Bronsiolite | Noblesse Medical Clinique
Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Bd. Nicolae Grigorescu Nr 20, Sector 3, Bucuresti
Title Image

Bronsiolite

Bronșiolita – Cauze, simptome, diagnostic și tratament

Bronșiolita este o infecție pulmonară frecvent întâlnită la sugari și copii mici. Aceasta duce la inflamarea și blocarea micilor pasaje de aer, cunoscute sub numele de bronhiole, din cauza acumulării de mucus. Infecțiile virale sunt aproape întotdeauna cauza principală a bronșiolitei.

Inițial, bronșiolita se prezintă în mod similar cu o răceală obișnuită. Cu toate acestea, se agravează rapid, ducând la tuse, respirație șuierătoare și, în unele cazuri, la dificultăți de respirație. Deși simptomele pot dura o săptămână sau două, în unele cazuri pot persista pe o durată mai lungă.

Îngrijirea la domiciliu îi ajută, de obicei, pe majoritatea copiilor să se recupereze după bronșiolită, în timp ce doar câțiva necesită spitalizare.

bronsiolite

1. Care sunt simptomele bronșiolitei?

Bronșiolita debutează de obicei cu simptome asemănătoare celor ale unei răceli, cum ar fi nasul care curge sau este înfundat, tusea și, ocazional, o febră ușoară. Ulterior, copilul dumneavoastră poate avea dificultăți de respirație timp de o săptămână sau mai mult, care pot fi însoțite de respirație șuierătoare. În plus, mulți sugari cu bronșiolită au o infecție a urechii cunoscută sub numele de otită medie.

Dacă simptomele copilului dumneavoastră devin severe, mai ales dacă are mai puțin de 12 săptămâni sau dacă are alți factori de risc ai bronșiolitei, cum ar fi o naștere prematură sau o afecțiune cardiacă, contactați imediat un medic.

Solicitați imediat asistență medicală dacă cel mic prezintă oricare dintre următoarele simptome:

  • piele, buze sau unghii albastre sau cenușii din cauza nivelului scăzut de oxigen;
  • dificultăți de respirație până la punctul de a nu mai putea vorbi sau plânge;
  • refuzul de a consuma lichide adecvate sau respirație rapidă care îngreunează consumul de alimente sau de băutură;
  • respirație foarte rapidă, cu respirații superficiale, care pot depăși 60 de respirații pe minut la sugari;
  • coastele în interior în timp ce inhalează, ceea ce indică dificultăți de respirație;
  • sunete de respirație șuierătoare în timpul respirației;
  • grohăit cu fiecare respirație;
  • pare letargic, slab sau extrem de epuizat.

La Noblesse Medical Titan îmbunătățim sănătatea și bunăstarea copiilor și adolescenților prin leadership în domeniul sănătății, cercetării și educației.

2. Ce cauzează bronșiolita?

Bronșiolita este o infecție pulmonară care apare atunci când un virus infectează bronhiole, căile respiratorii mici din plămâni. Această infecție provoacă umflături și iritații, ceea ce duce la acumularea de mucus în căile respiratorii, ceea ce îngreunează circulația aerului în și din plămâni.

Cauza principală a bronșiolitei este virusul sincițial respirator (VSR), un virus comun care afectează majoritatea copiilor până la vârsta de doi ani. Alte virusuri care pot provoca bronșiolită sunt cele responsabile de gripă și de răceala comună. Aceste virusuri sunt ușor de transmis prin picături în aer în urma tusei, strănutului sau a vorbitului, precum și prin atingerea obiectelor contaminate și apoi prin atingerea ochilor, a nasului sau a gurii.

Focarele de bronșiolită apar adesea în timpul lunilor mai reci ale anului sau în timpul sezonului ploios.

3. Ce factori de risc are bronșiolita?

Bronșiolita afectează în primul rând copiii cu vârsta sub 2 ani. Cel mai mare risc de a face bronșiolită este la sugarii mai mici de 3 luni, deoarece plămânii și sistemul lor imunitar nu sunt încă pe deplin dezvoltate. Este rar ca adulții să facă bronșiolită.

Alți factori care cresc riscul de bronșiolită la sugari și copii mici includ:

  • Nașterea prematură,
  • Afecțiuni cardiace sau pulmonare,
  • Sistem imunitar slab, ceea ce face mai dificilă lupta împotriva infecțiilor,
  • Expunerea la fumul de tutun,
  • Aflarea într-un mediu aglomerat,
  • Faptul de a fi în contact strâns cu alți copii,
  • Având frați care frecventează școala și care aduc acasă infecții.

4. Cum se poate preveni bronșiolita?

Pentru a evita contractarea sau răspândirea virușilor care provoacă bronșiolita, este important să aveți obiceiuri bune de igienă.

Spălarea frecventă a mâinilor este una dintre cele mai bune modalități de a preveni infecția, în special înainte de a atinge un copil atunci când sunteți răcit sau aveți gripă.

Dacă sunteți bolnav, este recomandat să purtați o mască de față. Este important să țineți copiii cu bronșiolită acasă pentru a evita răspândirea infecției la alte persoane.

Limitați contactul cu persoanele care au febră sau răceală, curățați și dezinfectați suprafețele și obiectele care sunt atinse frecvent, acoperiți gura atunci când tușiți și strănutați, folosiți propriul pahar de băut și alăptați dacă este posibil.

Vaccinurile pentru a preveni RSV și rinovirusul, cele mai frecvente cauze ale bronșiolitei, nu sunt încă disponibile. Cu toate acestea, se recomandă vaccinarea antigripală în fiecare an.

Dr. Valentin Caius Cosei

Medic specialist pneumolog, Asistent Universitar UMF Carol Davila