Efectele COVID-19 asupra psihicului | Noblesse Medical Clinique

Efectele COVID-19 asupra psihicului

Una dintre problemele reale cu care se confrunta  o parte a celor care au trecut prin infectarea cu SARS-CoV-2 sau pur si simplu sunt afectati de pandemie, este efectul negativ asupra psihicului.

Fie ca resimtim lipsa acuta a vacantelor sau pur si simplu nu mai suportam statul in casa ,lipsa activitatilor zilnice, scoala on-line, afectarea psihicului este prezenta.

 

Numeroasele ingrijorari provocate de COVID-19  au un impact puternic asupra calitatii vietii noastre.Distanțarea socială o face și mai provocatoare. Exista totusi cateva modalități de a face față acestei pandemii.

Pandemia COVID-19 a adus probabil multe schimbări în modul în care ne traim viața și, odată cu aceasta, incertitudinea, rutina zilnică modificată, presiunile financiare și izolarea socială. Ne gandim dacă ne vom îmbolnăvi, cât va dura pandemia, dacă ne vom pierde serviciul și ce va aduce viitorul. Puzderia de informații, zvonuri și dezinformarea va pot afecta viața ,puteti simți ca pierdeti controlul.

În timpul pandemiei COVID-19 este posibil să aveți parte de stres, anxietate, frică, tristețe și singurătate, iar tulburările de sănătate mintală, inclusiv anxietatea și depresia se pot agrava.

Sondajele arată o creștere majoră a numărului de adulți care raportează simptome de stres, anxietate și depresie în timpul pandemiei, comparativ cu sondajele dinaintea pandemiei. Unele persoane au crescut consumul de alcool sau droguri, considerând că acest lucru îi poate ajuta să facă față temerilor lor cu privire la pandemie. În realitate, utilizarea acestor substanțe poate agrava anxietatea și depresia.

Persoanele care  consuma  substanțe, în special cele care sunt dependente de tutun sau opioide, sunt pasibile de a avea rezultate mai grave dacă sunt infectate cu COVID-19. Acest lucru se datorează faptului că aceste dependențe pot dăuna funcției pulmonare și pot slăbi sistemul imunitar, provocând afecțiuni cronice, cum ar fi boli de inimă și boli pulmonare, care cresc riscul de complicații grave ale COVID-19.

 

Strategii de auto-îngrijire

Strategiile de auto-îngrijire sunt bune pentru sănătatea mentală și fizică și vă pot ajuta să va imbunatatiti calitatea vietii. Ai grijă de corpul tău și de mintea ta și conectează-te cu ceilalți pentru a aduce  beneficii pentru sănătatea mintala.

Ai grijă de corpul tău

Fii atent la sănătatea ta fizică:

•        Dormi suficient. Culca-te și trezeste-te în același timp în fiecare zi. Mentine-ti programul zilnic, chiar daca stai acasa (inclusiv in weekend).

• Fa miscare in mod regulat. Miscarea și exercițiile fizice pot ajuta la reducerea anxietății și la îmbunătățirea dispoziției. Găsiți o activitate care include mișcare, cum ar fi  dans , drumetii sau exerciții fizice. Ieșiți afară într-o zonă unde puteti mentine  distanta față de oameni, cum ar fi un traseu in natura sau chiar in propria curte.

•        Mânca sănătos. Alegeți o dietă bine echilibrată. Evitați consumul regulat de junk food și zahăr rafinat. Limitați cofeina, deoarece poate agrava stresul și anxietatea.

• Evitați tutunul, alcoolul și drogurile. Dacă fumați  aveți deja un risc mai mare pentru a dezvolta boli pulmonare. Deoarece COVID-19 afectează plămânii, riscul dumneavoastră crește și mai mult. Evitați consumul de medicamente, care credeti ca v-ar putea imbunatati starea, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră v-a prescris medicamente.

• Limitați timpul petrecut la TV, CALCULATOR, TELEFON MOBIL. Opriți dispozitivele electronice pentru o anumită perioadă de timp în fiecare zi, inclusiv cu 30 de minute înainte de culcare. Faceți un efort conștient pentru a petrece mai puțin timp în fața unui ecran – televizor, tabletă, computer și telefon.

• Relaxați-vă și reîncărcați-vă. Rezervă-ți timp pentru tine! Chiar și câteva minute de liniște pot fi benefice și vă pot ajuta să vă liniștiți mintea și să reduceți anxietatea. Mulți oameni practica diferite tehnici precum respirația profundă, tai chi, yoga sau meditația. Relaxați-vă într-o baie cu spuma, ascultați muzică, citiți o carte sau ascultați muzica de relaxare- orice vă ajută să vă relaxați. Selectați o tehnică care funcționează pentru dvs. și practicați-o în mod regulat.

