Ecografie sinusuri | Noblesse Medical Clinique
Title Image

Ecografie sinusuri

Ecografia sinusurilor – Cum se realizează,
când este necesară, avantaje

Ecografia sinusurilor este o tehnică rapidă, sigură, eficientă din punct de vedere al costurilor și relativ ușor de utilizat pentru evaluarea sinusului maxilar. Ecografia sinusurilor și endoscopia nazală rigidă sunt teste complementare pentru a confirma diagnosticul de sinuzită.

1. Cum se realizează ecografia sinusurilor?

Ecografia sinusurilor se realizează prin utilizarea de unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea o imagine a unei părți a corpului, sinusurile în acest caz. Ecograful are un microfon care emite unde sonore. Undele sonore ricoșează în organele din interiorul corpului dumneavoastră și sunt captate din nou de către microfon. Microfonul se conectează la un computer. Acesta transformă undele sonore într-o imagine.

În mod normal, acest test este efectuat de către un medic specialist în regim ambulatoriu, nefiind necesară internarea sau pregătiri speciale.

Noblesse Medical este singura clinică din București cu experiența și aparatura performantă necesare pentru efectuarea de ecografiie a sinusurilor

2. Când este necesară ecografia sinusurilor?

Acest tip de ecografie este utilizat în stabilirea diagnosticului de sinuzită maxilară.

Sinuzita maxilară este una dintre cele mai frecvente boli diagnosticate de medicii de asistență medicală primară și una dintre principalele cauze de tratament medicamentos antimicrobian.

În practica clinică de zi cu zi, diagnosticul de sinuzită maxilară acută se bazează de obicei pe semnele și simptomele pacientului, deși s-a demonstrat că acestea nu sunt fiabile în diferențierea între sinuzita acută și răceala obișnuită.

Ca urmare, este probabil ca o proporție substanțială de pacienți cu afecțiuni sinusale să primească antibiotice pentru o simplă infecție virală a tractului respirator. Având în vedere amenințarea globală alarmantă a creșterii rezistenței antimicrobiene a bacteriilor, este clar că orice utilizare inutilă a antibioticelor trebuie evitată.

Radiografia este utilizată în mod tradițional ca primul test de diagnostic pentru evaluarea pacienților cu suspiciune de sinuzită, dar s-ar putea să nu fie o soluție în cazul tuturor pacienților, întrucât necesită mult timp, este costisitor și expune pacientul la radiații.

Astfel, recomandarea pentru ecografie sinusală este întemeiată, deoarece aceasta este accesibilă cu ușurință, sigură (fără expunere la radiații) și ieftină în comparație cu radiografia, iar tratamentul inutil cu antibiotice ar putea fi redus în mod remarcabil.

ecografie sinusuri

Comparativ cu radiografia standard, ecografia are o sensibilitate de 95% și o specificitate de 98%.

3.Cum se desfășoară procedura?

Medicul ecografist aplică un gel lubrifiant rece pe zona respectivă. Apoi pune sonda cu ultrasunete pe piele. Este posibil să simțiți o mică presiune atunci când ecograful mișcă sonda peste sinusuri. Ar putea fi inconfortabil dar nu ar trebui să vă doară.

O ecografie poate dura până la 45 de minute, timp în care specialistul Noblesse vă poate cere să vă mutați de câteva ori poziția capului, pentru a obține imagini cât mai clare.   

4. Ecografia sinusurilor versus radiografie și RMN

Mai multe studii realizate au evidențiat că sinuzita maxilară a fost diagnosticată în 24% dintre cazuri prin radiografie și în 28% prin RMN. În comparație cu rezultatele RMN, sensibilitatea ultrasonografiei pentru detectarea sinuzitei maxilare a fost de 64% (specificitate, 95%).  

Rezultatele ecografiei au fost mai eterogene decât cele ale radiografiei sinusurilor, iar în mâinile experimentate ale medicilor noștri specialiști, ecografia sinusală are o acuratețe similară cu cea a radiografiei sinusale.

Specificitatea ridicată a ecografiei indică faptul că un rezultat pozitiv al acesteia poate fi considerat ca o dovadă a sinuzitei maxilare.

ecografia sinusala beneficii noblesse medical

5. Care sunt avantajele ecografiei sinusurilor?

Utilizarea activă a ecografiei ar reduce substanțial nevoia de imagistică radiologică a sinusurilor și ar contribui, de asemenea, la reducerea tratamentului antibiotic inutil în asistența medicală primară.

Ecografia este o metodă rapidă, ieftină, convenabilă și ușor disponibilă pentru evaluarea sinusurilor maxilare, iar aceste caracteristici o fac o metodă de diagnostic optimă.

Dr. Patricia Delia Farcasanu

Medic Primar Otorinolaringologie (O.R.L.), Doctor in Stiinte Medicale, Sef de lucrari catedra O.R.L., Director Medical al Clinicii Noblesse Medical Clinique.