Ecografia musculo-scheletală | Noblesse Medical Clinique
Title Image

Ecografia musculo-scheletală

Ecografia musculo-scheletală – Ce este,
când este necesară, pregătire

1. Ce este ecografia musculo-scheletală?

Ecografia musculo-scheletală este o tehnică puternică și nedureroasă, ce oferă imagini în timp real ale mușchilor, tendoanelor, ligamentelor, nervilor și cartilajelor corpului.
Ecografia musculo-scheletală este deosebit de utilă în identificarea artritei reumatoide și a altor boli cronice, precum și a leziunilor ortopedice și sportive, inclusiv a rupturilor de manșetă a rotatorilor. Mișcarea poate provoca uneori dureri sau leziuni, care nu pot fi văzute într-o imagine statică.
Imagistica cu ultrasunete în timp real poate dezvălui detalii pe care alte tehnici de imagistică nu le pot vedea. De asemenea, are avantajul de a fi lipsită de radiații.

La Noblesse Medical, oferim servicii de screening, diagnosticare și imagistică medicală intervențională folosind tehnologie de ultimă generație.

2. Care sunt utilizările ecografiei musculo-scheletale?

Ultrasonografia musculo-scheletală este utilizată pentru a evalua bolile traumatice, inflamatorii și degenerative ale structurilor musculo-scheletale, cum ar fi articulațiile, tendoanele, ligamentele și mușchii.


Această metodă de examinare imagistică este frecvent utilizată pentru:
• identificarea tendoanelor care sunt rupte sau inflamate, în special cele de la nivelul umărului și gleznă.
• găsirea mușchilor și ligamentelor tensionate sau rupte
• facilitează găsirea maselor de țesut moale cu un diametru mai mic de 5 cm
• găsirea acumulărilor de lichid în interiorul țesuturilor moi, efuziunilor articulare, inflamațiilor membranei sinoviale și leziunilor nervilor periferici
• diagnosticarea atât a tumorilor benigne, cât și a celor maligne ale țesuturilor moi, a herniilor și a chisturilor ganglionare
• pentru detectarea modificărilor patologice asociate cu anumite boli, cum ar fi artrita reumatoidă și sindromul tunelului carpian
• detectarea dislocării șoldului, a deformărilor mușchiului gâtului, maselor de țesut moale și acumularea de lichid în articulația șoldului în asistența medicală pediatrică
• cu ajutorul imagisticii Doppler color, ultrasunetele ajută la diagnosticarea inflamațiilor active prin detectarea fluxului sanguin ridicat în țesuturile moi
• a direcționa acul în timpul injecțiilor (cum ar fi cele cu steroizi) în anumite articulații și în țesuturile moi adiacente pentru a trata durerile articulare, precum și pentru a aspira fluidele din anumite zone țintă.

ecografie musculo-scheletala noblesse

3. Cum mă pregătesc pentru examinare?

Nu este necesară o pregătire specială. Vă recomandăm să purtați haine confortabile în ziua examinării.

4. Ce se va întâmpla în timpul ecografiei musculo-scheletale?

În timpul unei ecografii de acest tip, vi se poate cere să vă întindeți pe masa de examinare, cu fața în sus sau cu fața în jos, ori să stați pe un scaun. O cantitate mică de gel va fi aplicată pe regiunea care este inspectată. Transductorul cu ultrasunete va fi apoi deplasat de către specialistul Noblesse pe pielea dumneavoastră pentru a face fotografii ale țesuturilor de sub ea, care sunt ulterior încărcate pe un computer.
Este posibil să vă cerem să mișcați articulația sau membrul care este verificat, astfel încât să putem evalua cât de bine funcționează articulația, mușchiul, ligamentul sau tendonul.
Examinarea cu ultrasunete durează în medie între 20 și 30 de minute și este nedureroasă.

La Noblesse Medical folosim cea mai performanta tehnologie la nivel mondial in domeniul imagisticii, pentru ca tu sa stii din timp ca esti sanatos!

ecografie musculo scheletala

5. Care sunt avantajele acestei proceduri?

Atunci când se efectuează examinări musculo-scheletice și neurologice specializate, ecografia musculo-scheletală are o serie de avantaje față de radiografia tradițională (raze X), tomografia computerizată (CT) și imagistica prin rezonanță magnetică (RMN).
Ecografia este o examinare practică, interactivă și dinamică, care permite specialistului nostru să utilizeze imagini de înaltă rezoluție, în timp real, ale țesuturilor moi. În plus, facilitează examinarea dinamică a componentelor anatomice în timp ce comunică cu dumneavoastră în timpul investigației imagistice.
Artefactele metalice, cum ar fi implanturile cohleare, hardware-ul sau stimulatoarele cardiace, au un impact redus asupra imagisticii prin ultrasunete, ceea ce o face potrivită pentru unele persoane pentru care nu se recomandă imagistica prin RMN (de exemplu, pacienții claustrofobi sau obezi).
Capacitatea de a dirija proceduri intervenționale minim invazive este posibilă datorită imagisticii cu ultrasunete (de exemplu, injecții și aspirații intra-articulare). În plus, facilitează inspecția rapidă a membrului contralateral pentru investigații comparative.

Dr. Simona Pitiga

Medic Primar Radiologie si Imagistica