Elastografia | Noblesse Medical Clinique
Title Image

Elastografia

Elastografie sau ecografie, care este potrivita pentru tine?

 

Elastografia, procedura complementara a ecografiei, este extrem de utilă în depistarea cancerului în stadii incipiente.

Nimeni nu poate nega utilitatea ecografiei, care este în prezent un element integrant al numeroaselor proceduri utilizate în imagistica medicală pentru depistarea bolilor de sân. Complementaritatea acestor modalități (mamografie și ecografie) este recunoscută pe scară largă, deoarece fiecare dintre ele are propriul set de neajunsuri.

Mamografia și ecografia au demonstrat cea mai bună sensibilitate în identificarea cancerului de sân. Cu toate acestea, mamografia în cazul sânilor denși poate furniza frecvent rezultate fals-negative. Ecografia este sensibilă în detectarea leziunilor, dar specificitatea este scăzută, deoarece majoritatea tumorilor solide sunt benigne.

preventie cancer mamar

Progresul elastografiei a îmbunătățit foarte mult managementul monitorizării leziunilor mamare prin:

 • o mai bună identificare a anomaliilor mamare
 • o măsurare mai precisă a leziunilor
 • ghidarea biopsiilor leziunilor și a ganglionilor limfatici
 • o abordare a leziunilor probabil benigne
 • gestionarea celor care au o probabilitate mare de a fi suspecte
 • o mai bună planificare a intervențiilor chirurgicale și terapeutice.

Este esențial să se mențină numărul de biopsii mamare la un nivel minim, mai ales că 40 până la 50 la sută dintre aceste biopsii sunt pentru tumori benigne care, în majoritatea cazurilor, nu necesită aceste puncții.

Elastografia are o acuratețe diagnostică de 88,3% în diferențierea maselor mamare solide benigne de cele maligne.

Ecografia are o sensibilitate excelentă de peste 90% și o valoare predictivă negativă foarte mare (aproximativ 90%). Cu toate acestea, conform mai multor studii, specificitatea și valoarea sa predictivă pozitivă sunt mai puțin precise, între 40-60%.

Utilizarea elastografiei a contribuit în mod cert la limitarea deficiențelor tehnice ale ecografiei tradiționale. Iar expertiza doctorilor noștri și tehnologia de ultimă generație de care dispunem, precum este Ecograful Voluson E8,  oferă garanția unor criterii de interpretare optime.

 

Ce este elastografia?

Elastografia (sau sonoelastografia) mamară este o tehnologie nouă de imagistică ecografică care, în plus față de ecografia și mamografia standard, oferă informații despre leziunile mamare. Este un mijloc inovator, neinvaziv și rapid de diferențiere a tumorilor maligne de cele benigne. Aceasta completează ecografia și se efectuează numai pe ecografe performante care au acest modul.

Face referire la studiul elasticității țesuturilor și se bazează pe ideea că țesuturile maligne au o elasticitate mai mică decât cele benigne și sunt mai dure și mai incompresibile. Aceasta poate dezvălui informații esențiale despre componentele țesuturilor investigate, precum și despre tipul de elasticitate. De asemenea, s-a dovedit a fi extrem de precisă în evaluarea leziunilor dintr-o varietate de organe, inclusiv sânul, prostata, tiroida, ganglionii limfatici și testiculele.

Este considerată ca fiind cea mai importantă piatră de hotar în progresul ultrasunetelor de la adoptarea tehnicii Doppler.

elastografie

Tipuri de elastografie

În prezent, sunt disponibile două soluții tehnologice cu aplicabilitate clinică:

 • sonoelastografia prin deformare
 • sonoelastografia cu unde de forfecare.

Evaluările inițiale ale studiilor clinice ale acestor abordări arată că ele pot crește semnificativ potențialul de a distinge leziunile mamare benigne de cele maligne, diminuând necesitatea biopsiei și reducând semnificativ frecvența diagnosticului de biopsie mamară benignă.

 

Procedură complementară ecografiei mamare

Examinarea cu ultrasunete a sânilor este folosită pentru a identifica și diagnostica problemele mamare. Ecografia mamară este principala formă de evaluare a sânilor pentru femeile cu vârsta sub 40 de ani, femeile însărcinate și femeile care alăptează. Examinarea ecografică a sânilor, care este un tratament nedureros, este abordarea recomandată pentru evaluarea inflamațiilor/infecțiilor acute ale sânilor (mastită, abcese mamare) și a leziunilor mamare. Ecografia mamară cu sonoelastografie este o abordare ecografică completă pentru distingerea leziunilor benigne de cele maligne prin măsurarea elasticității unei tumori în comparație cu țesutul sănătos din apropiere.

