Ecografie Morfofetala | Noblesse Medical Clinique
Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Bd. Nicolae Grigorescu Nr 20, Sector 3, Bucuresti
Title Image

Ecografie Morfofetala

Ecografia fetală de înaltă rezoluție:
scop, procedură și riscuri

Ecografia fetală este un tip de imagistică care utilizează unde sonore pentru a crea imagini ale fătului în uter. Imaginile ne pot ajuta să evaluăm creșterea și dezvoltarea bebelușului dumneavoastră, precum și să vă monitorizăm sarcina.  Ecografia fetală este uneori utilizată pentru a evalua eventualele anomalii sau pentru a confirma un diagnostic.

Prima ecografie fetală se efectuează, în general, în timpul primului trimestru pentru a confirma sarcina și a determina numărul de săptămâni al acesteia. Dacă sarcina dumneavoastră este una sănătoasă, următoarea ecografie se efectuează, de obicei, în timpul celui de-al doilea trimestru, când pot fi observate caracteristicile anatomice. O ecografie de urmărire sau teste imagistice suplimentare, cum ar fi un RMN, pot fi recomandate dacă se detectează o problemă. 

 

La clinica Noblesse, tehnologia noastră este de înaltă rezoluție și personalul nostru de ecografi și radiologi special pregătiți în detectarea numeroaselor defecte fetale descoperă frecvent constatări suplimentare care ar putea ajuta la tratamentul copilului dumneavoastră sau chiar modifica diagnosticul inițial.

Ecografie Morfofetala Noblesse Medical

 

Câte tipuri de ecografie fetală există?

Există mai multe tipuri de ecografie fetală:

 • Ecografie normală: În cadrul examenului se utilizează unde sonore pentru a genera imagini bidimensionale pe un ecran de computer.
 • Ecografia Doppler:  Acest test detectează fluxul sanguin prin cordonul ombilical, inima bebelușului sau nou-născutul și placenta.
 • Ecografie 3D:  Acest test produce o imagine realistă a unui copil nenăscut.

Pentru a trimite și a primi unde sonore, ultrasunetele folosesc o baghetă electronică cunoscută sub numele de transductor. În timpul procedurii, nu se folosesc radiații. Transductorul este deplasat în jurul abdomenului, iar undele sonore se deplasează cu viteze diferite prin piele, mușchi, oase și fluide. 

Undele sonore se reflectă pe copil și se întorc la transductor. Acestea sunt transformate apoi în imagini electrice de către transductor și apar pe un ecran de computer.

De asemenea, ecografia fetală poate fi:

 • Ecografie transvaginală: În timpul acestui tip de ecografie prenatală se introduce în vagin un dispozitiv asemănător unei baghete numit transductor pentru a trimite unde sonore și a colecta reflexiile. Ecografiile transvaginale sunt utilizate cel mai frecvent la începutul sarcinii. În cazul în care o ecografie transabdominală nu oferă informații adecvate, se poate efectua acest tip de ecografie.
 • Ecografie transabdominală:Ecografiile fetale transabdominale se efectuează prin glisarea unui transductor pe abdomen.
 
 

De ce aș putea avea nevoie de o ecografie fetală?

Tratamentul prenatal include ecografii fetale regulate. Acest lucru se datorează faptului că este un tratament cu risc scăzut care oferă informații vitale. O ecografie prenatală normală poate detecta malformații sau alte probleme ale fătului. 

Ecografia fetală este utilizată pentru:

 • confirmarea sarcinii și pentru a localiza copilul. Unii fetuși se dezvoltă în trompele uterine, care se află în afara uterului. O ecografie fetală ne poate ajuta să detectăm o sarcină în afara uterului (sarcină ectopică).
 • determinarea vârstei gestaționale a bebelușului. Cunoașterea vârstei bebelușului dumneavoastră ne poate ajuta să vă calculăm data nașterii și să urmărim etapele importante din timpul sarcinii.
 • confirmarea numărul de copii. Dacă sunteți suspectă de o sarcină multiplă, se poate efectua o ecografie pentru a confirma numărul de copii.
 • examinarea dezvoltării copilului. Ecografia poate fi folosită pentru a evalua dacă bebelușul dumneavoastră crește normal. Mișcarea, respirația și ritmul cardiac al copilului dumneavoastră pot fi monitorizate prin ecografie.
 • examinarea placentei și a nivelului lichidului amniotic. Bebelușul dumneavoastră primește nutrienți cruciali și sânge bogat în oxigen de la placentă. O cantitate prea mare sau prea mică de lichid amniotic (lichidul care înconjoară bebelușul în uter în timpul sarcinii) sau probleme ale placentei necesită un tratament specific. Se poate folosi o ecografie pentru a evalua placenta și lichidul amniotic care înconjoară fătul.
 • determinarea defectelor congenitale. O ecografie ne poate ajuta în depistarea unor anomalii congenitale.
 • cercetarea oricăror complicații. Dacă sângerați sau vă confruntați cu alte probleme, o ecografie ne poate ajuta să determinăm cauza.
 • realizarea altor teste prenatale. Ecografia poate fi utilizată pentru a ghida plasarea acului în timpul unor diagnostice prenatale, cum ar fi amniocenteza sau recoltarea de vilozități coriale.
 • determinarea poziției fătului înainte de naștere. Până la încheierea celui de-al treilea trimestru, majoritatea nou-născuților sunt poziționați cu capul înainte. Cu toate acestea, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Imaginile cu ultrasunete pot confirma prezentarea bebelușului, permițându-ne să discutăm cu dumneavoastră opțiunile de naștere.
 
