Ecografie Doppler Vascular | Noblesse Medical Clinique
Title Image

Ecografie Doppler Vascular

Ecografia Doppler vascular: Ce este, scopul
și detaliile procedurii

1. Ce este ecografia Doppler?

Ecografia Doppler vasculara este un tip de test imagistic care utilizează unde sonore pentru a arăta circulația sângelui prin vasele de sânge. O ecografie obișnuită folosește, de asemenea, unde sonore pentru a crea imagini ale structurilor din organism, dar nu poate detecta fluxul sanguin.
Ecografia Doppler măsoară undele sonore care sunt reflectate de obiectele în mișcare, cum ar fi celulele roșii din sânge.

2. De ce este necesară ecografia Doppler vasculară?

Testele cu ultrasunete Doppler sunt utilizate pentru a ajuta medicii să determine dacă aveți o afecțiune care restricționează sau blochează fluxul sanguin. De asemenea, poate fi folosit pentru a ajuta la diagnosticarea anumitor boli de inimă.

Acest test este cel mai frecvent utilizat pentru:
• Examinarea funcției cardiace. Se efectuează frecvent împreună cu o electrocardiogramă, un test care măsoară semnalele electrice din inimă.
• A căuta obstrucții ale fluxului sanguin. Tromboza venoasă profundă este o afecțiune cauzată de blocarea fluxului sanguin în picioare (TVP).
• Verificarea leziunilor vaselor de sânge și a defectelor în structura inimii.
• Se verifică îngustarea vaselor de sânge. Îngustarea arterelor din brațe și picioare poate însemna că aveți o afecțiune numită boală arterială periferică, iar îngustarea arterelor din gât, stenoză a arterelor carotide.
• Monitorizarea fluxului sanguin după operație.
• Verificarea fluxului sanguin normal la o femeie însărcinată și la copilul nenăscut.

Combinând experiența vastă cu tehnologia de vârf, la Noblesse Medical oferim o îngrijire completă și personalizată pentru nevoile unice ale fiecărui pacient.

3. Când ar trebui să îmi fac o ecografie Doppler vasculară?

Dacă aveți o afecțiune cardiacă sau prezentați simptome de flux sanguin scăzut, este posibil să aveți nevoie de o ecografie Doppler.

Simptomele diferă în funcție de afecțiunea de bază:
• Amorțeală sau slăbiciune la nivelul picioarelor
• Crampe dureroase în șolduri sau în mușchii picioarelor atunci când mergeți sau urcați scările
• Senzație de frig în partea inferioară a piciorului sau a piciorului
• Schimbarea culorii și/sau pielea lucioasă de pe picior
• Dificultăți de respirație
• Umflături la nivelul picioarelor, tălpilor și/sau abdomenului
• Oboseală

De asemenea, este posibil să aveți nevoie de o ecografie Doppler vasculară dacă:
• Ați avut un atac cerebral
• Ați avut o leziune a vaselor de sânge
• Sunteți tratat pentru o tulburare a fluxului sanguin
• Sunteți însărcinată, iar dumneavoastră sau copilul nenăscut ar putea avea o problemă de flux sanguin

ecografie doppler

4. Cum mă pregătesc pentru ecografia Doppler vasculară?

În funcție de tipul de ecografie și de motivul testului, este posibil să vi se ceară să postiți (să nu mâncați și să nu beți) timp de un anumit număr de ore înainte de test.
De asemenea, dacă sunteți fumător/fumătoare, este important să nu fumați și să evitați utilizarea produselor cu nicotină timp de cel puțin două ore înainte de test. Nicotina constrânge vasele de sânge, ceea ce poate influența rezultatele testului.

Contați pe experții de la Noblesse Medical pentru a vă oferi un diagnostic precis și un plan potrivit pentru dumneavoastră.

5. Ce se întâmplă în timpul unei ecografii Doppler?

Examinarea poate dura între 30 și 60 de minute. În funcție de scopul testului, poate fi nevoie să stați fie întins pe spate sau pe o parte pe o masă de examinare, fie în picioare.
O cantitate mică de gel este aplicată pe pielea dumneavoastră de către medicul specialist în ecografie. Gelul îl ajută pe acesta să gliseze o sondă mică pe piele și ajută la propagarea undelor sonore.
Transductorul trimite unde sonore nedureroase în corpul dumneavoastră prin piele. Undele sonore au o frecvență prea mare pentru a fi auzite, iar tonalitatea lor se schimbă pe măsură ce se reflectă în celulele sanguine în mișcare.
Modificările undei sonore sunt detectate de transductor și sunt înregistrate de un aparat și convertite în imagini sau grafice pe care le poate examina specialistul Noblesse.
La finalul testului, se îndepărtează gelul de pe pielea dumneavoastră.

doppler vascular

6. Care sunt riscurile asociate cu ecografia Doppler vasculară?

O ecografie Doppler este un test neinvaziv, cu risc scăzut. Nu necesită substanțe de contrast injectabile, așa cum este cazul unei angiografii, și nici nu utilizează radiații, așa cum o fac razele X sau tomografiile. Ecografiile nu sunt nici periculoase, nici dureroase. Ele sunt suficient de sigure pentru ca medicii să le folosească la femeile însărcinate.

Dr. Popa Raluca

Medic primar chirurgie cardiovasculară