Ai grijă de mintea ta

Reduceți factorii declanșatori de stres:

• Păstrați-vă rutina obișnuită. Menținerea unui program regulat este importantă pentru sănătatea mintală. În plus față de respectarea unei rutine obișnuite de culcare, acordati timp suficient pentru mesa, baie și îmbrăcat, program de lucru sau de studiu și exerciții. De asemenea, alocați timp pentru activitățile care vă plac. Această predictibilitate te poate face să te simți ca detii controlul.

• Limitați expunerea la mass-media. Știrile constante despre COVID-19 din toate canalele media pot spori temerile cu privire la boală. Limitați rețelele sociale care vă pot expune la zvonuri și informații false. Limitați, de asemenea, citirea, ascultarea sau vizionarea altor știri, dar țineți-vă la curent cu recomandările naționale și locale. Rămâneți ocupat. Distragerea atenției vă poate îndepărta de ciclul gândurilor negative care alimentează anxietatea și depresia. Profitati de pasiunile de care puteti avea parte acasa(citit, pictat, sport etc), identificați un proiect nou sau faceti ordine in dulapul in care ați promis că veți face. A face ceva constructiv pentru a controla anxietatea este o strategie sănătoasă.

• Concentrați-vă pe gândurile pozitive. Alegeți să vă concentrați asupra lucrurilor pozitive din viața voastră, în loc să vă gândiți cât de rău vă simțiți. Vă recomandăm să începeți fiecare zi prin enumerarea lucrurilor pentru care sunteți recunoscători. Mențineți un sentiment de speranță, lucrați pentru a accepta schimbările pe măsură ce apar și încercați să păstrați problemele în perspectivă.

• Stabiliți prioritățile. Nu vă lăsați copleșiți! Faceti o listă care vă va schimba viața , apeland la lucruri pe care trebuie să le realizați cât timp sunteți acasă. Stabiliți obiective rezonabile în fiecare zi și descrieți pașii pe care îi puteți face pentru a atinge aceste obiective. Acordați-vă credit pentru fiecare pas în direcția corectă, oricât de mic ar fi. Și recunoașteți că unele zile vor fi mai bune decât altele.

Conectează-te cu ceilalți

Acordati sprijin și întăriți relațiile:

• Faceți conexiuni. Dacă trebuie să stați acasă și să vă distanțați de ceilalți, evitați izolarea socială. Găsiți timp în fiecare zi pentru a avea conexiuni virtuale prin e-mail, mesaje text, telefon sau FaceTime sau aplicații similare. Dacă lucrați de la distanță de acasă, întrebați-vă colegii de muncă cum le merge și împărtășiți sfaturi . Bucurați-vă de socializare virtuală și vorbiti cu cei apropiati.

• Faceți ceva pentru ceilalți. Găsiți scop în a ajuta oamenii din jurul vostru. De exemplu, trimiteți un e-mail,  un mesaj text sau sunați pentru a vorbii cu prietenii, membrii familiei și vecinii – în special cei care sunt în vârstă. Dacă cunoașteți pe cineva care nu poate ieși, întrebați dacă este nevoie de ceva, cum ar fi alimente sau o rețetă, de exemplu.

• Susțineți un membru al familiei sau un prieten. Dacă un membru al familiei sau un prieten trebuie să fie izolat din motive de siguranță sau se îmbolnăvește și trebuie să fie pus în carantină acasă sau în spital, veniți cu modalități de a rămâne în contact in permanenta. Mulți oameni pot avea probleme de sănătate mintală, cum ar fi simptome de anxietate și depresie în acest timp. Și sentimentele se pot schimba în timp.În ciuda celor mai bune eforturi, s-ar putea să vă simțiți neputincios, trist, supărat, iritat, fără speranță, anxios sau fricos. Este posibil să aveți probleme cu concentrarea chiar si pentru activitatile zilnice, scaderea poftei de mâncare, dureri  sau insomnii.Daca aceste probleme continua cateva zile la rand si iti afecteaza activitatea zilnica, poate fi momentul sa apelezi la sfatul unui specialist.

Obțineți ajutor atunci când aveți nevoie de el!

Speranța că problemele de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea sau depresia, vor dispărea singure pot duce la agravarea simptomelor. Dacă aveți temeri sau dacă vă confruntați cu agravarea simptomelor de sănătate mintală, cereți ajutor atunci când aveți nevoie de acesta și fiți sincer în legătură cu starea dumneavoastră. Pentru a obține ajutor incepeti prin a vorbi prietenilor si familiei despre starile prin care treceti, apoi apelati la ajutor de specialitate daca este cazul.

No Comments
Post a Comment
Name
E-mail
Website