Elastografia LP | Noblesse Medical Clinique

Elastografie sau ecografie, care este potrivita pentru tine?

I. Este important sa fac o elastografie?

Elastografia, procedura complementara a ecografiei, este extrem de utilă în depistarea cancerului în stadii incipiente.

Nimeni nu poate nega utilitatea ecografiei, care este în prezent un element integrant al numeroaselor proceduri utilizate în imagistica medicală pentru depistarea bolilor de sân. Complementaritatea acestor modalități (mamografie și ecografie) este recunoscută pe scară largă, deoarece fiecare dintre ele are propriul set de neajunsuri.

Mamografia și ecografia au demonstrat cea mai bună sensibilitate în identificarea cancerului de sân. Cu toate acestea, mamografia în cazul sânilor denși poate furniza frecvent rezultate fals-negative. Ecografia este sensibilă în detectarea leziunilor, dar specificitatea este scăzută, deoarece majoritatea tumorilor solide sunt benigne.

Elastografia are o acuratețe diagnostică de 88,3% în diferențierea maselor mamare solide benigne de cele maligne.

In 2020, cancerul de sân a fost al doilea ca incidenta la femei, după cel de plamani.

Multe femei cu cancer de sân nu prezintă niciun simptom. Diagnosticul la timp face diferenta.

Uneori, cancerul de sân este descoperit după apariția simptomelor, precum dureri dar de cele mai multe ori, durerile apar cand afectiunea este intr-un stadiu avansat. Acesta este motivul pentru care screeningul regulat pentru cancer de sân este atât de important. Cancerul mamar depistat precoce este vindecabil, pe cand pentru cancerul  depistat tardiv se poate doar prelungi durata vietii  si imbunatati calitatea ei.

In 2020, in Romania au existat peste 12.000 de cazuri noi si aproape 4000 de decese de cancer de san la femei.

TE INVITĂM LA O ELASTOGRAFIE DE SÂN

Programează-te la elastografie cu un specialist acreditat

II. Care este diferenta intre ecografie si elastografie?

Progresul elastografiei a îmbunătățit foarte mult managementul monitorizării leziunilor mamare prin:

  • o mai bună identificare a anomaliilor mamare
  • o măsurare mai precisă a leziunilor
  • ghidarea biopsiilor leziunilor și a ganglionilor limfatici
  • o abordare a leziunilor probabil benigne
  • gestionarea celor care au o probabilitate mare de a fi suspecte
  • o mai bună planificare a intervențiilor chirurgicale și terapeutice.

Este esențial să se mențină numărul de biopsii mamare la un nivel minim, mai ales că 40 până la 50 la sută dintre aceste biopsii sunt pentru tumori benigne care, în majoritatea cazurilor, nu necesită aceste puncții.

O ecografie mamară este un examen imagistic pe care un medic îl poate prescrie pentru a căuta tumori sau alte anomalii la nivelul sânului. Ecografia mamară produce imagini complete ale interiorului sânului dumneavoastră cu ajutorul undelor sonore de înaltă frecvență.

     

Ecografia are o sensibilitate excelentă de peste 90% și o valoare predictivă negativă foarte mare (aproximativ 90%). Cu toate acestea, conform mai multor studii, specificitatea și valoarea sa predictivă pozitivă sunt mai puțin precise, între 40-60%.

Utilizarea elastografiei a contribuit în mod cert la limitarea deficiențelor tehnice ale ecografiei tradiționale. Iar expertiza doctorilor noștri și tehnologia de ultimă generație de care dispunem, precum este Ecograful Voluson E8,  oferă garanția unor criterii de interpretare optime.

Sensibilitatea elastografiei este de 69%, comparativ cu 58% pentru ecografie.


Elastografia combinată cu ecografia înregistrează o sensibilitate de 95% și o specificitate de 99%. Cele mai bune rezultate se obțin în cazul leziunilor mai mici de 15-20 mm.

III. Ce este elastografia?

Elastografia (sau sonoelastografia) mamară este o tehnologie nouă de imagistică ecografică care, în plus față de ecografia și mamografia standard, oferă informații despre leziunile mamare. Este un mijloc inovator, neinvaziv și rapid de diferențiere a tumorilor maligne de cele benigne. Aceasta completează ecografia și se efectuează numai pe ecografe performante care au acest modul.

Face referire la studiul elasticității țesuturilor și se bazează pe ideea că țesuturile maligne au o elasticitate mai mică decât cele benigne și sunt mai dure și mai incompresibile. Aceasta poate dezvălui informații esențiale despre componentele țesuturilor investigate, precum și despre tipul de elasticitate. De asemenea, s-a dovedit a fi extrem de precisă în evaluarea leziunilor dintr-o varietate de organe, inclusiv sânul, prostata, tiroida, ganglionii limfatici și testiculele.

Este considerată ca fiind cea mai importantă piatră de hotar în progresul ultrasunetelor de la adoptarea tehnicii Doppler.