Sensibilitatea elastografiei este de 69%, comparativ cu 58% pentru ecografie.

Elastografia combinată cu ecografia înregistrează o sensibilitate de 95% și o specificitate de 99%. Cele mai bune rezultate se obțin în cazul leziunilor mai mici de 15-20 mm.

Au fost realizate mai multe studii de evaluare a utilității mamografiei, ultrasonografiei și elastografiei în diagnosticarea cancerului de sân. Pe scurt, combinația dintre elastografie și ecografie a produs cea mai bună sensibilitate și specificitate în identificarea tumorii. Ca urmare, incidența diagnosticului precoce al cancerelor mamare a crescut, dar numărul de biopsii a scăzut din cauza naturii invazive a procedurilor. În plus, studiile clinice au demonstrat că acest procedeu depășește ecografia standard și este superioară sau similară mamografiei în ceea ce privește distincția dintre tumorile maligne și cele benigne.

Atunci când este utilizată împreună cu mamografia, ecografia și Doppler, oferă informații care sunt dificil sau imposibil de obținut cu ajutorul ultrasunetelor convenționale. Datorită capacității de a oferi o compresie modestă la acest nivel, aceasta este ușor de aplicat în patologia mamară.

Procesul sonoelastografiei

Pentru a evalua caracteristicile elastice ale unui țesut, sonoelastografia utilizează unde transversale de amplitudine și frecvență reduse care sunt transmise prin organele interne. Pentru a efectua examinarea, specialiștii clinicii Noblesse utilizează o sondă specifică pentru a scana sânul. Imaginea elastografiei este generată prin compararea datelor înainte și după o ușoară compresie pe zona de interes. Depinzând de instrument, imaginea rezultată în urma examinării este codificată în culori sau pe scară de gri.

Rezultatele examinării sunt interpretate cu ajutorul unei scale de culori de la roșu la albastru și numerotate de la unu la cinci, în funcție de gravitatea bolii.

Culoarea roșie arată că țesutul sânilor este elastic. Cancerul este indicat de o tumoră cu puțină flexibilitate, iar culoarea principală este albastru închis. Abordarea poate fi utilizată și pentru alte examinări medicale ale țesuturilor moi greu de evaluat, cum ar fi cele ale tiroidei, prostatei, pancreasului, ficatului, vasculare și musculo-scheletice.

O examinare cu ultrasunete combinată cu elastografia ajută la diagnosticarea precisă și în timp util a cancerului de sân.

cancer mamar preventie

Avantaje ale elastografiei

Această abordare de detectare a cancerului de sân oferă o serie de avantaje:

 • absența disconfortului
 • este neinvazivă
 • nu implică iradierea sânului
 • nu are efecte adverse
 • Implică cheltuieli modeste
 • rezultatele sunt oferite într-un timp relativ scurt
 • durata examinării este de 20-30 minute
 • aceasta poate minimiza frecvența biopsiilor efectuate, deoarece oferă informații pe loc cu privire la natura malignă sau benignă a formațiunilor tumorale (biopsia fiind o metodă de analiză invazivă, costisitoare și care necesită minimum 2 săptămâni pentru obținerea rezultatului).

Atunci când este utilizată ca instrument de diagnosticare independent, exista dezavantajul că mărirea presiunii aplicate asupra sânului în timpul elastografiei influențează atât imaginea elastografică, cât și scorul de elasticitate. Imaginile obținute prin exercitarea unei presiuni mai mari pot duce la un diagnostic incorect atunci când scorurile de elasticitate sunt utilizate pentru a stabili un diagnostic. Trebuie să se exercite o presiune blândă și constantă asupra sânului pentru a capta imagini și scoruri cât mai nealterate, ceea ce necesită expertiză și abilitate din partea tehnicianului.

De asemenea, nu este recomandată în caz de formațiuni masive, evaluare postoperatorie sau fibroză extinsă.

Clinica Noblesse va oferă standarde de îngrijire de ultimă generație într-un mediu prietenos și liniștitor.