COVID-19 si efectele sale pe termen lung
Simptomele COVID-19 pot persista uneori si luni de zile. Virusul poate deteriora plămânii, inima și creierul, ceea ce crește riscul de probleme de sănătate pe termen lung.
Majoritatea persoanelor care au avut COVID-19 s-au recuperat complet în câteva săptămâni. Exista cazuri, chiar si in randul celor care au avut forme ușoare ale bolii, care continuă să prezinte simptome chiar si după recuperarea inițială.
Persoanele în vârstă și persoanele cu multe afecțiuni medicale grave (diabet, obezitate, hipertensiune etc.) sunt cele mai pasibile de a avea simptome persistente ale COVID-19. Cele mai frecvente semne și simptome care persistă în timp sunt:
- Oboseală
- Tuse
- Respirație scurtă
- Durere de cap
- Dureri articulare
Deși COVID-19 afectează în primul rând plămânii, poate deteriora și multe alte organe. Această afectare a organelor poate crește riscul de probleme de sănătate pe termen lung.
Organele care pot fi afectate de COVID-19 sunt:
Inima.
Testele imagistice efectuate la câteva luni după recuperarea de la COVID-19 au arătat leziuni de durată ale mușchilor inimii, chiar și la persoanele care au prezentat doar simptome ușoare de COVID-19. Acest lucru poate crește riscul de insuficiență cardiacă sau alte complicații cardiace în viitor.
Plămânii.
Tipul de pneumonie adesea asociat cu COVID-19 poate provoca daune de lungă durată micilor saci de aer (alveole) din plămâni. Țesutul cicatricial rezultat poate duce la probleme de respirație pe termen lung.
Creier.
Chiar și la tineri, COVID-19 poate provoca accidente vasculare cerebrale, convulsii și sindromul Guillain-Barre – o afecțiune care provoacă paralizie temporară. COVID-19 poate crește, de asemenea, riscul de a dezvolta boala Parkinson și boala Alzheimer.
Cheaguri de sânge și probleme cu vasele de sânge
COVID-19 poate face celulele sanguine mai susceptibile de a se aglomera și de a forma cheaguri. În timp ce cheagurile mari pot provoca atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, se consideră că o mare parte a leziunilor cardiace cauzate de COVID-19 provin din cheaguri foarte mici care blochează vasele de sânge mici (capilare) din mușchiul inimii.
Alte organe afectate de cheaguri de sânge includ plămânii, picioarele, ficatul și rinichii. COVID-19 poate, de asemenea, să slăbească vasele de sânge, ceea ce contribuie la probleme potențiale de lungă durată cu ficatul și rinichii.
Probleme de dispoziție și oboseală
Persoanele care prezintă simptome severe de COVID-19 trebuie adesea tratate în unitatea de terapie intensivă a unui spital, cu asistență mecanică, cum ar fi ventilatoare pentru a respira. Trecerea prin aceasta experienta poate face o persoană să dezvolte ulterior sindromul de stres post-traumatic, depresia și anxietatea.
Deoarece este dificil să se prevadă rezultatele pe termen lung ale noului virus COVID-19, oamenii de știință se uită la efectele pe termen lung observate în virusurile asociate, cum ar fi sindromul respirator acut sever (SARS).
Mulți oameni care și-au revenit din SARS au dezvoltat sindromul oboselii cronice, o tulburare complexă caracterizată prin oboseală extremă care se agravează cu activitatea fizică sau mentală, dar nu se îmbunătățește odată cu odihna. Același lucru poate fi valabil și pentru persoanele care au avut COVID-19. Multe efecte COVID-19 pe termen lung sunt încă necunoscute! Se presupun multe despre modul în care COVID-19 va afecta oamenii în timp. Cu toate acestea, cercetătorii recomandă ca medicii să monitorizeze îndeaproape persoanele care au avut COVID-19 pentru a vedea cum funcționează organele lor după recuperare. Este important să ne amintim că majoritatea persoanelor care au COVID-19 se recuperează rapid.