Acneea | Noblesse Medical Clinique
Title Image

Acneea

Acneea – Tipuri, cauze, tratament și cum se poate preveni

Acneea, o afecțiune frecventă a pielii, duce la formarea de coșuri, în primul rând pe față. Apariția acneei este atribuită porilor blocați. În timp ce adolescenții și adulții tineri sunt frecvent afectați de acnee, aceasta se poate manifesta și la vârsta adultă pentru diverse persoane.

acnee

1. Ce este acneea?

Acneea, cunoscută sub numele de acnee vulgară, este o afecțiune comună a pielii caracterizată prin obstrucția porilor pielii. Această obstrucție duce la formarea diferitelor tipuri de coșuri, inclusiv puncte negre, puncte albe și alte forme. Coșurile, care sunt pline de puroi, pot fi umflături atât incomode, cât și ocazional dureroase, care apar pe piele. 

2. Există mai multe tipuri de acnee?

Da, există mai multe tipuri:

  • Acnee fungică (foliculită pityrosporum): apare atunci când există o acumulare de fungi în foliculii de păr. Acest tip de acnee poate provoca mâncărimi și inflamații.
  • Acnee chistică: duce la coșuri adânci și noduli plini de puroi. Aceștia pot duce la apariția cicatricilor.
  • Acnee hormonală: afectează adulții care produc sebum în exces, ceea ce duce la înfundarea porilor.
  • Acneea nodulară: este o formă severă de acnee care provoacă coșuri la suprafața pielii și noduli dureroși sub piele.

Toate aceste variante de acnee pot avea un impact negativ asupra încrederii în sine. Atât acneea chistică, cât și cea nodulară au potențialul de a provoca leziuni permanente ale pielii sub formă de cicatrici. Este recomandabil să solicitați din timp asistență din partea unui specialist care poate determina cele mai potrivite opțiuni de tratament pentru dumneavoastră.

3. Cine este mai predispus la a dezvolta acnee?

Acneea afectează persoane din diferite grupe de vârstă. În timp ce este predominantă în timpul adolescenței și la începutul vârstei adulte din cauza schimbărilor hormonale, aceasta se poate manifesta și la adulți. În rândul adulților, acneea este mai frecvent observată la femei.

Predispoziția genetică joacă și ea un rol în probabilitatea de a dezvolta acnee.

Este important să vă amintiți că, dacă aveți acnee, nu sunteți singuri, deoarece este cea mai răspândită afecțiune a pielii cu care se confruntă oamenii. Aproximativ 80% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 11 și 30 de ani se vor confrunta cu un anumit grad de acnee ușoară.

4. Pe ce parte a corpului pot dezvolta acnee?

Acneea tinde să apară în zonele în care glandele sebacee sunt mai concentrate, iar acestea sunt prezente pe tot corpul:

  • Regiunea facială.
  • Fruntea.
  • Pieptul.
  • Umerii.
  • Partea superioară a spatelui.

5. Ce simptome poate avea acneea?

Această afecțiune poate varia în funcție de gravitate, cazurile ușoare provocând coșuri ocazionale, cazurile moderate ducând la papule inflamate, iar acneea severă ducând la formarea de noduli și chisturi.

Se manifestă pe piele prin diverse simptome, printre care se numără:

  • Coșuri (pustule): Acestea sunt umflături pline de puroi, care apar sub formă de papule.
  • Papule: Mici umflături pe piele care pot fi decolorate, de multe ori variind de la roșu la violet sau mai închise la culoare decât tonul natural al pielii.
  • Puncte negre: Porii astupați care au un vârf negru.
  • Punctele albe: Porii astupați care au un vârf alb.
  • Noduli: Umflături mai mari și dureroase sub piele.

Chisturi: Umflături dureroase umplute cu lichid (puroi) sub piele.

Cu pregătirea și experiența noastră avansată în toate aspectele legate de îngrijirea pielii, folosim tehnologii inovatoare pentru tratamentul acneei.

6. Ce cauzează această afecțiune?

Aceasta este cauzată de blocarea foliculilor de păr sau a porilor. Foliculii de păr sunt tuburi mici care adăpostesc fire individuale de păr și primesc secreții de la diferite glande. Acumularea excesivă de substanțe în foliculul de păr duce la o obstrucție. Acest proces inițiază inflamația, care se manifestă prin durere, umflături și semne vizibile, cum ar fi roșeața din jurul coșului.

Porii se pot obtura din cauza următoarelor:

  • Sebum: O substanță uleioasă naturală care servește drept barieră de protecție pentru piele.
  • Bacterii: Un număr mic de bacterii rezidă pe piele în mod normal, dar o supraaglomerare a acestora poate contribui la blocarea porilor.
  • Celule moarte ale pielii: Ca parte a procesului natural de reînnoire a pielii, celulele vechi ale pielii sunt eliminate pentru a face loc altora noi. Uneori, aceste celule moarte ale pielii pot rămâne blocate în foliculii de păr.

7. Ce poate declanșa acneea?

Această afecțiune poate fi declanșată sau exacerbată de diverși factori prezenți în mediul înconjurător, printre care se numără:

  • Poluarea mediului și condițiile meteorologice specifice, cum ar fi nivelurile ridicate de umiditate.
  • Utilizarea de articole de îngrijire personală comedogene, cum ar fi loțiuni și creme dense sau uleiuri.
  • Creșterea nivelului de cortizol ca rezultat al stresului.
  • Reacții adverse cauzate de anumite medicamente.
  • Stoarcerea coșurilor.

8. Cum se diagnostichează?

Poate fi diagnosticată de către un medic specialist printr-o examinare amănunțită a pielii. Acesta vă va observa cu atenție pielea pentru a aduna informații despre simptomele cu care vă confruntați. De asemenea, se poate interesa despre anumiți factori de risc asociați cu aceasta, cum ar fi nivelul de stres, dacă există un istoric de acnee in familie, sau dacă luați anumite medicamente.

Dacă sunteți adult și vă confruntați cu erupții de acnee bruște și severe, medicul dumneavoastră vă poate sugera teste suplimentare pentru a identifica orice afecțiune de bază

9. Cum pot trata această afecțiune?

Aceasta poate fi tratată în diferite moduri, în funcție de factori precum vârsta, tipul de acnee și gravitatea acesteia. Tratamentul urmărește să prevină formarea de noi coșuri și să vindece imperfecțiunile existente. Opțiunile de tratament includ medicamente orale, medicamente topice și alte terapii.

Medicamentele topice pentru acnee sunt aplicate direct pe piele și includ ingrediente precum peroxidul de benzoil, acidul salicilic, acidul azelaic și retinoizii. Aceste medicamente țintesc bacteriile, îndepărtează pielea deteriorată, ucid microorganismele și previn înfundarea porilor. Antibioticele pot fi, de asemenea, utilizate local în combinație cu peroxidul de benzoil.

Medicamentele orale pentru acnee se iau pe cale orală și pot include antibiotice, izotretinoină (retinoid oral), contraceptive și terapie hormonală. Antibioticele sunt eficiente pentru acneea moderată până la severă cauzată de bacterii. Isotretinoina reduce dimensiunea glandelor sebacee, care contribuie la formarea acneei. Anumite contraceptive și terapia hormonală pot fi utile pentru femei cu acnee legată de dezechilibre hormonale.

În cazul în care medicamentele topice sau orale sunt ineficiente sau dacă sunt prezente cicatrici de acnee, pot fi recomandate terapii alternative pentru acnee.

  • Steroizii pot fi injectați în noduli mari pentru a reduce inflamația.
  • Terapia cu laser și terapia cu lumină pot trata cicatricile de acnee prin stimularea creșterii de colagen nou, sănătos.
  • Peelingul chimic presupune utilizarea unor substanțe chimice speciale pentru a îndepărta stratul superior de piele veche, favorizând creșterea unei pieli noi mai netede și reducând cicatricile de acnee.

10. Cum pot preveni această afecțiune?

Pentru a minimiza apariția acneei, este important să urmați aceste măsuri preventive:

  • curățați-vă fața în mod regulat cu un produs de curățare facială blând și apă caldă,
  • folosiți o cremă hidratantă fără uleiuri,
  • optați pentru produse de machiaj etichetate ca fiind “noncomedogenice” și asigurați-vă că vă demachiați înainte de culcare,
  • abțineți-vă să vă atingeți fața cu mâinile.

Deși este posibil să nu fie posibil să preveniți complet acneea, mai ales în timpul schimbărilor hormonale, acești pași pot ajuta la reducerea riscului de apariție a acesteia.

Dr. Nazarzadeh Mohammad-Reza

Medic Primar Dermatologie