Ecografia transvaginală – Scop, procedura, pregătire
1. Ce este ecografia transvaginala?
Ecografia transvaginală, sau endovaginală, este o metodă simplă și sigură prin care cadrele medicale pot verifica organele interne din zona pelvină a femeii. Cervixul, uterul, trompele uterine și ovarele sunt câteva dintre aceste organe.
Ecografiile transvaginale pot detecta creșteri sau structuri anormale în regiunea pelvină, care ar putea fi simptome ale unei boli sau afecțiuni. Ecografiile transvaginale pot fi, de asemenea, recomandate pentru a verifica sau confirma sarcina.
2. Care este diferența dintre ecografia abdominală și ecografia transvaginală?
Având în vedere faptul că transductorul – dispozitivul care înregistrează imagini ale cavității pelvine – este introdus în vagin, ecografiile transvaginale sunt adesea denumite “ecografii endovaginale”.
Procesul este diferit de o ecografie abdominală tradițională, în care medicul deplasează transductorul pe abdomenul dumneavoastră pentru a înregistra imagini.
Comparativ cu o ecografie abdominală, o ecografie transvaginală oferă o imagine mai precisă a organelor și a țesuturilor moi din interiorul cavității pelvine. Cu toate acestea, în cazul în care nu se poate efectua o ecografie transvaginală, ecografia abdominală este o alternativă. De exemplu, o ecografie transvaginală poate avea ca rezultat o sângerare inutilă dacă sunteți însărcinată și placenta – organul care vă hrănește copilul nenăscut – este aproape de colul uterin.
La Noblesse combinăm cunoștințele noastre de specialitate cu inovația tehnologică, pentru a oferi o experiență excepțională și extrem de personală tuturor clienților noștri.

3. Când este necesară o ecografie transvaginală?
Ecografiile transvaginale ajută la verificarea:
• formei, poziției și mărimii atât a ovarelor cât și a uterului
• grosimii și lungimii colului uterin
• circulației sângelui prin organele din pelvis
• vezicii urinare și a oricăror modificări ale acesteia
De asemenea, ar putea fi efectuată să se identifice cauza:
• durerilor pelviene
• sângerărilor vaginale în afara menstruației
• problemelor de fertilitate
• rezultatelor anormale ale unui examen pelvin sau abdominal.
Aceste scanări pot ajuta, de asemenea, la diagnosticarea:
• creșteri benigne, cum ar fi fibroame, chisturi și mase
• boli inflamatorii pelviene
• endometrioza
• sângerări postmenopauză
4. Ce pregătiri sunt necesare înainte de această metodă de examinare?
Ecografiile transvaginale necesită, de obicei, puțină planificare prealabilă din partea dumneavoastră.
Este posibil ca vezica dvs. să trebuiască să fie goală sau parțial umplută pentru ecografie, în funcție de recomandările medicului nostru și de obiectivele procedurii. O vezică plină ajută la ridicarea intestinelor și face posibilă vizualizarea mai clară a organelor pelviene.
Trebuie să scoateți orice tampon pe care îl folosiți dacă aveți sângerări sau dacă vă aflați în perioada menstruației.
Prin valorificarea expertizei noastre vaste și prin ascultarea atentă a nevoilor clienților noștri, elaborăm soluții de asistență medicală care depășesc așteptările.

5. Ce se întâmplă în timpul ecografiei transvaginale?
Înainte de procedură, va trebui să vă dezbrăcați de la brâu în jos și să îmbrăcați un halat. Apoi, vi se va cere să vă așezați pe o masă de examinare cu genunchii îndoiți.
Transductorul, care seamănă cu o baghetă, va fi acoperit cu o teacă de plastic sau latex și un gel lubrifiant înainte de a fi introdus între 5 și 8 cm în vagin.
Odată ce transductorul este în poziție, acesta produce unde sonore care ricoșează pe organele interne și transmite informații. Pentru a crea o imagine completă și pentru a pune în evidență diferite zone, medicul poate roti transductorul.
Imaginile se afișează imediat pe ecran, ceea ce face posibilă monitorizarea scanării în timp real, atât de către dumneavoastră, cât și de către profesionist.
Întregul proces poate dura 15-30 de minute.
6. Ce riscuri sau efecte adverse sunt asociate cu ecografia transvaginală?
O ecografie transvaginală nu utilizează radiații, spre deosebire de o radiografie standard. Prin urmare, nu există pericole cunoscute, ceea ce o face extrem de sigură.
Ecografiile transvaginale pot fi efectuate în siguranță pe tot parcursul sarcinii, fără a pune în pericol fătul.
Poate exista o ușoară presiune și un mic disconfort atunci când se introduce transductorul. Această senzație ar trebui să dispară după ecografie.
Este esențial să informați imediat medicul nostru specialist dacă ceva este deosebit de dureros.

Dr. Simona Pitiga
Medic Primar Radiologie si Imagistica