Diabet | Noblesse Medical Clinique
Title Image

Diabet

Diabetul: cate tipuri exista si care sunt cauzele aparitiei?

1. Ce este diabetul?

Termenul de “diabet” este utilizat pentru a descrie un set de tulburări care afectează modul în care organismul dumneavoastră utilizează zahărul din sânge (glucoza). Glucoza este esențială pentru sănătate deoarece furnizează energie celulelor care alcătuiesc mușchii și țesuturile dumneavoastră, fiind de asemenea, și sursa principală de energie pentru creier.

Diabetul este cauzat de o varietate de factori. Cu toate acestea, indiferent de tipul de diabet pe care îl aveți, acesta poate duce la un exces de zahăr în sânge care ar putea cauza probleme majore de sănătate.

Diabetul zaharat reprezinta o afecțiune caracterizata prin hiperglicemie cronica determinata de scăderea secreției de insulina sau scăderea sensibilității la insulina la nivel muscular, hepatic și la nivelul țesutului adipos.

fiola cu insulina

2. Câte tipuri de diabet există?

Există 2 tipuri ce se înscriu în categoria afecțiunilor cronice, și anume diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2. Tulburările de diabet care sunt potențial reversibile includ prediabetul și diabetul gestațional.

Atunci când nivelul zahărului din sânge este mai ridicat decât de obicei, dar nu suficient de ridicat pentru a fi catalogat drept diabet, aveți prediabet. Și, dacă nu se iau măsuri adecvate pentru a preveni evoluția, prediabetul este frecvent precursorul diabetului.

Diabetul gestațional se dezvoltă pe tot parcursul sarcinii, dar poate dispărea odată cu nașterea copilului.

3. Ce simptome însoțesc diabetul?

Simptomele diabetului diferă în funcție de cât de ridicat este nivelul de zahăr din sânge. Este posibil ca unele persoane, în special cele cu prediabet sau diabet de tip 2, să nu aibă niciun indiciu. Manifestările diabetului de tip 1 au tendința de a apărea rapid și sunt mai severe.

Câteva dintre semnele diabetului de tip 1 și ale diabetului de tip 2 sunt:

 • Setea accentuată
 • Urinare frecventă
 • Foame extremă
 • Pierdere neintenționată în greutate
 • Oboseală
 • Iritabilitate
 • Vedere încețoșată
 • Răni care se vindecă greu
 • Infecții frecvente (infecții vaginale, la nivelul gingiilor sau al pielii)

Diabetul de tip 1 poate apărea la orice vârstă, însă cel mai frecvent se manifestă în timpul copilăriei sau adolescenței. Diabetul de tip 2, cel mai răspândit, de asemenea poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecvent la cei cu vârsta de peste 40 de ani.

4. Când ar trebui să merg la doctor?

Atunci când sunteți de părere că dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți diabet. Este important să contactați medicul dacă sesizați orice simptom de diabet deoarece identificarea timpurie duce la o gestionare mai bună a bolii și evitarea multor neplăceri.

Atunci când ați fost deja diagnosticat. În urma diagnosticului, veți avea nevoie de o monitorizare medicală continuă până când nivelul de zahăr din sânge se va normaliza.

glicemie diabet copil

Clinica Noblesse vă oferă șansa de a vă întâlni cu experți medicali care pot verifica starea dumneavoastră de sănătate și vă pot oferi sfaturi de înaltă specialitate despre cum să aveți grijă de diabetul dumneavoastră.

5. Care sunt cauzele diabetului?

Diabetul de tip 1 are o cauză exactă necunoscută. Ceea ce se știe este că sistemul imunitar, care este în general responsabil pentru combaterea germenilor sau virușilor periculoși, atacă și distruge celulele producătoare de insulină din pancreas. Ca urmare, aveți puțină sau deloc insulină. Zahărul se acumulează în sânge în loc să fie livrat către celulele dumneavoastră.

Se presupune că diabetul de tip 1 este cauzat de un amestec de vulnerabilitate genetică și factori de mediu, însă natura exactă a acestor variabile este necunoscută. Greutatea nu este considerată ca având un rol în diabetul de tip 1.

În cazul prediabetului și al diabetului de tip 2, celulele devin rezistente la acțiunea insulinei, iar pancreasul nu poate produce suficientă insulină pentru a depăși această rezistență. Zahărul se acumulează în circulație în loc să ajungă în celule, unde este necesar pentru energie.

Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru, cu toate că variabilele genetice și de mediu sunt considerate a avea un rol în dezvoltarea diabetului de tip 2. Obezitatea este legată în mod semnificativ de dezvoltarea acestei boli, însă nu toate persoanele afectate sunt supraponderale.

În timpul sarcinii, placenta produce hormoni pentru a menține sarcina în desfășurare. Acești hormoni fac ca celulele dumneavoastră să fie mai rezistente la insulină.

În mod normal, pancreasul dumneavoastră răspunde prin producerea unei cantități de insulină suplimentară suficientă pentru a depăși această rezistență. Cu toate acestea, pancreasul dumneavoastră nu poate ține întotdeauna pasul. Când se întâmplă acest lucru, prea puțină glucoză intră în celule și prea multă rămâne în circulație, ceea ce duce la diabet gestațional.

Principalul mecanism care duce la apariția diabetului zaharat tip 2 e mecanismul de insulinorezistenta, deși este o afecțiune cu etiologie plurifactoriala (factori genetici și factori de mediu). Cel mai important factor de mediu implicat în etiopatogenia diabetului zaharat tip 2 îl reprezinta obezitatea, prin mecanismul de rezistenta de la insulina. Între diabetul zaharat tip 2 și obezitate este o legătură strânsă, fiind doua afecțiuni care se influențează reciproc (atat celula beta pancreatica, cea care secreta insulina cât și celula adipoasa sunt celule extrem de importante în reglarea metabolismului energetic). Mai mult de 80% din pacienții cu diabet zaharat tip 2 sunt supraponderali sau obezi.

Sedentarismul este alt factor extrem de important implicat în apariția diabetului zaharat tip 2. Activitatea fizica, pe lângă rolul implicat în consumul caloric, scade rezistenta la insulina și nivelul glicemiei. Atitudinea terapeutica trebuie sa înceapă cu schimbarea stilului de viata, pentru ca diabetul zaharat de tip 2 reprezinta, în esenta, boala stilului de viata (un stil de viata nesănătos).

6. Ce factori pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni?

Deși cauza reală a diabetului de tip 1 este necunoscută, următoarele variabile pot indica un risc crescut:

 • Istoricul familial. Dacă un părinte, un frate sau o soră are diabet de tip 1, riscul dumneavoastră crește.
 • Aspecte privind mediul înconjurător. Expunerea la o boală virală, de exemplu, poate juca un rol.
 • Prezența potențial dăunătoare a unor celule ale sistemului imunitar (autoanticorpi). Membrii familiilor persoanelor cu diabet de tip 1 sunt ocazional examinați pentru a depista prezența autoanticorpilor de diabet. Dacă aveți acești autoanticorpi, este mai probabil să dezvoltați diabet de tip 1. Cu toate acestea, nu toate persoanele cu acești autoanticorpi sunt afectat

Abordarea noastră multidisciplinară garantează că persoanele cu diabet beneficiază de cea mai avansată îngrijire medicală, de instruire și de o prevenire și gestionare agresivă a complicațiilor.

Deși nu se știe cu exactitate de ce unii oameni dezvoltă prediabet și diabet de tip 2, iar alții nu, anumite circumstanțe sporesc în mod clar riscul, printre care:

 • Rezistența la insulină crește în raport cu țesutul adipos.
 • Cu cât sunteți mai sedentar, cu atât sunteți mai vulnerabil. Activitatea fizică vă ajută în procesul de pierdere în greutate, determină celulele să devină mai sensibile la insulină și arde glucoza pentru energie.
 • Antecedente familiale. Dacă un membru al familiei suferă de această afecțiune, riscul dumneavoastră crește.
 • Vârsta. Pe măsură ce îmbătrâniți, riscul sporește. Acest lucru s-ar putea datora faptului că, odată cu înaintarea în vârstă, pierdeți masă musculară și puteți lua în greutate. De asemenea, activitatea fizică se reduce drastic sau este inexistentă. Cu toate acestea, prevalența diabetului de tip 2 în rândul copiilor, adolescenților și adulților tineri este tot mai mare.
 • Diabetul în timpul sarcinii. Dacă ați avut diabet gestațional sau nașteți un copil care cântărește mai mult de 4 kilograme, șansele de a face prediabet și diabet de tip 2 sunt mai mari.
 • Sindromul ovarelor polichistice. Această boală comună caracterizată prin cicluri menstruale neregulate și obezitate, crește riscul de diabet la femei.
 • Tensiune arterială ridicată. O tensiune arterială mare este asociată cu un risc ridicat de diabet de tip 2.
 • Nivelurile anormale de trigliceride și de colesterol. Dacă aveți niveluri scăzute de lipoproteine cu densitate mare (colesterol “bun”) aveți mai multe șanse să dezvoltați tipul 2.