 

Care sunt riscurile care însoțesc ecografia fetală?

Ecografia de diagnosticare este utilizată în timpul sarcinii de foarte mulți ani și este în general considerată sigură atunci când este efectuată corect. 

Ecografia fetală are însă și limite. Este posibil ca aceasta să nu identifice toate defectele de naștere sau să indice în mod inexact prezența unui defect congenital atunci când nu este cazul.

Alte riscuri sau neplăceri fac referire la disconfortul ușor ce poate fi resimțit de la transductorul de pe abdomen sau din vagin și la reacția alergică la învelișul de latex pentru transductor, dacă aveți sensibilitate la acest material. 

 

 

Cum mă pregătesc pentru ecografia fetală?

În funcție de tipul de ecografie, este posibil să vi se ceară să beți o anumită cantitate de lichid sau să nu urinați înainte de procedură. Atunci când vă programați ecografia, profesioniștii noștri vă vor oferi instrucțiunile necesare.

De asemenea, în funcție de motivul ecografiei și de stadiul sarcinii dumneavoastră, ecografia fetală poate fi efectuată prin vagin (transvaginală) sau peste burtă (transabdominală). Dacă vi se face o ecografie transabdominală, luați în considerare posibilitatea de a purta haine largi, astfel încât abdomenul să poată fi expus ușor.

 

 

Ce se întâmplă în timpul unei ecografii fetale?

Intervenția dumneavoastră poate fi efectuată în ambulatoriu. Acest lucru înseamnă că vă puteți întoarce acasă în aceeași zi. 

Ecografiștii și medicii noștri sunt pregătiți să evalueze fiecare aspect al anatomiei bebelușului. De asemenea, am creat metode particulare pentru fiecare anomalie suspectată și, în mod normal, investim o cantitate semnificativă de timp la fiecare ecografie.

Așadar, în cazul ecografiei transabdominale, vă vom ajuta să vă întindeți pe o masă de evaluare și vă vom ruga să expuneți abdomenul. Un gel special va fi aplicat pe abdomenul dvs. de către specialistul nostru. Acesta va stimula conducerea undelor sonore și va elimina aerul dintre pielea dumneavoastră și transductor.

Transductorul va fi deplasat apoi de-a lungul abdomenului dumneavoastră. Undele sonore reflectate de oasele dumneavoastră și de alte țesuturi vor fi transformate în imagini pe un ecran.

 

 

Dispunem de echipamente cu ultrasunete de ultimă generație și sonde de frecvență mai mare. Cu aceste instrumente putem vizualiza mai bine anatomia bebelușului dumneavoastră. Experții noștri au zeci de ani de experiență și pregătire avansată și specializată în diagnosticarea prenatală, precum și în diagnosticarea și tratarea sarcinilor cu risc ridicat.

 
 

Anatomia bebelușului dumneavoastră va fi măsurată de specialistul Noblesse care vă are în grijă. Pentru a documenta structurile esențiale, acesta poate imprima sau salva fotografii. Foarte probabil că vi se vor furniza copii ale unora dintre aceste fotografii.

În funcție de poziția și de stadiul de dezvoltare al bebelușului, este posibil să puteți vedea fața, mâinile și degetele, sau brațele și picioarele. Nu vă faceți griji dacă nu vă puteți „vedea” copilul. Un ochi neformat poate avea dificultăți în descifrarea imaginilor cu ultrasunete. Specialistul nostru vă poate explica ce apare pe ecran.

Alte forme de teste fetale cu ultrasunete urmează o tehnică similară. Cu toate acestea, dacă vi se face o ecografie transvaginală, vi se va cere să vă schimbați într-un halat de spital sau să vă dezbrăcați de la brâu în jos. Vă veți întinde pe o masă de examinare, cu picioarele în stative. Transductorul va fi învelit într-un prezervativ și lubrifiat cu gel și apoi introdus în vagin.

 

Ce se întâmplă după ecografia fetală?

Veți primi șervețele pentru a curăța gelul rămas. De asemenea, veți putea pleca imediat după examinare.

Ecografia fetală oferă adesea asigurări că un copil crește și se dezvoltă normal. Dacă specialiștii Noblesse vor considera necesar, vă pot recomanda teste suplimentare.

 

Dr. Simona Pitiga

Medic Primar Radiologie si Imagistica