Ecografia de sarcina | Noblesse Medical Clinique
Title Image

Ecografia de sarcina

Ecografia de sarcină – scop, procedură și pregătire

1. Ce este ecografia de sarcină?

Ecografia de sarcină este un test sigur și accesibil, care vă poate oferi dumneavoastră și medicului specialist mai multe informații despre sarcina dumneavoastră și despre copilul nenăscut, care să vă ghideze îngrijirea continuă.
În timpul unei ecografii, un dispozitiv numit transductor trimite unde sonore prin vagin sau abdomen. Bebelușul și organele de reproducere, precum și alte organe și sisteme interne, reflectă aceste unde sonore. Imaginile pe care atât medicul specialist, cât și dumneavoastră, le puteți vedea pe un ecran sunt apoi create din undele sonore.

2. De ce este necesară ecografia de sarcină?

Una dintre puținele modalități prin care medicul specialist poate vedea și auzi copilul este ecografia. Acesta o poate folosi pentru a determina în ce stadiu al sarcinii vă aflați, dacă copilul dumneavoastră se dezvoltă normal și dacă există potențiale complicații. În funcție de ceea ce dorește medicul dumneavoastră să vadă în timpul ecografiei, aceasta poate fi efectuată în orice moment al sarcinii.

La Noblesse Medical oferim tratamente complete prin consultații de specialitate, proceduri profesionale și echipamente medicale de ultimă generație.

ecografia de sarcina

3. Care sunt câteva motive pentru a face o ecografie de sarcină?

• Pentru a confirma că sunteți însărcinată
• Pentru a verifica vârsta și creșterea copilului dumneavoastră. Acest lucru ajută medicul specialist să vă calculeze data nașterii
• Pentru a verifica bătăile inimii, tonusul muscular, mișcările și dezvoltarea generală a bebelușului dumneavoastră
• Pentru a verifica dacă sunteți însărcinată cu gemeni, tripleți etc
• Pentru a verifica dacă bebelușul dumneavoastră se află în poziția potrivită înainte de naștere
• Pentru verificarea ovarelor și a uterului.

De asemenea, acest tip de examinare ajută la:
• Depistarea malformațiilor congenitale, cum ar fi spina bifida sau malformațiile cardiace.
După o ecografie, este posibil ca specialistul să dorească să facă mai multe teste, numite teste de diagnosticare, pentru a vedea cu siguranță dacă bebelușul dumneavoastră are un defect congenital (Defectele congenitale sunt afecțiuni de sănătate pe care un copil le are la naștere. Acestea cauzează modificarea formei sau a funcției uneia sau mai multor părți ale corpului. Acestea pot cauza probleme în sănătatea generală, în modul în care se dezvoltă organismul sau în modul în care funcționează organismul)
• Alte teste prenatale, cum ar fi biopsia de vilozități coriale sau amniocenteza.
Biopsia de vilozități coriale este atunci când se prelevează celule din placentă pentru testare. Placenta este un țesut care furnizează nutrienți pentru bebelușul dumneavoastră. Amniocenteza este un test prin care se prelevează lichid amniotic și celule din sacul din jurul bebelușului dumneavoastră.
• Verificarea eventualelor complicații ale sarcinii, inclusiv sarcina ectopică, sarcina molară și avortul spontan.

La Noblesse Medical vă ajutăm să preluați controlul asupra sănătății și bunăstării dumneavoastră.

4. Poate o scanare cu ultrasunete să dăuneze copilului?

Ecografia este un test sigur și nedureros și nu prezintă niciun risc de avort spontan sau de vătămare a copilului. Undele sonore utilizate au o frecvență foarte joasă și, prin urmare, nu vă vor răni pe dumneavoastră sau pe bebelușul dumneavoastră, iar acesta nu le va putea auzi.

5. Cum mă pregătesc pentru ecografia de sarcină?

Medicii noștri vă vor spune cum să vă pregătiți cel mai bine pentru scanare. În multe cazuri, nu va trebui să faceți nimic înainte sau după efectuarea testului. Dar, pentru anumite ecografii, uneori poate fi util să aveți vezica plină.

ecografie sarcina

6. Cum se desfășoară o ecografie?

Pentru test, va trebui să vă așezați pe o masă de examinare. Lumina slabă din majoritatea camerelor de ecografie facilitează vizualizarea ecranului de către specialistul nostru. Acesta va pune pe pielea abdomenului dumneavoastră o substanță solubilă în apă. Gelul poate părea rece, dar nu vă va răni pielea și nu vă va lăsa pete pe haine. Acest gel ajută la transmiterea mai eficientă a undelor sonore.
Medicul specialist în ecografie aplică apoi un transductor pe suprafața abdomenului dumneavoastră. Transductorul trimite unde sonore în corpul dumneavoastră, iar aceste unde ricoșează în corpul bebelușului dumneavoastră și în alte organe din interior. Pe un ecran, undele sonore care sunt reflectate produc imagini. Aceste fotografii sunt folosite pentru a obține măsurători cruciale, cum ar fi lungimea și circumferința capului bebelușului dumneavoastră.
Nu există practic niciun disconfort în timpul unei ecografii prenatale. Doar în cazul unei vezici pline este posibil să simțiți un ușor disconfort. Testul cu ultrasunete durează aproximativ 30 de minute pentru a fi finalizat.
Dacă faceți o ecografie transvaginală, procesul este diferit doar prin faptul că transductorul se află în interiorul vaginului și nu pe abdomenul dvs.