Ecografia tiroidiana | Noblesse Medical Clinique
Title Image

Ecografia tiroidiana

Ecografia tiroidiană – Scop, procedură și beneficii

Ecografia tiroidiană s-a impus ca un instrument popular și util în evaluarea și gestionarea tulburărilor tiroidiene. Tehnicile avansate de ultrasunete în imagistica tiroidiană nu au fascinat doar radiologii, ci au atras și chirurgii și endocrinologii care folosesc aceste tehnici în practica lor clinică și operațională zilnică.

1. Ce este ecografia tiroidiană?

Ecografia este un test medical neinvaziv care ajută medicii în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor medicale. Este lipsită de riscuri, nedureroasă și creează imagini ale interiorului corpului folosind unde sonore. Aceasta utilizează o sondă mică cunoscută sub numele de transductor și un gel care este aplicat direct pe piele. Undele sonore de înaltă frecvență se deplasează de la sondă în corp prin intermediul gelului. Sunetele care ricoșează înapoi sunt colectate de sondă și sunt folosite de un computer pentru a genera o imagine. Examinările cu ultrasunete nu implică utilizarea de radiații (raze X).

Ecografia tiroidiană produce imagini ale glandei tiroide și ale structurilor din gât care o înconjoară. Glanda tiroidă este situată în partea din față a gâtului, chiar deasupra claviculelor, și are forma unui fluture, cu câte un lob de fiecare parte a gâtului, conectat printr-o bandă îngustă de țesut cunoscută sub numele de istm tiroidian.

Este una dintre cele nouă glande endocrine care produc și eliberează hormoni în fluxul sanguin, care reglează o varietate de funcții ale organismului, inclusiv ritmul în care bate inima.

Prin consultații de specialitate, proceduri profesionale și echipamente medicale de ultimă generație, la Noblesse Medical vă oferim un diagnostic precis și un tratament complet.

ecografie tiroida

2. Care sunt câteva utilizări comune ale acestei proceduri?

Ecografia tiroidiană este utilizată în mod obișnuit pentru:
• a determina dacă un nodul din gât este cauzat de tiroidă sau de o altă structură
• a analiza aspectul nodulilor tiroidieni pentru a determina dacă este vorba de un nodul benign sau dacă nodulul are caracteristici care necesită o biopsie. Dacă este necesară o biopsie, aspirația cu ac fin ghidată cu ultrasunete poate ajuta la îmbunătățirea preciziei biopsiei
• pentru a căuta noduli suplimentari la pacienții care au unul sau mai mulți noduli resimțiți la examenul fizic
• pentru a determina dacă un nodul tiroidian a crescut semnificativ în timp

3. Cum ar trebui să mă pregătesc pentru ecografia tiroidiană?

Această procedură nu necesită o pregătire specială sau foarte puțină. Vă recomandăm să lăsați bijuteriile acasă și purtați haine largi și confortabile.

4. Cum se efectuează procedura?

În cadrul majorității examinărilor cu ultrasunete, veți sta cu fața în sus pe o masă de examinare care poate fi înclinată sau deplasată. Este posibil să fie nevoie să vă întoarceți pe ambele părți pentru a îmbunătăți calitatea imaginii.


Radiologul (un medic specializat în supervizarea și interpretarea examenelor radiologice) sau ecografistul vă va așeza pe masa de examinare. Aceștia vor aplica un gel pe bază de apă pe zona corpului care urmează să fie examinată. Gelul va ajuta transductorul să facă un contact ferm cu corpul. De asemenea, acesta elimină pungile de aer dintre transductor și piele, care pot împiedica pătrunderea undelor sonore în corpul dumneavoastră.


Ecografistul poziționează transductorul pe corp și îl deplasează înainte și înapoi peste zona de interes până când sunt captate imaginile dorite.
După ce imagistica este finalizată, specialistul va șterge gelul transparent pentru ultrasunete de pe pielea dumneavoastră. Orice porțiune rămasă se va usca rapid. De obicei, gelul pentru ultrasunete nu pătează sau decolorează hainele.

ecografie tiroida

5. Ce voi simți în timpul și după ecografia tiroidiană?

Majoritatea examinărilor cu ultrasunete sunt nedureroase, rapide și bine tolerate.

Ecografiile tiroidiene se finalizează de obicei în 30 de minute.

De obicei, nu există niciun disconfort din cauza presiunii, pe măsură ce se apasă transductorul pe zona examinată. Cu toate acestea, dacă zona este sensibilă, este posibil să simțiți o durere minoră din cauza transductorului.

Este posibil să vi se ceară să vă întindeți gâtul în timpul examinării pentru a permite ecografului să vă examineze tiroida cu ultrasunete. Dacă aveți dureri de gât, comunicați-i acest lucru specialistului pentru ca acesta să vă ajute să găsiți o poziție confortabilă pentru examinare.

Ar trebui să vă puteți relua activitățile normale imediat după un examen cu ultrasunete.

Noblesse Medical este o clinică medicală de specialitate al cărei scop este de a combina expertiza medicală cu o abordare individualizată a fiecărui pacient.

6. Care sunt beneficiile vs. riscurile ecografiei?

La capitolul riscuri, ecografiile standard de diagnosticare nu prezintă efecte nocive cunoscute asupra bunăstării dumneavoastră, însă beneficiile sunt numeroase:
• cele mai multe ecografii sunt neinvazive (fără ace sau injecții)
• ocazional, o examinare cu ultrasunete poate fi temporar incomodă, dar nu ar trebui să fie dureroasă
• ecografia este accesibilă, ușor de utilizat și mai puțin costisitoare decât alte metode de imagistică
• scanările cu ultrasunete nu utilizează radiații și sunt extrem de sigure
• scanarea cu ultrasunete, spre deosebire de imaginile cu raze X, oferă o imagine clară a țesuturilor moi
• ecografia oferă imagini în timp real. Acest lucru îl face un instrument bun pentru ghidarea procedurilor minim invazive, cum ar fi biopsiile cu acul și aspirația de lichid.