Ecografia mamară | Noblesse Medical Clinique
Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Bd. Nicolae Grigorescu Nr 20, Sector 3, Bucuresti
Title Image

Ecografia mamară

                 Ecografia de sân

 

I. Este sau nu pentru tine?

„Eu nu cred ca mie mi se poate intampla asta” – fiecare dintre noi, doamnele, am zis macar o data asta, referindu-ne la una dintre cele mai grele afectiuni desi 1 din 8 femei sunt diagnosticate cu cancer de san pe parcursul vietii.

Totusi, constientiarea pericolului imputerniceste femeile de pana in 40 de ani sa faca primul pas pentru a se asigura ca sunt sanatoase: ecografia mamara.

 

Ecografie Mamara

Ecografia mamara poate preveni dezvoltarea cancerului de san,  ajutand si la depistarea bolii in stadii incipiente, si nu numai, evidentiind leziuni precanceroase sau tumori benigne (fibroadenoame, chisturi), cand sansele de reusita a tratamentului sunt mult mai mari.

 

 

In 2020, cancerul de sân a fost al doilea ca incidenta la femei, după cel de plamani. Identificarea timpurie, o nouă abordare personalizată a terapiei și o mai bună cunoaștere a bolii au contribuit la o creștere a ratelor de supraviețuire a cancerului de sân și la o scădere constantă a numărului de decese legate de această boală. 

 

 

Multe femei cu cancer de sân nu prezintă niciun simptom. Diagnosticul la timp face diferenta.

 

Uneori, cancerul de sân este descoperit după apariția simptomelor, precum dureri dar de cele mai multe ori, durerile apar cand afectiunea este intr-un stadiu avansat. Acesta este motivul pentru care screeningul regulat pentru cancer de sân este atât de important. Cancerul mamar depistat precoce este vindecabil, pe cand pentru cancerul  depistat tardiv se poate doar prelungi durata vietii  si imbunatati calitatea ei. 

In 2020, in Romania au existat peste 12.000 de cazuri noi si aproape 4000 de decese de cancer de san la femei.

 

 


 • Ecografia de sân este o procedură ce poate salva vieti si dureaza 10 minute
 • Doamna doctor Pitiga a realizat peste xx ecografii de san in peste 30 ani de experienta
 • Folosim Ecograful 4D de ultima generație Voluson E8 – tehnologie medicală de vârf la nivel mondial

 

 

II. Ce este o ecografie de sân?

Ecografia de sân este un tratament nedureros care creează imagini ale interiorului sânului dumneavoastră cu ajutorul undelor sonore. Undele sonore ricoșează pe suprafețele corpului, iar „ecourile” sunt captate pe film sau în imagini.

O ecografie mamară este un examen imagistic pe care un medic îl poate prescrie pentru a căuta tumori sau alte anomalii la nivelul sânului. Ecografia mamară produce imagini complete ale interiorului sânului dumneavoastră cu ajutorul undelor sonore de înaltă frecvență.

Mamografia, care este un tip de raze X, folosită pentru a verifica dacă există cancer de sân in general la femeile peste 40 de ani, este frecvent urmată de o ecografie mamară. Acest test poate oferi mai multe informații despre mici zone de interes din interiorul sânului care pot fi dificil de văzut în detaliu la o mamografie.

 

 

III. Cât de des ar trebui să fac o ecografie mamară?

 • Între 20 și 30 de ani, se recomandă o ecografie mamară la fiecare trei ani
 • Pentru intervalul 30 – 40 de ani, o ecografie mamară o dată pe an.
 • Peste 40 de ani se recomanda mamografiile 3D periodice. La depistarea persoanelor cu risc ridicat de cancer de sân sau a celor cu sânii denși la mamografie, ecografia mamară este frecvent utilizată pentru un diagnostic precis.

 

 

IV. În ce situații este absolut necesară ecografia de sân?

Este indicata o ecografie mamară dacă un examen fizic prin palpare sau o mamografie indică o anomalie mamară, cum ar fi:

 • o umflătură, 
 • o regiune dureroasă sau sensibilă la nivelul sânului,
 • o secreție anormală din mamelon, 
 • o modificare a texturii sau a aspectului mamelonului sau a pielii sânului.

O ecografie ajuta medicul să decidă dacă un nodul din sân este un chist umplut cu lichid sau o tumoare solidă. De asemenea, îl ajută să precizeze poziția și dimensiunea nodulului. Acest lucru îl îndrumă pe clinician către locul exact în care trebuie introdus un ac în timpul unei biopsii.

Dacă aveți un țesut mamar neobișnuit de dens, se poate recurge la ecografia de sân, deoarece este posibil ca o mamografie să nu poată vedea prin țesut.

 

 

V.  Ce ar trebui să fac pentru a mă pregăti pentru o ecografie de sân?

 • Înainte de o ecografie mamară, nu trebuie să postiți sau să evitați să mâncați. Cu toate acestea, ar trebui să fiți prudentă cu privire la ceea ce purtați.
 • Evitați să folosiți pudre, loțiuni sau produse cosmetice pe sâni înainte de procedură. Aceste lucruri pot face ca testul să fie mai puțin precis.
 • Dacă trebuie să purtați bijuterii la vizită, asigurați-vă că acestea sunt ușor de scos dacă este necesar.
 • Purtați haine care sunt ușor de îndepărtat. Alternativ, îmbrăcați-vă într-un mod care să permita medicului să ajungă la pieptul dumneavoastră. 
 • Tehnica vă va fi explicată și de către medic și nu veți avea nevoie de niciun medicament pentru a vă ajuta să vă relaxați.

 

 

VI.  La ce să mă aștept în timpul unei ecografii mamare?

Ecografiile de sân pot fi efectuate ca o procedură ambulatorie. Medicul vă va cere să vă scoateți cămașa și să vă așezați pe spate pe o masă de examinare. Vi se va cere să ridicați brațul deasupra capului, sau este posibil să fiți poziționată pe o parte.

Un gel transparent va fi aplicat pe sânul dumneavoastră. Acest gel conductiv ajută la transmiterea undelor ultrasonice prin piele. Transductorul, care seamănă cu o baghetă, va fi deplasat peste sânul dumneavoastră. Acesta captează variațiile de înălțime și direcție pe măsură ce undele sonore de înaltă frecvență ricoșează în structurile interioare ale sânului dumneavoastră. Acest lucru generează o imagine video în direct a interiorului sânului. Un monitor de computer afișează înregistrarea. 

În cazul în care ecograful sau medicul observă ceva îngrijorător, aceștia vor fotografia regiunea respectivă de mai multe ori. Este posibil ca tratamentul să dureze până la 30 de minute. 

 

VII.  Care sunt riscurile și beneficiile ecografiilor de sân?

Dacă aveți cancer de sân, depistarea și tratamentul precoce vă vor ajuta să aveți un prognostic mai bun. Ecografia de sân este o operațiune nedureroasă, nu iradiază și care este frecvent utilizată în procedura de diagnosticare, deoarece oferă mai multe avantaje și nu prezintă niciun pericol. 

Ecografiile mamare sunt adesea mai precise la femeile cu vârsta sub 40 de ani. Mamografia este recomandată pentru femeile cu vârsta peste 40 de ani. Prin urmare, screening-ul ideal pentru dumneavoastră este determinată de vârsta, simptomele și anatomia sânilor.

Ecografia este adesea o alternativă mai bună decât mamografia pentru femeile cu sâni denși sau cu antecedente de țesuturi cicatrizate la nivelul sânului. Principala problemă a ecografiei mamare este că nu este suficient de sensibilă pentru a identifica cancerul de sân și, prin urmare, nu poate fi utilizată ca o abordare de screening în masă pentru această boală. 

Acuratețea informațiilor obținute in ecografie depinde de calitatea echipamentului utilizat și de pregătirea medicului care interpretează datele, fie că este vorba de o investigație de primă linie la femeile tinere cu vârsta sub 30-40 de ani, fie că este o procedură complementară, ca o verigă într-un lanț de diagnosticare.

 

 

Este esențial ca ecografia mamară să fie efectuata de specialiști cu pregătire avansată în domeniul imagisticii mamare și care utilizează echipamente de înaltă tehnologie.

 

 


 • La clinica Noblesse beneficiezi la experiența doamnei doctor Pitiga, cu o complexă cazuistică si cele mai diverse și dificile cazuri de-a lungul carierei sale de peste 30 de ani
 • Ai la dispozitie Ecograful 4D de ultima generație Voluson E8 – care ofera imagini de inalta fidelitate. 
 • Momentul diagnosticului face diferenta

 

 

VIII.  Ce aparatura medicala folositi la Noblesse Medical pentru ecografia mamara?

Esentiala pentru ecografia de san este aparatura medicala utilizata. Noi folosim Ecograful EG 4D Voluson E8, Ecograf Voluson E8 – imagistica impresionanta cu detalii clinice extinse – pentru un diagnostic sigur chiar și în cazuri complexe. Compania producatoare, EG, a incorporat in Voluson E8 tehnologie medicală de vârf la nivel mondial.

Ecograful Voluson E8 RSA BT19 setează noi repere în imagistica ecografică a examinărilor de sân, de obstetrică și ginecologie transformând chiar și cele mai dificile cazuri clinice în examinări de rutină, fiind o soluție completă pentru sănătatea femeilor.


Cu o performanță uluitoare în ceea ce privește calitatea imaginilor achiziționate, ecograful E8 RSA BT19 completează cu module software automate 2D cât și 3D/4D ce oferă noi perspective și susține un diagnostic corect și rapid indiferent de stadiul sarcinii sau de patologia examinată, fiind un partener de încredere în diagnosticul precoce al leziunilor mamare suspecte, indiferent de mărimea acestora. 

IX.  Ce urmează după ecografia mamară, daca s-a descoperit o anomalie?

Medicul dumneavoastră poate solicita un RMN dacă rezultatele unui test ecografic sunt anormale. Un RMN poate produce imagini mai detaliate ale sânului dumneavoastră.

 

Dacă medicul dumneavoastră descoperă o tumoare solidă în sân, o ecografie sau un RMN nu va dezvălui dacă aceasta este malignă, sau canceroasă. În acest caz, acesta va efectua o biopsie pentru a îndepărta o mostră de țesut mamar în vederea testării pentru a determina dacă tumora este malignă. Biopsia se prelevă cu ajutorul unui ac asemănător celui de seringă. Medicul va folosi un ecograf pentru a se ghida atunci când va îndepărta o mostră de țesut cu ajutorul acului. Țesutul va fi apoi trimis la un laborator pentru examinare.

 

 

Dr. Simona Pitiga – Medic primar Radiologie si Imagistica, are zeci de ani de experienta și pregătire avansată și este specializată în diagnosticarea prenatală, precum și în diagnosticarea sarcinilor cu risc ridicat, cu anomalii, cu patologii.

 

 

 

 

 

 

Custom icon
Dr. Simona Pitiga - Medic primar Radiologie si Imagistica, are zeci de ani de experienta și pregătire avansată și este specializată în diagnosticarea prenatală, precum și în diagnosticarea sarcinilor cu risc ridicat, cu anomalii, cu patologii.
Medic Primar Radiologie si Imagistica

Dr Simona Pitiga Medic primar Radiologie si Imagistica, are zeci de ani de experienta și pregătire avansată și este specializată în diagnosticarea prenatală, precum și în diagnosticarea sarcinilor cu risc ridicat, cu anomalii, cu patologii complexe.