dieta diabet

7. La ce complicații poate duce diabetul?

Complicațiile diabetului se dezvoltă progresiv în timp. Cu cât aveți diabet de mai mult timp și cu cât glicemia este mai puțin controlată, cu atât mai mare este șansa apariției complicațiilor. Complicațiile diabetului ar putea fi în cele din urmă invalidante sau chiar fatale. Complicațiile ar putea include:

 • Afecțiuni cardiovasculare. Diabetul crește semnificativ riscul unei varietăți de afecțiuni cardiovasculare, inclusiv boala coronariană cu disconfort toracic (angină pectorală), atac de cord, accident vascular cerebral și constricție arterială (ateroscleroză).
 • Deteriorarea nervilor (neuropatie). Excesul de zahăr poate provoca deteriorarea pereților micilor artere sanguine (capilare) care vă alimentează nervii, în special la nivelul picioarelor. Acest lucru ar putea produce furnicături, amorțeală, arsuri sau dureri, care încep de obicei la vârful degetelor de la picioare sau de la mâini și se extind în sus.

În România, 2 milioane de oameni cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani sufera de diabet.

Dacă nu este tratată, puteți pierde orice senzație la nivelul membrelor afectate. Afectarea nervilor digestivi ar putea duce la greață, vărsături, diaree sau constipație. Poate provoca disfuncții erectile la bărbați.

 • Afecțiuni renale (nefropatie). Milioane de mici grupuri de artere sanguine (glomeruli) din rinichi filtrează reziduurile din sângele dumneavoastră. Diabetul poate face ravagii în acest mecanism sensibil de filtrare. Afectarea severă a rinichilor poate duce la insuficiență renală sau boală renală ireversibilă în stadiu terminal, necesitând dializă sau un transplant de rinichi.
 • Leziuni oculare (retinopatie). Această afecțiune poate provoca deteriorarea vaselor de sânge ale retinei (retinopatie diabetică), care poate duce la orbire. Diabetul crește, de asemenea, șansele de a dezvolta alte probleme oculare majore, cum ar fi cataracta și glaucomul.

Deși majoritatea femeilor care au diabet gestațional nasc copii sănătoși, lipsa de monitorizare si controlare a nivelurilor de zahăr din sânge vă pot cauza probleme atât dumneavoastră cât și copilului.

În cazul copilului dumneavoastră, diabetul gestațional poate duce la complicații precum:

 • Creștere excesivă
 • Scăderea glicemiei
 • Diabetul de tip 2 mai târziu în viață
 • Deces

Complicații la mamă:

 • Preeclampsia
 • Diabet gestațional subsecvent

exercitiu fizic diabet

8. Ce pot face pentru a preveni diabetul?

Diabetul de tip 1 nu poate fi evitat. Cu toate acestea, aceleași alegeri sănătoase în materie de stil de viață care ajută la tratarea prediabetului, a diabetului de tip 2 și a diabetului gestațional pot contribui și la prevenirea acestuia:

 • Consumați alimente sănătoase. Alegeți mese care sunt sărace în grăsimi și calorii, dar care sunt în același timp bogate în fibre. Fructele, legumele și cerealele integrale ar trebui să fie prioritare. Pentru a evita plictiseala, căutați diversitatea.
 • Creșteți-vă activitatea fizică. Încercați să faceți cel puțin 30 de minute de exerciții aerobice moderate în fiecare săptămână.
 • Scăpați de greutatea nedorită. Orice pierdere în kilograme va micșora riscul de a face diabet.

În cazul sarcinii consultați-vă cu medicul dumneavoastră cu privire la cât de mult ar trebui să luați în greutate în timpul sarcinii și nu încercați să slăbiți fără indicațiile acestuia.

Concentrați-vă pe îmbunătățiri pe termen lung ale obiceiurilor alimentare și de activitate pentru a vă menține o greutate sănătoasă. Amintiți-vă de avantaje, cum ar fi o inimă mai sănătoasă, o energie sporită și mai multă stimă de sine.


Dr. Lucia Cosei, Medic specialist Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Dr. Cosei Lucia Noblesse Medical

Dr. Lucia Cosei

Medic specialist Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice