al nerealizarii la timp a tratamentului endodontic este reprezentat de posibilitatea extinderii infectiei la nivel osos unde va putea determina distructii importante si aparitia a numeroase complicatii.

Un dinte care nu mai doare poate necesita tratament endodontic?
Absenta durerii este un indicator al cronicizarii leziunii si nu al disparitie acesteia. Bacteriile vor continua sa avanseze catre os si vor putea exista reacutizari ale afectiunii cu episoade mai mult sau mai putin dureroase. Un dinte ce a durut la un moment dat va trebui examinat de catre un medic dentist iar acesta va va putea preciza cu exactitate starea lui de sanatate.

Care sunt beneficiile tratamentului endodontic?
Tratamentul endodontic va putea salva un dinte care in caz contrar ar trebui extras. Extractia dentara atrage dupa sine o serie de modificari functionale (masticatori, fonetice etc.) si estetice. Dinti au tendinta de a stabili in permanent contacte intre ei, astfel, daca dintele extras nu va fi inlocuit in timp util dintii vecini vor migra, aceste modificari de pozitii vor putea determina aparitia a numeroase probleme ce vor afecta ocluzia (muscatura) sau chiar articulatia. Pentru a preveni astfel de neplaceri va fi necesara realizarea unei proteze partiale fixe (punte) sau mobile (care se indeparteaza din gura) sau a unui implant. Toate aceste variante terapeutice reprezinta solutii viabile si corecte insa care presupun costuri mult mai mari comparativ cu tratamentul endodontic si un timp de tratament mult mai indelungat.

Va fi necesara efectuarea unor radiografii dentare? Pot fi acestea periculoase pentru sanatate?
Orice tratament/ retratament endodontic, necesita efectuarea a cel putin 3 radiografii: inaintea inceperi tratamentului, pe parcursul tratamentului si in urma finalizarii tratamentului; insa in cazurile cu un grad crescut de dificultate va putea fi necesara efectuarea unui numar mai mare de radiografii. Radiografiile vor fi efectuate in clinica nemaifiind astfel necesar ca dumneavoastra sa va deplasati la un centru radiologic iar ulterior sa reveniti.
Aparatura radiologica performanta utilizata in prezent expune pacientul la o doza de radiatii minima, care nu afecteaza sanatatea acestuia.