Ecografia pelvină – ce este, când se realizează,
pregătiri necesare
1. Ce este ecografia pelvină?
Ecografia pelvină creează imagini ale structurilor și organelor din abdomenul inferior și din pelvis cu ajutorul undelor sonore. Această metodă de examinare este utilizată atât în cazul femeilor, pentru a vizualiza trompele uterine, uterul, ovarele si tractul urinar inferior, cât și în cel al bărbaților, pentru investigarea prostatei și a veziculelor seminale alături de sistemul urinar.
2. Există diferite tipuri de ecografii pelvine?
Există mai multe tipuri și fiecare dintre ele examinează diferite organe sau servește unui anumit scop:
• Ecografia transabdominală, examinează organele din afara burții.
• Ecografia de sarcină, urmărește dezvoltarea fătului în uter.
• Ecografia rectală, examinează interiorul rectului. Un examen special, numit ecografie transrectală, examinează prostata.
• Ecografia transvaginală, examinează organele de reproducere din interiorul vaginului.
La Noblesse Medical suntem dedicați îngrijirii femeilor în fiecare etapă a vieții lor.
3. Când este recomandată ecografia pelvină?
O ecografie pelvină poate oferi o mulțime de informații despre mărimea, localizarea și structura oricăror mase pelvine.
În general, vom folosi o ecografie pelvină pentru a diagnostica și a ajuta la tratamentul unor afecțiuni precum:
• anomalii în structura anatomică a uterului dumneavoastră, inclusiv probleme endometriale
• tumori fibroide, mase, chisturi și alte tipuri de tumori în cadrul pelvisului
• boala inflamatorie pelvină și alte tipuri de inflamații sau infecții
• sângerări postmenopauză
• monitorizarea mărimii foliculilor ovarieni pentru evaluarea infertilității
• aspirarea lichidului folicular și a ovulelor din ovare în vederea fertilizării in vitro
• sarcină ectopică
• monitorizarea dezvoltării fetale în timpul sarcinii
• evaluarea anumitor afecțiuni fetale
• să detecteze prezența și poziția unui dispozitiv contraceptiv intrauterin
• dureri la urinare
• dureri în timpul actului sexual
• incontinență urinară
• biopsii
4. Ce se întâmplă în timpul unei ecografii pelvine?
În cazul unei ecografii transabdominale, vi se va cere să vă scoateți hainele, bijuteriile sau alte obiecte care ar putea interfera cu scanarea. Dacă este necesar, vă vom pune la dispoziție un halat pe care să îl purtați. Apoi, vă veți întinde pe spate pe o masă de examinare și vom aplica gelul conductiv pe abdomenul dumneavoastră. Transductorul va fi apoi apăsat ușor, dar ferm, pe pielea dumneavoastră și va fi deplasat în jurul zonei de interes.
Imaginile vor fi afișate pe ecranul computerului pe toată durata procedurii de ecografie. După ce am adunat toate imaginile și informațiile necesare, vom șterge excesul de gel și veți putea să vă puneți înapoi hainele și bijuteriile.
Dacă sunteți programată pentru o ecografie transvaginală, vă vom da un halat și vă vom îndemna să vă întindeți pe masa de examinare, cu picioarele susținute, în aceeași poziție folosită pentru examenele pelvine de rutină. Transductorul va fi învelit în plastic sau latex și lubrifiat cu gel conductor.
Vârful transductorului va fi introdus în vaginul dumneavoastră. Acest lucru poate fi ușor inconfortabil, dar vom încerca să fim blânzi în timp ce modificăm unghiul acestuia pentru a ne concentra pe diferite zone. Odată cu aceste mișcări, este normală o ușoară presiune.
După ce procesul este finalizat, transductorul va fi îndepărtat și veți putea să vă schimbați în hainele dumneavoastră.
Prin utilizarea tratamentelor și tehnologiilor medicale de vârf, la Noblesse Medical oferim asistență medicală completă pentru pacienții noștri.
5. Ce pregătire este necesară înainte de ecografia pelvină?
Dacă vi se face o ecografie transabdominală, vezica va trebui să fie plină. Având vezica plină poate ajuta la vizualizarea organelor, cum ar fi uterul din pelvisul dumneavoastră. Este posibil să vi se ceară să beți câteva pahare de apă pentru a vă umple vezica urinară.
O ecografie transvaginală se face cu vezica goală. Veți folosi baia înainte de test.
În funcție de starea dumneavoastră medicală, specialiștii noștri vă pot solicita o altă pregătire specifică. În rest, vă recomandăm să purtați haine lejere și confortabile la examinare.
6. Care sunt riscurile acestei proceduri?
Nu există efecte nocive cunoscute ale ecografiei pelvine. Spre deosebire de razele X, nu există expunere la radiații în cazul acestui test.
Deoarece se folosește latex sau plastic pentru acoperirea transductorului în timpul ecografiei transvaginale există riscul unei reacții alergice.
Deși nu există riscuri reale asociate cu niciunul dintre tipurile de ecografie pelvină, anumiți factori sau condiții pot influența rezultatele. Obezitatea severă, gazele intestinale și bariul din intestine în urma unei proceduri recente cu bariu sunt exemple de astfel de factori.