Boala pulmonara cronica obstructiva (BPOC) | Noblesse Medical Clinique
Title Image

Boala pulmonara cronica obstructiva (BPOC)

Boala pulmonara cronica obstructiva (BPOC): cauze, simptome si preventie

Boala pulmonara cronica obstructiva (BPOC) este o afectiune pulmonara cronica care afecteaza capacitatea plamanilor de a oferi oxigen organismului. BPOC se caracterizeaza prin ingustarea progresiva a cailor respiratorii, ceea ce face dificila respiratia si poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientilor. Aceasta afectiune poate fi cauzata de expunerea la praf si alte substante iritante sau de fumatul cronic si este adesea asociata cu simptome precum tuse persistenta, dispnee si expectoratie. BPOC este o afectiune des intalnita si poate fi una dintre cele mai severe probleme respiratorii.

1. Ce este boala pulmonara cronica obstructiva?

BPOC (Boala pulmonara cronica obstructiva) este o afectiune respiratorie caracterizata prin ingustarea progresiva si ireversibila a cailor respiratorii inferioare, cauzand o scadere a capacitatii respiratorii a plamanilor. Cauzele acestei ingustari cronice pot include bronsiolita obstructiva si distrugeri ale parenchimului pulmonar (cum ar fi emfizemul), care duc la pierderea alveolelor functionale si scaderea elasticitatii plamanilor (fibroza pulmonara).

La Noblesse Medical, oferim pacientilor nostri servicii medicale de inalta calitate, cu o atentie speciala acordata nevoilor si confortului fiecarui pacient, intr-un mediu de ingrijire plin de compasiune si profesionalism.

2. Ce cauzeaza BPOC?

Fumatul este principala cauza a BPOC in tarile dezvoltate. In tarile in curs de dezvoltare, persoanele care sunt expuse la fumul produs de arderea combustibilului pentru gatit si incalzire in locuinte cu ventilatie necorespunzatoare sufera frecvent de aceasta afectiune.

Desi multi fumatori cu un istoric de fumat indelungat pot prezenta o scadere a functiei pulmonare, doar un procent mic de fumatori cronici sufera de BPOC evidenta din punct de vedere clinic. Fumatorii pot dobandi boli pulmonare mai putin tipice. Acestia ar putea fi diagnosticati in mod incorect cu BPOC pana la efectuarea unei examinari mai complete.

boala pulmonara obstructiva

3. Care sunt simptomele asociate cu aceasta afectiune?

Simptomele BPOC nu apar de obicei pana cand nu se produc leziuni pulmonare grave si, in general, se agraveaza cu timpul, mai ales daca expunerea la fumat persista.

Simptomele si semnele acestei afectiuni pot include:

  • Dispnee, mai ales atunci cand se desfasoara o activitate viguroasa
  • Respiratie suieratoare
  • Constrictie toracica
  • Tuse persistenta care poate elimina mucus clar, alb, galben sau verzui (sputa)
  • Boli respiratorii frecvente
  • Lipsa de energie
  • Pierdere nedorita in greutate (in stadii ulterioare)
  • Picioare si glezne umflate

Persoanele care sufera boala pulmonara cronica obstructiva se pot confrunta cu episoade numite exacerbari. In timpul acestor exacerbari, simptomele se agraveaza si pot persista cel putin cateva zile.

4. Cum sunt afectati plamanii?

Aerul calatoreste prin trahee si intra in plamani prin intermediul a doua tuburi mari numite bronhii. In interiorul plamanilor, aceste tuburi se divizeaza in tuburi mai mici numite bronhiole, care se termina in grupuri de saculeti mici numite alveole.

Saculetii au pereti foarte subtiri plini cu vase de sange mici (capilare). Oxigenul din aerul pe care il inhalati trece prin aceste vase de sange si intra in fluxul sangvin. In acelasi timp, dioxidul de carbon, un produs rezidual al metabolismului, este eliminat prin expiratie.

Plamanii depind de elasticitatea naturala a tuburilor bronsice si alveolelor pentru a expulza aerul din organism. BPOC face ca acestea sa-si piarda elasticitatea si sa se extinda excesiv, ceea ce lasa o parte din aer blocat in plamani atunci cand expirati.

5. Cum se poate preveni BPOC?

Spre deosebire de alte boli, boala pulmonara cronica obstructiva are, in general, o cauza evidenta si o cale clara de prevenire, si incetinire a progresiei. Majoritatea cazurilor sunt direct legate de fumat, si cea mai buna modalitate de a preveni aceasta afectiune este sa nu fumati – sau sa opriti fumatul acum.

Daca sunteti un fumator inrait, este important sa gasiti un program specializat care va poate ajuta sa renuntati la fumat pentru totdeauna. Este cea mai buna sansa de a reduce daunele la plamani.

Expunerea profesionala la vapori chimici si praf poate fi un alt factor de risc pentru aceasta afectiune. Daca lucrati cu acesti iritanti pulmonari, asigurati-va ca folositi cele mai bune modalitati de a va proteja, cum ar fi utilizarea echipamentelor de protectie respiratorie.

Dr. Valentin Caius Cosei

Medic specialist pneumolog, Asistent Universitar UMF Carol Davila