Colica biliara | Noblesse Medical Clinique
Title Image

Colica biliara

Colica biliară – Cauze, simptome, diagnostic și tratament

Colica biliară se referă la o durere surdă resimțită în partea superioară dreaptă a abdomenului, cauzată de un calcul biliar care obstrucționează canalul biliar. Canalul biliar este responsabil pentru transportul bilei din vezica biliară către intestinul subțire, iar atunci când se blochează, durerea dispare doar atunci când piatra se deplasează în intestinul subțire, eliberând astfel canalul.

În cazul calculilor biliari persistenți care provoacă disconfort, tratamentul obișnuit este îndepărtarea vezicii biliare. În ciuda rolului său în digestie, vezica biliară nu este un organ crucial pentru sănătatea digestivă.

1. Ce cauzează colica biliară?

Colica biliară apare atunci când vezica biliară se contractă și forțează un calcul biliar să obstrucționeze temporar canalul care drenează vezica biliară.

Calculii biliari sunt bucăți solide compuse din bilirubină și colesterol care se dezvoltă în vezica biliară. Acestea pot fi fie numeroase și mici, fie puține și mari. Calculii biliari apar ca urmare a unor dezechilibre chimice în bilă sau a unei goliri inadecvate sau rare a vezicii biliare.

Disconfortul și durerea care sunt asociate cu colica biliară sunt cauzate de presiunea crescută în vezica biliară.

ficat colica biliara

2. Ce este bila?

Bila, împreună cu enzimele digestive, este transportată prin canalele biliare de la ficat, pancreas și vezica biliară către intestinul subțire.

Bila are rolul de a facilita descompunerea grăsimilor și de a transporta produsele reziduale din ficat. Vezica biliară stochează o parte din bilă, care este eliberată în intestinul subțire atunci când se consumă alimente. La ingestie, vezica biliară se contractă și se comprimă spre interior, forțându-și conținutul în intestinul subțire.

3. Ce simptome are colica biliară?

Persoanele cu colică biliară resimt, de obicei, disconfort în partea centrală și superioară dreaptă a abdomenului, care se poate extinde până la umăr. Durerea poate fi ascuțită, spasmodică sau persistentă și surdă. Colica biliară apare adesea seara, în special după ce se consumă o masă consistentă. 

În mod obișnuit, cel mai sever disconfort provocat de colica biliară durează între 30 de minute și o oră, dar poate continua la o intensitate mai mică timp de câteva ore suplimentare. Durerea încetează odată ce calculul biliar este eliberat din canalul biliar și trece în intestine.

4. Care este diferența între colica biliară și colecistita?

Colecistita este o inflamație a vezicii biliare care necesită asistență medicală imediată. Aceasta poate fi o potențială complicație a colicilor biliare. Calculii biliari sunt o cauză frecventă care stă la baza colecistitei. Simptomele colecistitei sunt mai severe și mai prelungite decât cele ale colicii biliare:

  • Dureri abdominale prelungite și persistente;
  • Febră sau a frisoane;
  • Senzație de greață și vărsături;
  • Apariția icterului, caracterizat printr-o nuanță gălbuie a pielii și a ochilor;
  • Urina de culoarea ceaiului și scaune palide.

Ne adaptăm continuu pentru a oferi îngrijire de cea mai înaltă calitate, bazată pe feedback-ul clienților noștri. Prioritatea noastră este de a oferi cea mai bună experiență posibilă pentru pacienții noștri, respectând cele mai înalte standarde de calitate.

5. Care sunt factorii de risc ai acestei afecțiuni?

Există mai mulți factori care pot crește probabilitatea ca o persoană să dezvolte calculi biliari.

Sexul: Femeile au o probabilitate mai mare decât bărbații de a dezvolta calculi biliari, deoarece hormonul feminin estrogen poate face ca formarea calculilor biliari să fie mai probabilă.

Ereditatea: Faptul de a avea un istoric familial de calculi biliari crește riscul de a dezvolta probleme la nivelul vezicii biliare.

Vârsta: Persoanele cu vârsta de peste 40 de ani sunt mai predispuse la apariția calculilor biliari.

Greutatea corporală: Persoanele supraponderale sau obeze pot avea mai mult colesterol în bilă, ceea ce poate facilita formarea pietrelor. Scăderea rapidă în greutate și postul cresc, de asemenea, cantitatea de colesterol din bilă.

6. Cum se diagnosticheaza colica biliară?

Dacă vă confruntați cu colici biliare, vă poate fi recomandat un gastroenterolog pentru diagnosticare. Anamneza medicală, testele de laborator și imagistica medicală sunt folosite pentru a diagnostica calculii biliari.

Principalul test imagistic utilizat pentru diagnosticare este o ecografie. Medicul dumneavoastră va folosi o sondă specializată pentru a trece unde sonore prin abdomenul dumneavoastră, care poate detecta prezența calculilor biliari prin ecoul acestora.

În anumite situații, medicul dumneavoastră poate solicita alte teste de diagnosticare, cum ar fi tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN).

7. Cum se tratează această afecține?

Tratamentul de bază pentru calculi biliari este de obicei colecistectomia, care presupune îndepărtarea vezicii biliare. Cea mai frecventă metodă utilizată pentru această operație este chirurgia laparoscopică și poate fi adesea efectuată în regim ambulatoriu.

Cu toate acestea, în unele cazuri poate fi necesară o intervenție chirurgicală deschisă, care va necesita o ședere în spital pentru recuperare.

În cazul în care intervenția chirurgicală nu este o opțiune, există alte proceduri disponibile care pot încerca să dizolve sau să spargă calculii biliari. Cu toate acestea, în aceste cazuri, calculii biliari pot reveni în câțiva ani.

Dr. Dobre Mihaela

Medic specialist medicina interna