Chisturi ovariene | Noblesse Medical Clinique
Title Image

Chisturi ovariene

Chisturi ovariene – Cauze, simptome, diagnostic și tratament

Chisturile ovariene sunt excrescențe care se pot forma pe sau în interiorul ovarelor și sunt frecvente. Există diferite tipuri de chisturi, dar majoritatea sunt inofensive, asimptomatice și tind să dispară de la sine, fără nicio intervenție medicală. Cu toate acestea, în unele cazuri rare, pot apărea complicații și este esențial să solicitați asistență medicală de la un medic. Efectuarea unor examinări pelviene de rutină poate ajuta la reducerea probabilității de a dezvolta complicații din cauza unui chist.

1. Ce este chistul ovarian?

Un chist ovarian este un sac plin de lichid sau semisolid care poate crește în interiorul sau pe unul sau ambele ovare. Aceste organe sunt mici și sunt situate în pelvisul dumneavoastră, unde produc hormoni precum progesteronul și estrogenul și rețin ovulele. Chisturile ovariene sunt de diferite tipuri, majoritatea fiind benigne și nedureroase și nu provoacă simptome. Este posibil să ai un chist ovarian și să nu știi despre el decât dacă un medic îl descoperă în timpul unui examen pelvian de rutină sau al unui test imagistic. În cazuri rare, pot apărea complicații, așa că este esențial să vă faceți examene pelviene regulate și să raportați orice simptom medicului dumneavoastră.

chisturi ovariene

2. Care sunt tipurile de chisturi ovariene?

Cele mai multe chisturi ovariene sunt chisturi funcționale, care se formează ca urmare a modificărilor din timpul ciclului menstrual, și nu sunt legate de nicio boală. Cele mai frecvente două tipuri de chisturi funcționale sunt chisturile foliculare și chisturile de corpus luteum.

Chisturile foliculare se formează atunci când foliculul nu reușește să elibereze un ovul și, în schimb, se umple cu lichid și crește. Chisturile de corp galben se formează atunci când lichidul se acumulează în corpul galben, care este un grup de celule care produc hormoni după ce foliculul eliberează un ovul. Chisturile funcționale dispar de obicei de la sine, fără tratament, în termen de 60 de zile.

Alte tipuri de chisturi ovariene includ

  • cistadenomurile, care se formează pe suprafața ovarului și pot fi umplute cu un lichid subțire, apos sau mai gros, asemănător unui mucus;
  • chisturile dermoide sau teratoamele, care conțin diverse tipuri de țesut, cum ar fi piele, păr, dinți și chiar țesut cerebral;
  • endometriomurile, care sunt umplute cu țesut endometrial, același țesut pe care îl eliminați în timpul menstruației;
  • chisturile sau tumorile de cancer ovarian, care sunt mase solide de celule canceroase.

Aceste chisturi nu sunt întotdeauna legate de boală, dar este posibil să fie nevoie să fie monitorizate de un doctor pentru a se asigura că nu provoacă complicații.

Contați pe experții noștri pentru a oferi un diagnostic precis și un plan de tratament adecvat de la primul consult.

3. Care sunt factorii de risc pentru chisturi ovariene?

Chisturile ovariene pot afecta orice persoană care are ovare. Șansele de a dezvolta chisturi ovariene cresc în funcție de diverși factori, cum ar fi vârsta, starea de graviditate, istoricul chisturilor ovariene și condițiile medicale actuale.

Dacă nu ați ajuns încă la menopauză, aveți mai multe șanse să dezvoltați chisturi ovariene. Sarcina poate, de asemenea, să vă crească șansele de a dezvolta chisturi. În plus, dacă aveți endometrioză, probleme hormonale sau luați medicamente precum clomifenul puteți fi mai predispusă la chisturi ovariene.

4. Ce simptome au chisturilor ovariene?

Unele chisturi ovariene pot să nu provoace niciun simptom, mai ales dacă sunt mici. Cu toate acestea, chisturile mai mari pot duce la următoarele simptome:

  • Dureri pelviene sau o durere surdă în spate,
  • senzație de plenitudine sau balonare în partea inferioară a abdomenului, adesea mai pronunțată pe o parte,
  • Durere în timpul actului sexual,
  • Menstruații dureroase.

Simptomele persistente pot sugera o afecțiune numită sindromul ovarelor polichistice (SOPC), care poate provoca menstruații neregulate și alte probleme legate de hormoni, cum ar fi obezitatea și infertilitatea. Simptomele suplimentare ale SOPC includ hirsutismul (creșterea excesivă a părului corporal) și dificultatea de a pierde în greutate.

5. Cum se diagnostichează chisturile ovariene?

Pentru a diagnostica un chist ovarian, medicul dumneavoastră se va asigura mai întâi că nu sarcina este cauza simptomelor dumneavoastră. Apoi, ar putea efectua următoarele teste:

Examen pelvian: Medicul dumneavoastră vă va examina pelvisul pentru a vedea dacă există noduli sau modificări.

Ecografie: Acest test de imagistică utilizează unde sonore pentru a crea imagini ale organelor dvs. interne. Acesta poate detecta chisturile de pe ovarele dumneavoastră, inclusiv locația acestora și dacă sunt pline de lichid sau solide.

Laparoscopie: Aceasta este o procedură chirurgicală efectuată într-o sală de operație. O cameră este introdusă printr-o mică incizie în abdomenul dumneavoastră pentru a vă vizualiza organele de reproducere și cavitatea pelviană. Dacă se detectează un chist, acesta poate fi îndepărtat în timpul acestei proceduri.

6. Cum se tratează chisturile ovariene?

Tratamentul pentru chistul ovarian depinde de diverși factori, cum ar fi vârsta, simptomele și posibila cauză a chistului. Dacă chistul este unul funcțional, acesta poate dispărea de la sine, fără niciun tratament. În astfel de cazuri, medicul poate sugera o abordare de așteptare și de observare și poate programa o ecografie de control pentru a verifica dacă a dispărut chistul.

În unele cazuri, pot fi prescrise medicamente care conțin hormoni, cum ar fi pilulele contraceptive, pentru a preveni formarea unor chisturi viitoare. În cazul în care chistul provoacă simptome și crește în dimensiune, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a-l îndepărta. Tipul de intervenție chirurgicală va depinde de mărimea și aspectul chistului la ecografie.

Dr. Oltean Alexandra

Medic Specialist