Conjunctivita | Noblesse Medical Clinique
Title Image

Conjunctivita

Conjunctivita: care sunt factorii de risc si cum se poate preveni?

Conjunctivita este una dintre cele mai des intalnite afectiuni oculare, in special in sezonul estival. Este, de asemenea, cea mai comuna infectie a ochiului, deoarece aceasta poate sa apara atat la adulti cat si la copii.

Conjunctivita poate fi de natura infectioasa, chimica sau alergica, iar din aceasta cauza este cu atat mai des intalnita o data cu venirea sezonului cald.

Conjunctivita este o afectiune in general minora, un disconfort care rareori afecteaza ochiul si calitatea vederii iar tratamentele corespunzatoare pot inlatura senzatia de disconfort.

 

Deoarece este o afectiune contagioasa, diagnosticarea timpurie si aplicarea tratamentului corect pot limita contagiozitatea conjunctivitei.

 
 

conjunctivita

 

1. Manifestari/simptome

Cele mai comune manifestari ale conjunctivitei sunt:

  • Inrosirea unuia sau a ambilor ochi
  • Senzatie de mancarime la nivelul unuia sau a ambilor ochi
  • Senzatie de nisip/corp strain in ochi
  • Senzatie de usturime si arsura la nivelul ochilor
  • Prurit
  • Crusta formata de-a lungul noptii, ca rezultat al pruritului la nivel ocular, care va oferi o senzatie de imposibilitate de deschidere a ochilor dimineata
 
 

Conjunctivita este o infectie care cauzeaza inrosirea ochilor, senzatie de durere, arsura, corp strain, vedere neclara si fotosensibilitate. Daca ai oricare dintre aceste simptome, contacteaza imediat medicul oftalmolog.

 
 

2. Ce este conjunctivita?

Conjunctivita este o inflamatie sau infectie a membranei transparente a ochiului, numita conjunctiva, care acopera atat albul ochiului cat si interiorul pleoapelor. Aceasta afectiune este deseori numita “ochi rosii”, din cauza vaselor de sange care, o data inflamate, devin vizibile si poate afecta unul sau ambii ochi.

 

 

ochi sanantos si ochi cu conjunctivita

 

 

3. Tipuri de conjunctivita

  • Infectioasa – Conjunctivita poate fi cauzata de o bacterie sau un virus, caz in care aceasta afectiune devine contagioasa – se poate contacta, de exemplu, prin expunerea la stranutul unei persoane care sufera de o infectie.
  • Alergica – apare in urma expunerii la diversi factori alergeni, precum polenul, acarieni, spori de mucegai etc
  • Chimica – apare in urma expunerii la diverse substante care, in contact cu ochiul, produce iritatie si inflamatie: clor, fum, apa contaminata, diverse substante din produse cosmetice, substante poluante din aer etc

La nou nascuti, conjunctivita poate aparea ca urmare a unui canal lacrimal nedeschis complet.

 

 

4. Care sunt factorii de risc ce duc la aparitia conjunctivitei? Cum se poate preveni aparitia ei?

Dupa cum am mentionat anterior, factorii de risc fac parte din trei categorii: infectiosi, alergeni sau chimici.

  • Expunerea la substante care va provoaca alergii poate duce la aparitia conjunctivitei
  • Contactul cu persoane care sufera de diverse infectii sau boli virale
  • Purtarea indelungata a lentilelor de contact, fara a aplica igiena corespunzatoare ingrijirii acestora
  • Obiecte straine care patrund in ochi

              

 

5. Cum se poate preveni?

Este important sa retinem ca aceasta afectiune, de natura infectioasa, este extrem de contagioasa si usor de raspandit. Este suficient sa atingem ochiul bolnav, apoi sa atingem alte suprafete, iar virusul se va transmite cu rapiditate la alte persoane care vor atinge aceleasi suprafete si apoi vor duce mana la ochi.

De asemenea, persoanele care utilizeaza lentile de contact sunt predispuse sa dezvolte aceasta infectie, cauzata de igiena precara a lentilelor si o manipulare necorespunzatoare a acestora. De aceea, in acest caz, lentilele de contact trebuie aruncate, impreuna cu solutia si recipientul de pastrare.

Cea mai importanta metoda de a preveni conjunctivita este igiena corespunzatoare.

 

 

ochi cu conjunctivita

 

 

6. Ce trebuie sa fac daca am conjunctivita?

In primul rand, este necesar sa te prezinti imediat la medicul oftalmolog.

  • Pentru a nu agrava infectia, NU iti atinge ochii cu mainile neigienizate
  • Spala-te pe maini frecvent, corect
  • Nu imparti cu alte persoane produse de cosmetica/machiaj
  • Schimba fata de perna des, o data la cateva zile
  • Nu imparti cu alte persoane prosopul de fata
  • Nu utiliza produse de machiaj pentru ochi
  • Evita folosirea lentilelor de contact
  • NU folosi tratamente “de casa”, precum comprese cu diverse tipuri de ceaiuri- acest lucru va favoriza aparitia si multiplicarea bacteriilor
 
 

7. Cum se trateaza?

Tratamentul conjunctivitei este diferit in functie de tipul acesteia.

In majoritatea cazurilor, tratamentul este simptomatic, ceea ce inseamna tratarea simptomelor avute. De obicei, se utilizeaza lacrimile artificiale pentru ameliorarea senzatiilor de arsura/iritatie la nivelul globului ocular.

De asemenea, medicul iti va recomanda sa renunti la purtarea lentilelor de contact pe perioada tratamentului si totodata inlocuirea cu unele noi.

Pentru persoanele care poarta ochelari de vedere, dezinfectarea lentilelor este de asemenea o parte importanta din tratarea conjunctivitei, intrucat se va evita crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

In cazul conjuctivitei cauzate de virusi, este posibil ca medicul sa recomande medicamente antivirale.

In cazul conjunctivitei alergice, medicul oftalmolog va prescrie una sau mai multe tipuri de picaturi de ochi dedicate persoanelor alergice. De asemenea, tratamentul poate include medicamente care ajuta la controlarea si stoparea reactiilor alergice, precum antihistaminice sau antiinflamatoare precum steroizii.

De asemenea, medicul oftalmolog poate recomanda examinarea secretiei conjunctivale, in special in cazul conjunctivitei chimice.

 

 

8. Pot aparea complicatii?

Atat in cazul adultilor, cat si in cazul copiilor, conjunctivita poate cauza inflamarea corneei, fapt ce poate afecta vederea. De asemenea, poate aparea senzatia foarte neplacuta de corp strain, vedere incetosata sau sensibilitate crescuta la lunina. Insa toate aceste complicatii pot fi prevenite printr-o evaluare prompta din partea medicului oftalmolog, care va prescrie un tratament corespunzator.

 

 

ochi cu secretii conjunctivita

 

 


Dr. Vanessa-Andrada Nicolae este Medic Specialist Oftalomologie, Doctor in Medicina si Asistent Universitar Disciplina Oftalmologie SUUB.

Dr. Vanessa- Andrada Nicolae a absolvit in anul 2014 Facultatea de Medicina Generala U.M.F Carol Davila, Bucuresti, iar in 2014-2018 a devenit Medic Rezident Oftalmolog SUUB. Din 2018 pana in prezent este Medic Specialist in Oftalmologie si Asistent Universitar Disciplina Oftalmologie SUUB.

Dr. Vanessa-Andrada Nicolae

Medic Specialist Oftalomologie