Cum sa va protejati ochii de lumina albastra provenita de la device-uri? | Noblesse Medical Clinique
ochelari protectie pentru calculator noblesse medical

Cum sa va protejati ochii de lumina albastra provenita de la device-uri?

Cum sa va protejati ochii de lumina albastra provenita de la device-uri?

 

Lucrati mult la calculator, va place sa va petreceti timpul vizionand serialul preferat, iar apoi verificand retelele sociale preferate? Atunci probabil petreceti multe ore in fata unor device-uri.

Fiecare minut petrecut in fata unui ecran, fara utilizarea unei protectii pentru ochi are impact asupra sanatatii vederii dumneavoastra, pe termen lung. De altfel, probabil ati observat ca ochii devin uscati, obositi si simtiti o senzatie de discomfort dupa utilizarea device-urilor un timp indelungat, nu e asa? Specialistii recomanda aplicarea regulii 20-20-20, care presupune ca la fiecare 20 de minute sa privim la o distanta de 20 de metri, pentru 20 de secunde – insa acest lucru poate fi omis cu usurinta, pentru ca pur si simplu se uita.

 

ochelari protectie lumina albastra noblesse medical

 

Asadar, una dintre cele mai eficiente metode de a preveni oboseala ochilor in timpul utilizarii diverselor device-uri este folosirea ochelarilor cu lentila de protectie importiva luminii albastre. 

 

1. Cum functioneaza ochelarii cu lentile cu protectie impotriva luminii albastre?

Lentilele cu protectie impotriva luminii albastre sunt dotate cu un filtru care are rolul de a bloca acest tip de lumina provenit de la device-uri (telefon, tableta, laptop, calculator, televizor), inainte ca  aceasta sa ajunga la ochi. Sunt, practic, un scut intre lumina albastra si ochii dumeavoastra.

Depinde de tehnologia folosita, filtrele lentilelor pot anula intre 50-100% din HEV (High Energy Visible), adica din lumina albastra a device-urilor si permit doar trecerea luminii benefie pentru ochi prin lentila.

Mai mult de atat, ecranele device-urilor emit suficienta lumina albastra incat sa intervina in ritmul circadian, suprimand secretia de melatonina si astfel cauzand insomnii si dificultati in a adormi.  Din acest motiv, nu este recomandata utilizarea telefonului sau vizionarea televizorului inainte de a dormi.

 

2. Ce este lumina albastra?

Acest tip de lumina nu este provenit doar de la diverse device-uri, ci exista peste tot in jurul nostru. In cea mai mare parte, aceasta provine de la soare. De aceea, este recomandata purtarea ochelarilor de soare in exterior cat de des, cand soarele este foarte puternic. Daca ochii sunt expusi la prea multa lumina albastra, acest lucru poate duce la imbatranirea prematura a acestora, oboseala accentuata si, in cazuri mai extreme, la afectiuni grave ale vederii precum dezlipirea de retina.

 

lumina albastra protectie noblesse medical

 

Lumina albastra provenita de la diverse device-uri precum telefon, tableta, calculator, televizor, poate cauza insomnii, dureri de cap, oboseala oculara, senzatie de ochi uscat. La Noblesse Medical, specialistii nostri in oftalmologie stiu exact cum sa va vina in ajutor, prin recomandarea tratamentelor potrivite.

 

 

3. De ce este lumina albastra nociva pentru ochi?

Ochiul este foarte eficient in blocarea razelor ultraviolete nocive de a ajunge la retina, membrana aflata in spatele globului ocular formata dintr-un strat subtire de celule ce permit captarea luminii. Insa, in cazul luminii albastre, aceasta trece prin cornee si cristalin si ajunge direct in retina. Astfel, o expunere indelungata la acest tip de lumina poate afecta celulele din retina, cauzand degenerescenta maculara, dezlipire de retina si eventual pierderea vederii.

In plus, din cauza faptului ca poate afecta ritmul circadian, suprimand secretia de melatonina, poate cauza insomnii, dificultati in a adormi si dureri de cap.

 

ochelari protectie lumina albastra

 

 

4. Care sunt beneficiile ochelarilor cu protectie pentru lumina albastra?

Daca petreceti mai mult de 4 ore pe zi in fata device-urilor, protectia impotriva luminii albastre este o necesitate. Iar unul dintre cele mai eficiente moduri de a limita expunerea ochilor la acest tip de  lumina este  purtarea ochelarilor cu lentile tratate cu filtru de blocare.

  • Atenueaza tensiunea, oboseala si disconfortul in timpul utilizarii calculatorului – lumina albastra si reflexia luminii in ecran pot duce la tensiune, oboseala, senzatie de ochi uscat si migrene. Aceste simptome sunt cunoscute pentru SPC, Sindromul privitului la calculator. Utilizarea ochelarilor cu lentila speciala pot, asadar, imbunatati concentrarea si eficienta in timpul jobului.
  • Elimina stralucirea si reflexiile luminoase ale ecranelor – multe dintre dispozitivele digitale au un ecran lucios, astfel ca lumina se reflecta in mod inevitabil, fapt ce poate fi deranjant pentru ochi. Filtrele speciale ale lentilelor cu protectie pentru lumina albastra blocheaza reflexia, creand un contrast optim pentru vederea ta.
  • Elimina migrenele cauzate de oboseala ochilor – daca ochii dumneavoastra sunt tensionati, uscati, obositi, poate interveni durerea de cap. Asadar, eliminarea cauzelor va duce la evitarea migrenei.
  • Imbunatatesc calitatea somnului – Atunci cand trebuie sa lucrati pana seara sau chiar pana noaptea tarziu sau daca obisnuiti sa petreci mai mult timp socializand sau verificand retelele sociale preferate inainte de a adormi, este recomandata utilizarea ochelarilor cu protectie pentru lumina albastra. Astfel, producerea melatoniniei nu mai este intrerupta si astfel va veti putea bucura de un somn linistit.

 

ochelari protectie calculator noblesse medical

 

 

5. Pot purta ochelarii cu protectie pe toata durata zilei?

Filtrul pentru protectie impotriva luminii albastre este foarte subtil si se acomodeaza la orice tip de lentila utilizata pentru corectarea vederii. Asadar, se poate purta pe toata perioada zilei, fara efecte secundare neplacute.

 

Acum ca stiti cat de important este  sa va protejati ochii de lumina albastra daunatoare provenita de la device-urile folosite, va asteptam la Noblesse Medical pentru a va alege noii ochelari cu lentila tratata cu filtrul de blocare al acestei lumini.

 

Citeste si: Cum iti alegii ochelarii in functie de fizionomie?

 

 


 

Asist. Univ. Dr. Vanessa-Andrada Nicolae

Medic specialist Oftalmologie, Doctor in Medicina, Asistent Universitar.

No Comments
Post a Comment
Name
E-mail
Website