Ecografia abdominala | Noblesse Medical Clinique
Title Image

Ecografia abdominala

Ecografia abdominală – ce este, când este necesară,
beneficii și riscuri

1. Ce este ecografia abdominală?

Ecografia abdominală este un test care are ca rezultat imagini ale organelor și structurile din abdomen. Astfel, prin intermediul imagisticii în timp real se înregistrează organele din abdomen, cum ar fi rinichii, vezica biliară, pancreasul sau ficatul. În unele cazuri, pot fi de asemenea examinate, și vasele de sânge care sunt asociate sau conectate la aceste organe.

Deoarece imaginile sunt realizate în timp real, medicii specialiști pot să scaneze în multiple planuri pentru a obține imagini cu fiecare organ din perspective diferite.

2. De ce este nevoie de o ecografie abdominală?

Cea mai frecventă utilizare a unei ecografii abdominale este examinarea morfologiei (forma și structura principalelor organe interne solide) din abdomenul dumneavoastră. De obicei, sunt examinați rinichii, ficatul, vezica biliară, pancreasul, splina și diferitele vase de sânge din jur. Ecografiile creează imagini ale acestor organe pentru a se asigura că nu există anomalii.

Dacă vă confruntați cu dureri sau distensie abdominală, medicul dumneavoastră vă poate recomanda, de asemenea, o ecografie abdominală pentru a diagnostica sursa durerii. De exemplu, analizele de sânge pot dezvălui că ficatul dumneavoastră nu funcționează corect, caz în care se va efectua o ecografie abdominală pentru a evalua dimensiunea, forma și aspectul acestui organ specific.

Ecografiile abdominale pot fi folosite și pentru a detecta calculi biliari, pietre la rinichi și canale biliare blocate.

Noblesse Medical – Performanta medicala aproape de dumneavoastră

Mai mult, dacă aveți (sau sunteți la risc de a avea) un anevrism aortic, ecografiile sunt folosite pentru a localiza, măsura și monitoriza anevrismul. Aceste anevrisme pot apărea ca o umflătură mare și pulsatorie în abdomen, dar această dilatare a aortei poate trece adesea neobservată și este observată doar atunci când se efectuează o ecografie abdominală pentru un alt motiv.

În domeniul oncologiei, ecografiile abdominale sunt, de asemenea, instrumente utile. O ecografie abdominală poate fi folosită pentru a verifica dacă aveți un anumit tip de cancer și dacă aveți metastaze. Tumorile, chisturile și colecțiile de lichid sunt toate elemente care pot fi descoperite în timpul ecografiilor abdominale.

ecografie abdominala

3. Este nevoie de pregătire specială înainte de procedură?

Este posibil să fie nevoie să vă pregătiți pentru procedură în mod diferit, în funcție de organul pe care specialistul nostru intenționează să îl examineze.

De obicei, este nevoie de post timp de șase până la opt ore înainte de orice procedură de ecografie abdominală. Deoarece aerul sau gazele pot bloca semnificativ undele sonore, postul reduce obstrucțiile de gaze intestinale care ar putea interfera cu imagistica organelor abdominale. Este posibil să fie necesar să mâncați o masă fără grăsimi în noaptea dinaintea testului (înainte de a începe postul). Este important să ne anunțați despre orice îngrijorare pe care o aveți.

De asemenea, este important să vă amintiți că, deși nu puteți mânca nimic, este esențial să vă mențineți hidratat și să continuați să luați orice medicament de care aveți nevoie.

În afară de asta, vă recomandăm să vă îmbrăcați confortabil în ziua examenului.

4. Cum se desfășoară procedura?

Pentru o ecografie abdominală, vă întindeți pe spate pe o masă de examinare. Medicul specialist vă aplică un gel special pe stomac. Gelul colaborează cu aparatul cu ultrasunete pentru a îmbunătăți calitatea imaginii.

Dispozitivul este ușor apăsat pe burtă de către medicul specialist, care îl mișcă înainte și înapoi. Dispozitivul transmite datele către un computer care mai apoi generează imagini care descriu modul în care sângele circulă prin structurile abdomenului.

O examinare cu ultrasunete abdominală durează aproximativ 30 de minute.

Aparatura de ultimă generație și expertiza noastră vastă asigură răspunsuri corecte, de prima dată.

ecografie abdominala

5. Care sunt beneficiile acestui tip de ecografie?

Ecografiile abdominale sunt complet lipsite de riscuri! Aceste proceduri, spre deosebire de multe alte teste medicale, nu folosesc radiații, deci nu implică niciun risc.
Ecografiile sunt nedureroase, dar pot fi inconfortabile dacă aveți dureri sau sensibilitate la nivelul abdomenului. Dacă simțiți orice disconfort, anunțați imediat specialistul nostru.
Sunt neinvazive, ceea ce înseamnă că sunt efectuate la suprafața abdomenului, și sunt, de asemenea, extrem de precise. O imagine clară este afișată pe ecran în doar câteva secunde. În cele mai multe cazuri, medicul specialist se poate uita la imaginea de pe ecran și își poate forma o idee bună despre ce se întâmplă în interior. În unele cazuri vă poate da rezultatul imediat, iar alteori va trebui să așteptați, mai ales dacă sunt necesare teste suplimentare pentru a clarifica rezultatele.
Nu în ultimul rând, ecografiile abdominale oferă o evaluare dinamică – ceea ce înseamnă că aveți posibilitatea de a interacționa cu medicul specialist și de a afla mai multe lucruri în timp ce faceți procedura și, de asemenea, au un cost destul de scăzut în comparație cu alte proceduri medicale.