O ecografie mamară este un examen imagistic pe care un medic îl poate prescrie pentru a căuta tumori sau alte anomalii la nivelul sânului. Ecografia mamară produce imagini complete ale interiorului sânului dumneavoastră cu ajutorul undelor sonore de înaltă frecvență.

Sensibilitatea elastografiei este de 69%, comparativ cu 58% pentru ecografie.

IV. Cât de des ar trebui să fac o ecografie mamară si, dupa caz, o elastografie?

  • Între 20 și 30 de ani, se recomandă o ecografie mamară la fiecare trei ani
  • Pentru intervalul 30 – 40 de ani, o ecografie mamară o dată pe an.
  • Peste 40 de ani se recomanda mamografiile 3D periodice. La depistarea persoanelor cu risc ridicat de cancer de sân sau a celor cu sânii denși la mamografie, ecografia mamară este frecvent utilizată pentru un diagnostic precis.

V. Care sunt tipurile de elasografie?

În prezent, sunt disponibile două soluții tehnologice cu aplicabilitate clinică:

  • sonoelastografia prin deformare
  • sonoelastografia cu unde de forfecare.

Evaluările inițiale ale studiilor clinice ale acestor abordări arată că ele pot crește semnificativ potențialul de a distinge leziunile mamare benigne de cele maligne, diminuând necesitatea biopsiei și reducând semnificativ frecvența diagnosticului de biopsie mamară benignă.

VI. Care sunt avantajele elastografiei?

Această abordare de detectare a cancerului de sân oferă o serie de avantaje:

  • absența disconfortului
  • este neinvazivă
  • nu implică iradierea sânului
  • nu are efecte adverse
  • Implică cheltuieli modeste
  • rezultatele sunt oferite într-un timp relativ scurt
  • durata examinării este de 20-30 minute
  • aceasta poate minimiza frecvența biopsiilor efectuate, deoarece oferă informații pe loc cu privire la natura malignă sau benignă a formațiunilor tumorale (biopsia fiind o metodă de analiză invazivă, costisitoare și care necesită minimum 2 săptămâni pentru obținerea rezultatului).

ESTE TIMPUL SĂ FACI O ECOGRAFIE MAMARĂ

Programează-te la specialisti cu o vastă experiență și cazuistică

V. Ce ar trebui să fac pentru a mă pregăti pentru o ecografie de sân?

  • Înainte de o ecografie mamară, nu trebuie să postiți sau să evitați să mâncați. Cu toate acestea, ar trebui să fiți prudentă cu privire la ceea ce purtați.
  • Evitați să folosiți pudre, loțiuni sau produse cosmetice pe sâni înainte de procedură. Aceste lucruri pot face ca testul să fie mai puțin precis.
  • Dacă trebuie să purtați bijuterii la vizită, asigurați-vă că acestea sunt ușor de scos dacă este necesar.
  • Purtați haine care sunt ușor de îndepărtat. Alternativ, îmbrăcați-vă într-un mod care să permita medicului să ajungă la pieptul dumneavoastră.
  • Tehnica vă va fi explicată și de către medic și nu veți avea nevoie de niciun medicament pentru a vă ajuta să vă relaxați.
Este esențial ca ecografia mamară să fie efectuata de specialiști cu pregătire avansată în domeniul imagisticii mamare și care utilizează echipamente de înaltă tehnologie.

AI 20-40 DE ANI?

Când ai făcut ultima ecografie mamară?

VI. Ce aparatura medicala folositi la Noblesse Medical pentru ecografia mamara?

Esentiala pentru elastografie este aparatura medicala utilizata. Noi folosim Ecograful EG 4D Voluson E8, Ecograf Voluson E8 – imagistica impresionanta cu detalii clinice extinse – pentru un diagnostic sigur chiar și în cazuri complexe. Compania producatoare, EG, a incorporat in Voluson E8 tehnologie medicală de vârf la nivel mondial.

Clinica Noblesse va oferă standarde de îngrijire de ultimă generație într-un mediu prietenos și liniștitor.

VIII. De ce sa alegi clinica Noblesse?

Aparatura ultraperformanta

Ecograf GE Voluson E8 4D cu softuri de ultima generatie, claritate imagine, usurinta diagnosticarii cu erori minime.

Medic cu experienta vasta în domeniu

Medic de elita, cu experienta vasta.

Echipă profesională

Echipa interdisciplinara de medici cadre Universitare din cele mai mari spitale de urgenta din Bucuresti. Beneficiati de consulturi interdisciplinare la nivel inalt academic, stiintific, clinic și chirurgical.

Prețuri accesibile pentru toți

Preturi corecte raporatate la calitatea actului medical si competenta medicului examinator, cu experienta in cele mai mare Spital de Urgenta din Bucuresti

Prioritate la programare

Cazurilor care necesita atentie deosebita beneficiază de prioritate la programare.

IX. Solicită o programare