Astigmatism – cauze, simptome și opțiuni de tratament
Astigmatismul este una dintre cele mai frecvente probleme de vedere. De fapt, una din trei persoane are un anumit nivel de astigmatism, însă, în ciuda prevalenței sale, numeroase persoane nu cunosc elementele de bază ale acestei afecțiuni.
1. Ce este astigmatismul?
Astigmatismul este o tulburare de vedere cauzată de o curbură neregulată a corneei sau a cristalinului. În majoritatea cazurilor, cristalinul și corneea formează o curbură perfectă și netedă în jurul ochiului. Razele de lumină sunt focalizate cu precizie pe retina din spatele ochiului atunci când acestea au curbura necesară. În cazul astigmatismului, defectul de curbură are ca rezultat o eroare de refracție, ceea ce duce la vedere încețoșată. Tipul de astigmatism este determinat de localizarea cauzală a acestei erori.
Medicii oftalmologi de la Noblesse Medical sunt specializați în tratarea multor afecțiuni oculare, inclusiv a astigmatismului. Centrul nostru folosește cele mai noi tehnici și echipamente pentru a diagnostica și trata această afecțiune comună.

2. Câte tipuri de astigmatism există?
Astigmatismul este clasificat în două tipuri:
- Astigmatismul corneei – Astigmatismul corneei apare atunci când corneea nu este sferică sau are o formă neregulată, cum ar fi o minge de rugby sau un ou. Aceasta este cea mai frecventă cauză a astigmatismului, afectând capacitatea de a vedea lucruri de aproape sau de departe.
- Astigmatismul lenticular – Astigmatismul lenticular este mai puțin frecvent și apare atunci când lentila naturală a ochiului este distorsionată. Atunci când lentila oculară este distorsionată, corneea are, de obicei, o formă regulată.
3. Care sunt simptomele astigmatismului?
Pe langa faptul că astigmatismul provoacă încețoșarea sau distorsionarea vederii, dar ar putea foarte bine să fie responsabil pentru acele dureri de cap nedorite. Nervii ochiului și creierul sunt interconectați, provocând dureri de cap, încruntări, oboseală și tensiune oculară persoanei care suferă de astigmatism, care de multe ori nu este conștientă de afecțiunea sa.
Aceste simptome comune nu indică neapărat astigmatismul, dar ele indică necesitatea unui examen complet la medicul oftalmolog. Este esențial să vă tratați afecțiunea și să evitați să vă supuneți ochii la efort.
4. Care sunt cauzele acestei afecțiuni?
Astigmatismul este deseori ereditar. De asemenea, ar putea fi cauzat de pleoapele care apasă pe cornee sau se poate dezvolta în urma unei leziuni oculare sau a unei intervenții chirurgicale la ochi.
Astigmatismul poate fi, de asemenea, cauzat de keratoconus, o afecțiune relativ neobișnuită în care corneea se subțiază și capătă o formă conică. Acest lucru duce frecvent la un astigmatism crescut care nu poate fi corectat cu ochelari.

Pentru a afla dacă tratamentul astigmatismului este potrivit pentru dumneavoastra, va invitam la o consultație Noblesse Medical, unde unul dintre experții noștri vă va face o evaluare completă și individuală a ochilor dumneavoastră.
5. Cum se diagnostichează astigmatismul?
Testele de astigmatism sunt incluse în cadrul examenelor oftalmologice complete anuale. Un test de acuitate vizuală pentru a determina claritatea și acuitatea vederii dumneavoastră, un test de keratometrie și topografie pentru a măsura forma corneei și un test de refracție pentru a determina modul în care ochii focalizează lumina fac parte din acest examen.
Aceste teste utilizează litere și fascicule de lumină pentru a examina modul în care funcționează ochii și pentru a determina ce lentile de corecție vor oferi cea mai bună vedere.

6. Ce opțiuni de tratament există pentru astigmatism?
Cele mai multe probleme de vedere, inclusiv astigmatismul, pot fi tratate în prezent în mod eficient cu lentile corectoare sau cu tehnici moderne de corecție a vederii cu laser. Un medic specialist este cel mai în măsură pentru a determina cel mai bun tratament, în funcție de circumstanțele dumneavoastră specifice.
Iată câteva dintre tratamentele pentru astigmatism:
1. Lentile de contact sau ochelari – Purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact atunci când este necesar vă poate ajuta să vă corectați vederea. Se pot folosi atât lentile de contact rigide, cât și lentile torice mai moi. Lentilele rigide nu sunt de obicei afectate de orientarea sau rotația lentilelor de contact, în timp ce lentilele torice sunt afectate, în funcție de evoluția afecțiunii dumneavoastră oculare.
2. Implant de lentile Collamer (ICL) – Pentru a trata astigmatismul moderat până la sever, se pot introduce în ochi lentile permanente, adesea lentile torice, realizate conform prescripției pacientului. Lentilele permanente funcționează în mod similar cu lentilele de contact obișnuite și pot fi chiar îndepărtate, dacă se dorește.
3. Chirurgie cu laser pentru ochi – Chirurgia oculară cu laser este un tratament extrem de eficient pentru o varietate de erori de refracție, inclusiv astigmatismul. Există trei proceduri laser avansate disponibile în prezent pentru a obține o focalizare precisă și a permite razei de lumină să se concentreze pe retină la pacienții astigmatici; toate sunt sigure, eficiente și previzibile pentru corecție.

Dr. Vanessa-Andrada Nicolae
Medic Specialist Oftalomologie